Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UOBIČAJENA ZLOUPORABA'

Ipak nije ratno profiterstvo: Slučaj Radošević ide u zastaru

Presuda
Foto: Thinkstock
06.12.2017.
u 17:41

Upravo je sporna kvalifikacija o ratnom profiterstvu bila razlog da i početkom godine sutkinja Renata Miličević optužnicu vrati na doradu kako bi ju tužiteljstvo dopunilo i "dovelo u vezu s pretvorbom i privatizacijom"

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je zaključio da u postupku protiv Ivana Radoševića, njemačkog državljana kojega hrvatsko pravosuđe od ranije traži zbog optužbi da je nakon pretvorbe svoj privatni milijunski dug namirio na štetu Tvornice autobusa Zagreb (TAZ), nema elemenata ratnog profiterstva, odnosno da je riječ o 'uobičajenoj' zlouporabi koja je u zastari.

Tužiteljstvo ustraje da je Radošević odgovoran za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i da je ratni profiter jer je kazneno djelo počinio prije okončanja Domovinskog rata, točnije reintegracije Podunavlja.

Sud, s druge strane smatra da je riječ o kriminalu koji nije vezan isključivo s ratnom situacijom pa ako tužiteljstvu 'ne prođe' najavljena žalba nema ni slučaja jer je za gospodarske zlouporabe od prije 20 godina nastupila zastara.

Upravo je sporna kvalifikacija o ratnom profiterstvu bila razlog da i početkom godine sutkinja Renata Miličević optužnicu vrati na doradu kako bi ju tužiteljstvo dopunilo i "dovelo u vezu s pretvorbom i privatizacijom".

Da je u ovom slučaju nastupila zastara zaključilo je i njemačko pravosuđe koje je Radoševića odbilo izručiti nakon hrvatskog zahtjeva.

Tužiteljstvo, pak, tvrdi da je Radošević, koji je 1992. tijekom pretvorbe i privatizacije stekao udio u Tvornici autobusa Zagreb, novac namijenjen isključivo investiranju u TAZ potrošio u privatne svrhe te si tako pribavio imovinsku korist, ali i oštetio "gospodarski potencijal" države.

>> Split: Ivo Sanader predstavio knjigu Doba politike - detuđmanizacija

Presuda
1/20

Komentara 5

NV
NV
19:19 06.12.2017.

Treba ugasit sud i DOHR i svu pravdu tražiti od sudova u CH. Brže,učinkovitije,pravedno i jeftinije.

GE
generacija57
19:08 06.12.2017.

Samo kradite ,nemožete toliko ukrasti koliko mi budale možemo zaraditi.

BF
bf2
20:35 06.12.2017.

sačuvaj nas Bože našeg pravosuđa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije