Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTEŽAN PRISTUP

CARNET: Nalazimo se pod kibernetičkim napadom, prijavili smo MUP-u

Kreće nastava na daljinu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/7
16.03.2020.
u 13:34

Nastava putem televizijskih programa odvija se pak neometano

Online nastava koja je i službeno započela danas našla se u teškoćama - hakerskim napadom onemogućen je pristup prijavama učenika. Napadi kako doznajemo u Ministarstvu obrazovanja traju od kraja prošlog tjedna, a cijeli je slučaj prijavljen MUP-u.

- Nastava preko HRT3 i SPTV izvodi se uspješno, no sustav AAI@EduHr trenutačno je pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama. Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu. Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama - priopćili su iz CARNET-a.

Upozoravaju se svi da nastavu prate na ostalim kanalima - TV i YouTube.

Iz policije su kazali da počinitelju prijeti kazna zatvora i do osam godina.

- Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama. U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela - stoji u priopćenju.

Priopćenjem su se oglasili i iz Srca navodeći kako su pod visokim opterećenjem od petka.

- Uz to predviđeno, pojačano, opterećenje sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i jutros. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati - poručili su.

Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca, kako kažu, primarno je na razini CARNETove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu.

- Suradnja timova Srca i CARNETA je vezano uz ovu problematiku maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava. U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava - poručili su.

VIDEO Ministrica o novom sustavu namijenjenom virtualnoj nastavi

Ključne riječi

Komentara 19

SJ
Sve je uzalud
11:05 16.03.2020.

..................kakva isprika zanemogučnost ostvarivanja virtualne nastave........nema infrastrukture za to..............

Avatar Zbregov2
Zbregov2
11:33 16.03.2020.

stara, jeftina i podkapacitirana IT infrastruktura vjerojatno, ne može izdržati veći load...kao što je noa među tabletima, tako je i ovo u komparaciji sa razvijenim zemljama...

Avatar gradjaninpokorny
gradjaninpokorny
11:40 16.03.2020.

Mudrinić bi to riješio za 5 minuta. Ah, zaboravih da je infrastruktura predana Deutche Telekomu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije