Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA AKCIJA POLICIJE, USKOKA I CARINE

Razotkrivena skupina koja je iz UEA u Hrvatsku preko Ploča prokrijumčarila kontjnere cigareta te "zaradila" 28,5 milijuna kuna

Luka u Pločama
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/2
27.01.2022.
u 09:30

Kako bi osigurali prethodno navedenu tzv. zelenu rutu, članovi zločinačkog udruženja koristeći se koruptivnim aktivnostima nastojali su „prodrijeti“ u carinsku službu te su imali za cilj koruptivno djelovati prema carinskim službenicima, navodi MUP

Njih šest činilo je zločinačko udruženje, u sklopu kojeg su u ukupno sedam kontejnera planirali prokrijumčariti najmanje 90 tona, odnosno 5.798.400 kutija cigareta, zbog čega je sada USKOK protiv njih šest pokrenuo istragu i zatražio određenje istražnog zatvora. U istražnom zatvoru, mogla bi za sada završiti dvojica koja su do sada uhićena.

MUP i USKOK su priopćili kako je riječ o zajedničkoj akciji koju su proveli s  Carinom, a zločinačka grupa koju su razotkrili, pokušala je, kako je priopćeno, prodrijeti i u Carinu. Kriminalističko istraživanje provedeno je nad šest osoba u dobi od 41, 44, 34, 51, 51 i 40 godina. Svi su strani državljani, a 41-godišnjak ima i hrvatsko državljanstvo. Sumnjiči ih se za zločinačko udruženje, te nedozvoljenu trgovinu i davanje mita.

 Mozak cijele operacije bio je 41-godišnjak koji se sumnjiči da je okupio ostale u zločinačku grupu  te da je isplanirao kako da se kontinuirano iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija  Hrvatske te dalje u druge zemlje članice EU krijumčare velike količine cigareta.  Sumnja se da su članovi  zločinačkog udruženja nastojali  osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete pristigle u kontejneru brodskim putem, transportom do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe od one koja se stvarno nalazi u kontejneru. Cigarete su kamuflirali pa je  u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Sumnja se da su, pri pokušaju da osiguraju tzv. zelenu rutu za krijumčarenje, članovi kriminalne skupine, kako kažu u MUP-u, koristeći se koruptivnim aktivnostima nastojali „prodrijeti“ u carinsku službu. Nije pojašnjeno što to točno znači, no može se pretpostaviti da su pokušali podmiti jednog ili više carinika, te da je to netko prijavio nakon čega su članovi grupe vjerojatno neko vrijeme tajno praćeni i prisluškivani jer je to modus po kojem se ovakve akcije odvijaju.   Sumnja  se da je 41-godišnjak od ožujka 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Pločama, Dubaiju te na području  Slovenije, Mađarske, Poljske i drugih država članica EU organizirao svoje suosumnjičenike i više za sad nepoznatih osoba za krijumčarenje cigareta. Unutar kriminalne grupe svako je imao svoje zaduženje pa se tako sumnja da je 44-godišnjak bio zadužen za organizaciju cjelokupnog transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče u druge države  EU. Tijekom tog puta cigarete bi neko vrijeme bile skladištene na području Zagreba, a ta skladišta je pronalazio 44-godišnjak. Njegov je posao bio i da neometano osigura da kontejneri bez carinske kontrole  prođu kroz Luku Ploče. On se sumnjiči i da je zločinačko udruženje vodio, a  sumnja se da su on i 41-godišnjak zajedno s 34-godišnjakom cigarete kupili i prodali, dok su ostali osumnjičenici bili zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta. Među osumnjičenicima je i jedna službena osoba koja je primala mito, no nije priopćeno o kolikom se mitu radi.  

 Prema tvrdnjama MUP-a i USKOK-a, sumnja se da je skupina organizirala otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5.798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica. Od toga su u Hrvatsku uspjeli dopremiti tri kontejnera  s ukupno najmanje 35 tona, odnosno 2.539.200 kutija cigareta. Cigarete su potom kamionima prevezli u Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države  EU gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni od 11,25 kuna po kutiji.  Sumnja se da su si tako ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od 28,5 milijuna kuna, a taj su novac kako se sumnja međusobno podijelili.   Sumnja se da su na isti način planirali krijumčariti kokain, no nisu uspjeli realizirati taj posao.  

Iako USKOK traži istražni zatvor za sve osumnjičenike, za sada su uhićeni samo 41-godišnjak i 44-godišnjak.

 

 

Komentara 5

BU
Budak
09:58 27.01.2022.

Na kriva vrata su pokucali. Takve stvari N’drangheta odobrava u sjedištu, Trg žrtava fašizma.

Avatar southman
southman
09:47 27.01.2022.

Blago onom tko bude zadužen za uništavanje ovih cigareta.

PO
poluprovokator
09:43 27.01.2022.

Pušenje je vrlo štetno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije