Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Došla inspekcija

Revizija našla 75 mil nenaplaćenih kuna u gradovima i općinama

'                               '
''
29.05.2013.
u 12:00

Čak 64 milijuna kuna od toga su potraživanja za prihode poslovanja, kao što su porez na tvrtku, naknada za koncesije, legalizacija i drugi porezi

Lada Szabo Kajfež, bivša vlasnica dvorca Miljana da je i htjela nije mogla platiti spomeničku rentu kao direktorica tvrtke Milabo koje je imalo sjedište u dvorcu. Općina Zagorska sela nije donijela odluku o visini spomeničke rente koja se inače obračunava za metar kvadratni poslovnog prostora u kulturnom dobru. Takvu odluku nemaju još Marija Bistrica, Sv. Križ Začretje, Pregrada, Oroslavje i Tuhelj.

Svugdje loši rezultati

To je tek jedan primjer neostvarenih prihoda koje su jedinice lokalne samouprave mogle naplaćivati prema zakonu, a iščitava se u najnovijem izvješću Državnog ureda za reviziju o učinkovitosti naplate prihoda provedenih u svih 576 općina, gradova i županija u 2010. i 2011. godini. Rezultati učinkovitosti naplate loši su u cijeloj državi pa tako i u Zagorju. U prosjeku lokalni čelnici u državi naplatili su tek svaku treću kunu.

U županiji su ukupna potraživanja lokalnih jedinica koja se nisu uspjela naplatiti za 2011. godinu iznosila 75 milijuna kuna od čega su najveća stavka, 64 milijuna kuna, potraživanja za prihode poslovanja (primjerice porez na tvrtku, naknada za koncesije i kod legalizacije) te ostali porezi. Slabo su se naplaćivale i komunalne naknade, naknade za korištenje javnih površina, za uređenje voda, pristojbe itd. S druge strane ukupni prihodi i primici lokalnih jedinica za 2011. godinu iznose oko 393 milijuna kuna.

Primjerice, Zabok, Oroslavje i Zlatar nisu knjižili prihode od boravišnih pristojbi, a u Oroslavju još potražuju 1,3 milijuna kuna za komunalnu naknadu od tvrtki u stečaju. U Hraščini gotovo da se nije ni ubirala grobna naknada. Neke općine čak nisu uvele sve poreze pa tako u Novom Golubovcu nitko ne plaća porez na kuće za odmor, dok druge nemaju prirez porezu na dohodak. Revizori su zaključili kako se ne poduzimaju sve mjere za naplatu, a nema ni potpunih evidencija o dužnicima. Istina, ima propusta koji nisu samo na dušu lokalnim čelnicima pa dio neučinkovite naplate proizlazi i iz slabe razmjene informacija, recimo između Porezne uprave i jedinica lokalne samouprave.

Nisu zaračunali kamate

Općine i gradovi, neki više a neki manje, slali su opomene, ali najčešće nisu zaračunavali i zatezne kamate. Ipak u Sv. Križu Začretju odaslano je 1500 opomena za dug od milijun kuna sa zateznim kamatama te pokrenuto 79 mjera prisilne naplate. Međutim, u Velikom Trgovišću, gdje samo za komunalnu naknadu nije naplaćeno više od dva milijuna kuna, općinske su vlasti izvijestile revizore kako ne provode ovrhe nad nekretninama jer \"vode računa o socijalnim uvjetima života stanovnika\".

Besplatni prostori strankama

Otkriveni su i prostori u vlasništvu gradova i općina koje mimo zakona koriste političke stranke, a nije proveden javni natječaj o zakupu i ne plaća se zakupnina, i to uKrapini, Konjščini, Pregradi i Zlatar Bistrici. Mirko Krznar, načelnik Konjščine priznaje da ni jedna stranka nema u zakupu ni jedan prostor već koriste općinsku vijećnicu. Gradonačelnik Krapine Josip Horvat ne odaje koje su dvije stranke u pitanju no kaže da prostori nisu reprezentativni te da ih koriste i udruge i za njih će se raspisati natječaj. U Zlatar Bistrici i Pregradi čak nisu ni odgovorili na naš upit. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije