Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirija

Ruska vojska optužila SAD za napad fosfornim bombama

Vojska SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
10.09.2018.
u 07:43

Rusi navode da su napadi rezultirali požarima, ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.

Ruska vojska priopćila je u nedjelju kako su dva američka borbena zrakoplova F-15 bacila fosforne bombe na sirijsku pokrajinu Deir al-Zor, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) zanijekale te navode.

Kako prenose agencije TASS i RIA, napad se dogodio u subotu, a tvrdi se da je cilj bilo selo Hajin, posljednje veliko uporište tzv. Islamske države (ISIL) u Siriji. Ruska vojska navodi da su napadi rezultirali požarima, ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.

Glasnogovornik Pentagona zanijekao je ispuštanje fosfornih bombi od strane američkih zrakoplova.

"U ovom trenutku nismo zaprimili nikakva izvješća o upotrebi bijelog fosfora. Nijedna od vojnih postrojbi na tom području nije čak opremljena streljivom s bijelim fosforom bilo koje vrste", kazao je zapovjednik Sean Robertson.

Udruge za ljudska prava ranije su izvijestile kako je koalicija protiv ISIL-a pod vodstvom SAD-koristila streljivo s bijelim fosforom tijekom sukoba u Siriji.

Pogledajte video - Oružja koja se proizvode u Hrvatskoj

Streljivo s bijelim fosforom vojska SAD-a prvenstveno koristi za stvaranje dimne zavjese i obilježavanje ciljeva, ali i kao zapaljivo oružje. Bijeli fosfor postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stupnjeva, a vatru koju stvara je teško gasiti.

Skupine za ljudska prava kritiziraju upotrebu takvog streljiva u naseljenim zonama, jer mogu ubiti i izmrcvariti ljude spaljivanjem do kosti.

Koalicija ili partnerske snage vjerojatno su izvršile zračne napade u srpnju u istočnoj Siriji, gdje se nalaze ostaci Islamske države, izjavila je koalicija.

Kako piše Reuters, napetost između SAD-a i Rusije povećala posljednjih dana, budući da Trumpova administracija razmatra vojne opcije u slučaju da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi kemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.

Ruski i sirijski zrakoplovi nastavili su u nedjelju intenzivne udare na Idlib i susjednu pokrajinu Hamu, a dva dana nakon propalog summita koji su u Teheranu održali predsjednici Turske, Irana i Rusije, ne uspijevši prevladati međusobne razmirice i dogovoriti se o prekidu vatre. 

Komentara 12

NE
nevjerujženikojalaže
10:02 10.09.2018.

da se hoće odavno bi taj rat završio, samo neće..

NO
nogogaz
08:16 10.09.2018.

Takvim bombama su okupatori palestine poubijali stotinjak i vise dice i starih kad je bilo na ulici najvise civila. Tako da moze bit da je to nspravia izrahell. Fosfor gori. Kad padne na covika samo gori kroz kozu, meso, kosti...i kad izadje jos uvik gori...Bila EU puna ranjene dice od zidovskog fosfora kojima su pomagali mnogi rehab centri sirom EU.

GV
golub Vaso
22:20 10.09.2018.

koliko su fosfora pobacali po Vijetnamu velike demokrate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije