Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi model usklađivanja

Rastu osnovna prava i naknade za branitelje, omogućen im je i duži ostanak u svijetu rada

Foto: Emica ElvedjiPIXSELL
1/2
19.12.2023.
u 22:52

Prema postojećem zakonu, osobna invalidnina i druga braniteljska prava određuju se od proračunske osnovice čiji se iznos nije mijenjao pune 22 godine, a s njim ni prava hrvatskih ratnih vojnih invalida

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a izmjene donose rast osnovnih braniteljskih prava i naknada, omogućuju im duži ostanak u svijetu rada i stvaraju temelj za osnivanje posebne ustanove za trajni smještaj. Ove je izmjene i dopune Zakona Ministarstvo iniciralo prateći promjene u populaciji s ciljem poboljšanja materijalnih i radnih prava te poboljšanja skrbi za hrvatske branitelje starije dobi. Prema postojećem zakonu, osobna invalidnina i druga braniteljska prava određuju se od proračunske osnovice čiji se iznos nije mijenjao pune 22 godine, a s njim ni prava hrvatskih ratnih vojnih invalida.

U okviru materijalnih prava, uvodi se novi model usklađivanja naknada koje primaju korisnici. Iznos osobne invalidnine, posebnog doplatka, doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, obiteljske invalidnine, povećane i uvećane obiteljske invalidnine, novčane naknade u iznosu obiteljske invalidnine, novčane naknade u iznosu povećane i uvećane obiteljske invalidnine, naknade za njegovatelja i naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata svake godine će se određivati prema osnovici koju odredi Vlada odlukom.

VEZANI ČLANCI:

Kao što je nedavno najavio državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, osnovica od koje se određuje iznos osobne invalidnine i druga braniteljska prava, bit će znatno veća od sadašnje, a na najveće povećanje može računati skupina u kojoj su branitelji s 20 posto invaliditeta. Pritom, u Zakon je ugrađen osigurač da ona ne može biti manja nego je bila u prethodnom razdoblju. Prihvaćenim zakonskim izmjenama, hrvatskim se braniteljima daje mogućnost da dulje ostanu u svijetu rada, odnosno da rade uz mirovinu, što dosad nije bio slučaj.

Riječ je o usklađivanju kojim se omogućuje da branitelji mogu primati puni iznos najniže mirovine određene Zakonom o hrvatskim braniteljima, ako im je on povoljniji od njihove starosne mirovine, i biti zaposleni do polovice radnog vremena. Također, ovim Zakonom omogućuje se primateljima obiteljske mirovine rad do polovice radnog vremena uz primanje punog iznosa mirovine. I korisnici invalidske mirovine, kojima je utvrđen djelomičan gubitak radne sposobnosti prouzročen sudjelovanjem u ratu, imat će pravo na mirovinu za vrijeme zaposlenja do pola radnog vremena.

Među najvećim izazovima s kojima se susreće Ministarstvo je starenje braniteljske populacije, stoga će braniteljima koji nemaju osiguran smještaj ili se zbog svog zdravstvenog ili materijalnog stanja ne mogu sami brinuti o sebi osnovati ustanove koje će pružati usluge dugotrajnijeg smještaja. Također, otvara se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide HVO-a po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Izmjene zakona komentirao je Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokret. - HRVI s 20 postotnim invaliditetom prima mjesečnu invalidninu od 14 eura, a onaj sa 60 postotnim 91 euro mjesečno, rekao je zastupnik i ustvrdio da povećanje neće biti s 1. siječnja 2024. jer se čeka uredba Vlade. Bit će vjerojatno kad se bude znalo kad će biti izbori - kazao je Mlinarić. HDZ-ovi zastupnici njegov nastup nazvali su čistim populizmom, a Josip Đakić istaknuo je da će 1. siječnja “biti učinjeno ono što je najpotrebnije za branitelje".

VIDEO Policija pronašla vozača koji je usmrtio djevojku u Tribunju: Nakon nesreće navodno pobjegao na otok

Ključne riječi

Komentara 8

JR
Jr48
07:47 20.12.2023.

Trebao si i ti postati branitelj pa da se omastiš s tom mirovinom svi su mogli naravno tko je htio .Ipak tamo se bilo u hladnom rovu i jela papica iz konzerve a znalo biti i vatrometa oko glave.Ipak je sigurnije bilo u bircevima u Tkalčićevoj i na špici zato sad ne kukaj zbog "loših"odluka.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
07:19 20.12.2023.

Jadan je gotovo svaki umirovljenik,bio branitelj koji ima civilnu mirovinu i mrvice od dodataka, ili civil,ako nema bar 40 godina radnog staža.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
07:03 20.12.2023.

Kad se malo bolje proanalizira tekst,vidi se da su i ovaj put (većina branitelja,koja uglavnom radi u civilnom sektoru) dobili isto što i lisica i roda,u basni,u kojoj su jedna drugu gostile (roda je dobila plitku zdjelu s kašom,a lisica visoki ćup,s uskim grlom,u kojem su kuhani krompiri).Pametan je bio svaki branitelj,koji se zatražio vojnu mirovinu za vrijeme rata ili u prvih 10-ak godina nakon rata,svi ostali gotovo da nisu dobili ništa. U prijevodu,zbrinute su udovice i 50-ak tisuća branitelja (manje od 15% branitelja).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije