Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznali krivnju

Šestorka optužena za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika nagodila se s USKOK-om

Osijek: Suđenje Draganu Bakoviću i ostalima za palež vikendice Radovana Ortynskog
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
25.01.2022.
u 11:39

Optužnica je za ovaj zločin podignuta u veljači 2019., a potvrđena u travnju iste godine. Na njoj su se našli Dragan Baković zvani Bambur, Jasmina Huzanić, Mario Tolić, Zdenko Ivanković, Robert Flačer i Ivo Jerić

Šestorka kojoj se sudilo za zločinačko udruženje i podmetanje požara u vikendici bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču u travnju 2017., danas je na osječkom sudu priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om.

Dragan Baković zvani Bambur osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Jasmini Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda na način da neuvjetovani dio kazne koji se ima izvršiti iznosi 15 mjeseci zatvora, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od 17 mjeseci zatvora neće izvršiti ukoliko ona u roku provjeravanja od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Mario Tolić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci zatvora. Ivo Jerić osuđen je na godinu dana zatvora, ali uvjetno na četiri godine.

S djelomičnom uvjetnom osudom prošao je i Zdenko Ivanković, a njemu neuvjetovani dio kazne koji se ima izvršiti iznosi osam mjeseci, dok se još osam mjeseci zatvora neće izvršiti ukoliko Ivanković u roku provjeravanja od pet godina ne počini novo kazneno djelo. Robert Flačer osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro.

- S obzirom su optuženici potpisali Izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka s USKOK-om, kao i Sporazume na osnovu kojih se očekuje izbor i odmjeravanje blaže kazne, to sud nije mogao utjecati na izbor vrste i visine kaznene sankcije, a s kojima su se, iako to nije bilo potrebno, suglasili i oštećenici – priopćio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Baković, Huzenić i Tolić obvezani su na solidarno plaćanje imovinskopravnog zahtjeva ošt. TD A.o. u iznosu od 101.646 kuna. Baković mora platiti i troškove postupka u iznosu od 300.000, a svi ostali optuženici u iznosu od po 70.000 kuna.

Optužnica je za ovaj zločin podignuta u veljači 2019., a potvrđena u travnju iste godine. Na njoj su se našli Dragan Baković zvani Bambur, Jasmina Huzanić, Mario Tolić, Zdenko Ivanković, Robert Flačer i Ivo Jerić. Na popisu je optuženika bio i Milan Bulat (55), no on je u svibnju prošle godine pronađen mrtav u šumi kod Našica pa je postupak protiv njega obustavljen. Kako se tada neslužbeno moglo doznati, počinio je suicid.

Kako su rasprave iz raznih razloga učestalo odgađane, suđenje je sada trebalo krenuti po četvrti put ispočetka pa se nagodba i USKOK-u i optuženicima učinila najboljim rješenjem.

Po optužnici, Baković je povezao Bulata i Huzanić te još najmanje jednu osobu kako bi zapalili vikendicu Radovana i Radmile Ortynski. Bulatov je zadatak bio, tereti se, politi kuću benzinom i izazvati požar, dok je Jasmina Huzanić stigla s njim na Brač kako bi se on, nakon odrađenog “posla”, lakše udaljio s otoka. Tolić je, stava je optužba, trebao o svemu informirati Bakovića, koji se u to doba nalazio u Tomislavgradu “kako bi prikrio svoju povezanost”. Jasmina Huzanić i Milan Bulat stigli su, po optužnici, 1. travnja oko 21 sat do vikendice i provalili. Uslijedilo je polijevanje benzinom i paljenje, no pri tome je došlo do eksplozije pa je Bulat teško opečen. Hitno je, stoga, trebalo organizirati njegovu evakuaciju, liječenje i skrivanje. U cijelu su priču stoga, tvrdi optužba, uvedeni Robert Flačer i Zdenko Ivanković, kao i Ivo Jerić. Oni su pomogli, smatra USKOK, u Bulatovu evakuiranju, kao i u financiranju skrivanja i liječenja u BiH te Njemačkoj.

Uhićeni su u svibnju 2018.

Komentara 1

PJ
pjer1963
12:11 25.01.2022.

Oni koli su palili kuce pune ljudi nisu osudjeni za zlocin a ovi jesu, samo kazem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije