Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ZLOČINCU

Vlada izrazila žaljenje što Mladić nije optužen za zlodjela u Hrvatskoj

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.11.2017.
u 17:13

Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstrožu moguću kaznu doživotnog zatvora, smatra primjerenom

Povodom izrečene najstrože moguće kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću, Vlada Republike Hrvatske objavila je priopćenje u kojem poručuje kako kaznu smatra primjerenom. Ipak, izraženo je žaljenje jer Mladić nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Hrvatsku. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstrožu moguću kaznu doživotnog zatvora, smatra primjerenom.

Podsjećamo kako je Ratko Mladić optužen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata (tzv. sveobuhvatni; opsada Sarajeva; Srebrenica; uzimanje osoblja UN-a za taoce.) tijekom kojih su počinjena najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih.

Današnjom presudom još jednom je potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida.

Ratko Mladić
1/10

Ratko Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši dužnosnici Republike Srpske (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

Izražavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optužnici bili navedeni. (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Željko Ražnjatović i Vojislav Šešelj).

>> Galerija: Pogledajte kako su presudu Mladiću dočekale žene u Srebrenici

Ratko Mladić
1/15

Istodobno, Vlada RH izražava žaljenje što Ratko Mladić nije optužen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadležnih tijela pružala pomoć Tužiteljstvu MKSJ-a ispunjavanjem njihovih zahtjeva.

 

 

 

Komentara 40

DU
Deleted user
17:47 22.11.2017.

Čuj vlada izrazila žaljenje,OK ovu sadašnju i razumijem ali one prije vlade sve,što su učinili po tom pitanju?NIŠTA.Dalje u Vukovaru žive koljači i ubojice branitelja i civila.Izvjesni Kemo koji je do smrti živio mirno u Vukovaru uz svjedoke i dokaze vjerojatno do smrti pretukao mladog nesretnoga francuza Nicholiera tko je što poduzeo da se taj zlikovac privede nitko ništa.Četnik iz Borova S.se na TV hvalisa kako ubija Hrvate i da još nije ubio koliko želi,on isto do smrti mirno živi u Borovu S.Izvjesni P.Akid prokazao četnicima maloga Kačića šesnsestogodišnjaka kojega su zbog njega i njegova lažnoga iskaza ubili na Ovčari.Ima toga na stotine slučajeva a nitko nikada nije nešto poduzeo.

SP
sputnik57
17:42 22.11.2017.

Može vas biti sram jer Mladić nije odgovarao za Vukovar i Škabrnju, te ostale mnogobrojne zločine na području RH. Vidi se koliko vas je bilo briga, koliko se lobiralo, da na kraju u izricanju presude Hrvatska nije niti spomenuta. Neka su vam na dušu sve žrtve Domovinskog rata bile vojne ili civilne. Povijest će i vama suditi jednog dana, ali većina ljudi koji su to proživjeli neće biti više živa. Neka vas je sram i stid!!!

NV
NV
17:30 22.11.2017.

To nije pravomoćna presuda. Ako umre nikom ništa. Hag je sprdačina od suda i uvjerićemo se u to kad budu izricali presudu HB 6-torke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije