Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. Dan poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca

Razvoj gospodarstva treba fokusirati na tri prioriteta

Zagreb: Održana je konferencija Dan poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
23.05.2023.
u 08:05

Irena Weber, istaknula je da je većina poduzetnika u početku imala samo ideju koju su, uz puno rada i investicija, pretvorili u uspješan projekt – tvrtku koja omogućuju gospodarski rast, zaposlenost i društveni razvoj.

Poduzetništvo je temelj razvoja svakog društva, ali za uspjeh mu je potrebna sinergija s politikom i sindikatima jer su u tom “zlatnom trokutu” jedni upućeni na druge, rečeno je na Danu poduzetnika koji se po 30. put u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održao u ponedjeljak u Zagrebu. Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, istaknuo je da je ovo najveća dobrovoljna udruga poslodavaca i poduzetnika u Hrvatskoj.

- Vodeći smo, ne samo po financijskim pokazateljima, nego i po ekološkoj i društvenoj odgovornosti za što dobivamo masu nagrada. Većina izvoznika dolazi upravo iz naših redova, a kroz 30 naših granskih udruga pokrivamo čitavi spektar hrvatskog gospodarstva. Želimo konkurentnije poduzetnike u Hrvatskoj te promičemo interese naših granskih udruga. Zanimaju nas tri prioriteta - rasterećenje gospodarstva, radni odnosi i zadržavanje talenata te želimo bolje korištenje europskih fondova - kazao je Furjan.

Samo zajedništvo

Naglasio je kako HUP nije predložio smanjenje poreza na dobit nego poreza na rad jer im je interes veći dostupni prihod hrvatskih zaposlenika jer žele zadržati kvalitetne kadrove u našim tvrtkama koji će biti jamac daljnjeg razvoja. - Mnogi misle da je ekonomija igra na nultu vrijednost, da netko mora izgubiti da bi netko drugi profitirao. Samo zajedništvo može dovesti do gospodarskog i općeg društvenog razvoja. Dobit je važna jer bez nje nema održivog razvoja koji će osigurati opstanak poslovanja. Nužne su investicije kako bi bili konkurentni na razini Njemačke i drugih zemalja EU. Nisu problem ljudi, oni su jednako ili čak i više konkurentni nego tamo, ali problem je tehnologija, odnosno nedostatak kvalitetnih investicija - kazao je Furjan.

POVEZANI ČLANCI:

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, istaknula je da je većina poduzetnika u početku imala samo ideju koju su, uz puno rada i investicija, pretvorili u uspješan projekt – tvrtku koja omogućuju gospodarski rast, zaposlenost i društveni razvoj. - Suradnja i povjerenje dionika su nužni za razvoj gospodarstva i društva u kojem će svi biti zadovoljni. Zbog toga moramo ponekad postavljati teška pitanja, tražiti bolne reforme bez kojih nećemo moći naprijed. Živimo u vremenima kada se globalna ekonomija vrlo brzo mijenja na krilima tehnološkog razvoja te je moramo pratiti te trendove ako želimo biti profitabilni i konkurentni - kazala je Weber. Upozorila je da komparativni konkurenti u središnjoj Europi rastu brže i bolje od nas te da mi po svim kriterijima sve više zaostajemo te da se to mora hitno preokrenuti. I Weber je istakla važnost razvoja i zadržavanje kvalitetne radne snage jer je bez nje nezamisliv bilo kakav razvoj i napredak.

Nema jamstva uspjeha

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, ističe da poduzetnici stvaraju novu vrijednost koja je temelj razvoja društva, a da je put od ideje do uspješnog projekta jako dugačak i težak kojeg dobro poznaje svaki poduzetnik. Svi ostali vide samo konačni rezultat, uspješnu tvrtku. Dodao je da je u Hrvatskoj veći problem od ocjenjivanja uspjeha odnos prema neuspjehu. - Gotovo i nema globalnog uspješnog poduzetnika koji u svojoj povijesti nije imao barem jedan fijasko i neuspjeh. Ne postoji alat koji bi uvijek i svima garantirao uspjeh. To treba gledati kao jednu školu za buduće djelovanje kako bi u konačnici došli do uspjeha - kazao je ministar Filipović. Skup je uveličao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je istaknuo da treba razbijati stare zablude te uvoditi novitete u ekonomiju i društvo kako bismo postigli veće stope rasta te dostigli usporedive zemlje EU koje su nas odavno prestigle.

>> VIDEO Milanović iskreno: Na poduzetnike sam gledao kao na polubogove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije