Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG NAVODNIH NEPRAVILNOSTI

Ruski plinski div Gazprom podnio tužbu protiv Poljske kako bi osporio novčanu kaznu

Gazprom
REUTERS
05.11.2020.
u 11:33

Izgradnja plinovoda trenutno je obustavljena zbog sankcija koje je uveo SAD, koji također zastupa stajaište da bi projekt ojačao ovisnost Europe o Rusiji.

Ruski plinski div Gazprom podnio je tužbu protiv Poljske kako bi osporio novčanu kaznu od 29,1 milijarde zlota (7,6 milijardi dolara), izrečenu zbog navodnih nepravilnosti u kontroverznom projektu plinovoda Sjeverni tok 2.

Poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača UOKiK izrekao je novčane kazne tvrtkama koje grade Sjeverni tok 2 početkom listopada, uz obrazloženje da su sklopile niz sporazuma o financiranju, ne zatraživši potrebnu dozvolu.

Kažnjeni su Gazprom, francusko-švicarski Engie Energy, njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV i nizozemsko-britanski Shell a regulator je od njih zatražio i da raskinu ugovore o financiranju.  

Gazprom je odbacio mišljenje poljskog regultora i podnio tužbu Sudu za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača u Varšavi, odjelu okružnog suda čija je zadaća regulacija energetskog sektora i zaštita natjecanja na energetskom tržištu, prema priopćenju ruske tvrtke.

Poljska je žestoko protivi gotovo završenom plinovodu Sjeverni tok 2, koji će transportirati milijarde kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more, napominje agencija dpa.

Poljska javnost smatra ulaganje ekonomski neisplativim političkim projektom koji bi trebao ojačati ruski utjecaj u Europi zaobilaženjem tranzitnih zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Poljske.

Izgradnja plinovoda trenutno je obustavljena zbog sankcija koje je uveo SAD, koji također zastupa stajaište da bi projekt ojačao ovisnost Europe o Rusiji.

Ključne riječi

Komentara 16

TA
tamanitelj
14:24 05.11.2020.

Slušaj, Sisati sada vidim da si napisao da sam poljak, samo da znaš ja sam iz Opatije,, to je za tebe Rusija, jadniče

DU
Deleted user
12:07 05.11.2020.

Još nisam skužio koji je sastojak ukapljenog ameičkog plina da ne stvara ovisnost EU o tom plinu, osim veće cijene, ha.

TA
tamanitelj
14:22 05.11.2020.

Sisati, nadam se da razumiješ što sam radio na platformama i kampovima, Sisati još jedno moja kompanija je bila Ligabue, ofo malo na Internet pa se educiraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije