Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvari rijeka

Riječni račić na dnu korita dokaz je čistoće Mrežnice

rone
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
27.06.2014.
u 14:23

Činjenica da svake godine pronađu sve manje otpada, dokaz je, kažu ronioci, da je i svijest građana sve bolja i da paze na svoju rijeku

Pomaci se vide, svijest građana je sve veća, tako da ove godine nismo na dnu rijeke pronašli toliko puno smeća kao na početku naše akcije - kazao nam je Nikica Spudić, tajnik Kluba za podvodne aktivnosti Vodomar čiji su članovi prije sezone kupanja i ove godine odradili ekološku akciju čišćenja korita rijeke Mrežnice na glavnom gradskom kupalištu u Dugoj Resi.

Podvodni svijet

Kako to čine već 18 godina za redom, može se reći i da su čuvari, ali i osobe koje kontroliraju čistoću riječnog dna, te bilježe i promjene u podvodnom svijetu.

– Ove smo godine sa dna izvadili malo otpada, a kako smo imali čak 140 ronioca uključenih u akciju, proširili smo akciju i pregledali puno više korita nego prije. Zanimljivo je da smo među stanovnicima riječnog dna našli malenog riječnog račića, dokaz da je rijeka čista. Ono što nas, također, veseli je i činjenica da u Mrežnici još nema posebnog invanzivnog račića koji je već neko vrijeme prisutan u Korani, koji čini velike štete, a nema prirodnog neprijatelja.

Srećom, za sada se nije ‘proširio’ na Mrežnicu, iako je i to, bojimo se, pitanje vremena - kazao je N. Spudić.

Kaže kako je ovo tek jedan od ‘urona’ tijekom sezone u Mrežnicu, ali i u druge rijeke, te na Jadran gdje često odlaze na ekološke akcije na poziv kolega.

Ekološke akcije

– Tijekom godine imamo niz ekoloških akcija kod nas, ali i u gostima. Zbog toga smo ponosni što se ove godine na našu 18. ekološku akciju na Mrežnici odazvalo čak 140 ronioca, najviše iz Hrvatske, ali i iz Slovenije. Manifestacija je time značajnija, jer je prerasla granice naše zemlje. Gosti su bili oduševljeni ljepotom rijeke - kaže Spudić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije