Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON KRATKE POBUNE

Putin otkrio detalje oko financiranja Wagnera, najavio istragu Prigožinove tvrtke za catering

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/7
27.06.2023.
u 21:18

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Wagner primio 86 milijardi rubalja (oko jedne milijarde eura) od ministarstva obrane između svibnja 2022. i svibnja 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak rekao da će biti provedena financijska istraga tvrtke za catering Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner, dodavši da su ona i njen osnivač prošle godine od Rusije primili gotovo dvije milijarde dolara. Putin se prvotno obvezao ugušiti pobunu, usporedivši je s metežom u vrijeme Prvog svjetskog rata, koji je doveo do revolucija 1917., a potom i građanskog rata, no kasnije je postignut dogovor prema kojemu je Prigožinu i nekim njegovim vojnicima dozvoljeno da se premjeste u Bjelorusiju.

Putin je, obraćajući se vojnicima ruske vojske na sastanku u Kremlju, kazao da je oduvijek poštovao Wagnerove borce, no da je činjenica da je skupina "potpuno financirana" iz državnog proračuna. Rekao je da je Wagner primio 86 milijardi rubalja (oko jedne milijarde eura) od ministarstva obrane između svibnja 2022. i svibnja 2023.

Concord, Prigožinova tvrtka za catering, povrh toga je zaradila 80 milijardi rubalja na državnim ugovorima za opskrbljivanje ruske vojske hranom, kazao je Putin.

VEZANI ČLANCI:

"Nadam se da u sklopu tog posla nitko nije ništa ukrao. Mi ćemo, naravno, sve to istražiti", poručio je.

Prigožin, kojeg Putin nije izrijekom spomenuo, nije bio dostupan za komentar na Putinovu izjavu. Ranije ove godine je rekao da je uvijek financirao Wagner, no da je tražio dodatna sredstva nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Prigožin je u ponedjeljak rekao da nije pokušavao srušiti rusku državu i da je ostao domoljub, koji se htio obračunati s ministarstvom obrane.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak pred oko 2500 pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, nacionalne garde i vojnih postrojbi da su se narod i oružane snage zajedno suprotstavili pobunjeničkim plaćenicima u jednodnevnoj pobuni. Na skupu, održanom na trgu u kompleksu Kremlja, Putinu se pridružio i ministar obrane Sergej Šojgu, čiju su smjenu plaćenici Wagnerove skupine tražili tijekom svoje pobune i marša prema Moskvi. Putin je zatražio minutu šutnje u znak počasti ruskim vojnim pilotima koji su poginuli tijekom pobune.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je u utorak da je odustala od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda. Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su "sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina". Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza. RIA je također objavila, citirajući ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.

VEZANI ČLANCI:

Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini. Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu. Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo. Kremlj je u utorak priopćio da se ne slaže s onim što je nazvao mišljenjem "pseudostručnjaka" da je oružana pobuna Wagnerovih plaćenika tijekom vikenda uzdrmala položaj predsjednika Vladimira Putina.

GALERIJA Borci Wagnera povlače se iz Rostova na Donu

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
1/6

>>Sve o najnovijim događanjima u Rusiji pratite OVDJE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije