Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE IZ MINUTE U MINUTU

'Rizičan potez koji se može isplatiti, ali može biti i kontraproduktivan. Ide na sve ili ništa'

Zagreb: Peđa Grbin održao izvanrednu konferenciju za medije, pridružio mu se i predsjednik Milanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
15.03.2024.
u 18:19

Predsjednik Zoran Milanović iznenadio je hrvatsku javnost kad je objavio da će biti nezavisni kandidat biti na SDP-ovoj listi na nadolazećim parlamentarnim izborima. Kazao je kako će ostati predsjednik sve do parlamentarnih izbora, a mnogi stručnjaci smatraju kako će on ipak morati podnijeti ostavku na mjesto predsjednika. Predsjednik HDZ-a Plenković komentirajući u Osijeku potez predsjednika naveo kako su 'maske pale' i kako će pobijediti njega i SDP.

  • Predsjednik Milanović objavio je kandidaturu za parlamentarnim izborima
  • Nositelj SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici će biti Milanović
  • Pojedini stručnjaci smatraju da će Milanović morati podnijeti ostavku na mjesto predsjednika jer je njegov potez protuustavan
  • Andrej Plenković najavio je da će treći puta pobjediti Milanovića i SDP

Tijek događaja: 

18:40 - Novonastalu sitaciju komentirao je i splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centra Ivica Puljak.

"Mi smo uvijek zagovarali pobjedu nad HDZ-om i u dvojbi ili HDZ ili Hrvatska, odabirali Hrvatsku. Ovaj potez će to učiniti mogućim. Ostvarit će pobjedu nad HDZ-om i mi želimo biti dio te priče. Sve ostale stvari ćemo dogovarati s partnerima", naveo je.


18:19 -  Ovakav je razvoj događaja zatekao i ustavnopravne krugove, profesorica s Riječkog pravnog fakulteta Sanja Barić tumači kako je ovakva Milanovićeva namjera duboko protuustavna.

"Iako to nije izrijekom propisano u Izbornom zakonu, iz cjelokupnog duha Ustava i niza njegovih odredbi proizlazi da je ovakva situacija nedopuštena, od odredbi koje govore da predsjednik države ne može obnašati niti jednu drugu javnu dužnost, do onih koje govore o njegovoj zadaći da brine o redovitom koji nam je, djelovanju i stabilnosti vlasti itd.", kaže profesorica, posebno apostrofirajući kako je nejasno što Milanoviću zapravo znači pobjeda na izborima.

Više o tome što je rekla ustavotvorna stručnjakinja, pročitajte OVDJE.


17:37 - Predsjednik HDZ Andrej Plenković komentirao je Milanovića u Osijeku gdje je bio na stranačkom skupu.

"Hvala vam na ovoj prekrasnoj atmosferi. Jučer je raspušten Sabor, izbori će biti 17.04 i to u srijedu. To je svjetski dan cirkusa. To je isto bitno da znamo što učiniti. E sad, da bi ta cirkuska atmosfera bila još malo jača, dok smo se vozili prema Osijeku nakon jutrošnjeg osječkoga sajma, nakon 400 milijuna eura za brojne projekte u vodnom gospodarstvu i vodoopskrbi i odvodnji, nakon niza projekata u Đakovu i Našicama, čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa SDP-om kao neovisni, ali ipak sačuvat funkciju, pa što bude. E, to je taj cirkus koji se nastavlja . Konačno su maske pale. Nema više da je predsjednik iznad politike. Imali smo skrivenog lidera oporbe, sad imamo kalkulantskog predsjednika koji misli da neće izgubiti. Pokazat ćemo Milanoviću da će izgubiti i on i SDP po treći puta - kazao je i naveo da je SDP slab.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


17:00 - Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima - objavio je Zoran Milanović na Facebooku. 

VIDEO Milanović šokirao Hrvatsku, izlazi na parlamentarne izbore: "Došlo je vrijeme da se konji sedlaju'


16:52 - U studiju N1 je nakon objave Milanovića gostovao i v.d. predsjednik SDP-a Zagreb Branko Kolarić koji je poručio kako 17. travnja žele pretvoriti u - praznik slobode.
 
- Dogovorili smo se da ćemo sve napraviti da bismo HDZ skinuli s vlasti. Milanović ima veliku potporu građana. Došle su mi poruke članova stranke koji su oduševljeni. Želimo da 17. travnja bude praznik slobode. Ja zadnjih dvije godine radim puno, gradska organizacija ima puno pozitivnih promjena. On može dati ostavku na mjesto predsjednika i doći na listu, svaki predsjednik to može. Sada će se i raspisati predsjednički izbori, naći ćemo mi kandidata. To su slatke brige. Ja ovo gledam kao političku zrelost, mislim da će ovaj kratki rok donijeti političku koheziju - komentirao je.


16:32 - Tomislav Krasnec Večernjakov novinar i analitičar: "Milanovićev životni i politički moto je: izađi i bori se! Ali ovime je izašao dosta izvan svega dosad viđenog i očekivanog u uređenoj demokraciji. Rizičan potez koji se može isplatiti, ali može biti i kontraproduktivan. Ide na sve ili ništa. Ovaj potez također pokazuje da jedino što Milanovića kao političku životinju zaista zanima je da ima još jednu borbu protiv svog starog rivala (još iz diplomatskih dana, ne samo političkih karijera) Andreja Plenkovića."


16:20 - Hrvatska treba dobiti V.D. predsjednika. To će biti predsjednik Sabora. Očekujemo da će Gordan Jandroković u najbržem roku prisegnuti za predsjednika. Ovo je izvanredni trenutak. Ovo je nezapamćeno. Nismo imali niti jednog predsjednika koji je dao ostavku. To je dobro za opoziciju jer je predsjednik svoju reputaciju i rejting dao u funkciju rušenja HDZ. No, Jandroković će biti taj koji će davati mandat većinskom pobjedniku izbora. Tu je olakšao posao HDZ - kazala je Ankica Mamić i navela kako mogu slobodno baciti sve rezultate anketa. Više ovdje. 

VEZANI ČLANCI: 


16:10 - Peđa Grbin je ionako bio virtualni predsjednik SDP-a, pravi je bio na Pantovčaku. Sada se sve ovo događa. Tko će nositi liste? Je li on time posredno poručio da Peđa Grbin nije sposoban voditi oporbu? Što ako se odustane od ovoga?  - komentirao je u studiju Večernjeg lista Tonči Tadić. Više OVDJE. 


16:00 - FOTO Pogledajte fotografije trenutka kada je Milanović potpuno šokirao cijelu zemlju

Zagreb: Peđa Grbin održao izvanrednu konferenciju za medije, pridružio mu se i predsjednik Milanović
1/15

15:45 - Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na konferenciji za medije Peđe Grbina koju je SDP najavio za 15.30 sati. Na iznenađenje svih, medijima se obratio samo predsjednik i rekao da okuplja stranke i izlazi na izbore.  Više pročitajte ovdje. 

VIDEO Politička bitka počinje, sve bitno o parlamentarnim izborima pratite na Večernji TV!

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar gusjenica
gusjenica
18:52 15.03.2024.

Sramota me je tko mi je bio predsjednik. Dakle, on uopće nije bio iskren, sve vrijeme se skrivao iza funkcije predsjednika.

TR
trpimir2022
19:30 15.03.2024.

Nikako da shvatite. Nije pitanje kako će se što odraziti na karijeru političara, nego što će on napraviti za Hrvatsku. Političari su tu da se troše, za dobrobit Hrvatske, a ne obrnuto, kao kada "karijerni" političari prodaju državna interese radi osobnog napretka u karijeri.

CA
cavecanem
17:24 15.03.2024.

I sta kažete možda će uspjeti a možda i neće. Duboko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije