Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVLJENO POLICIJI

Divjak: Hakerski napad na sustav djelo neodgovornih pojedinaca

Blaženka Divjak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
16.03.2020.
u 12:22

Po njezinim riječima, kibernetički napad počeo je već u petak prošli tjedan, a situacija je kulminirala u ponedjeljak ujutro

 Početak virtualne škole u Hrvatskoj je u ponedjeljak ujutro obilježen hakerskim napadom na CARNet i Srce, zbog čega je došlo do slabljenja propusnosti sustava za virtualnu Nastavu na daljinu, potvrdila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"U tijeku je kibernetički napad na naše servise na Srcu i na Carnetu. To smo prijavili policiji i rješava se. Nažalost, uvijek postoje neki neodgovorni pojedinci, ovdje pojedinci s doslovno devijantnim ponašanjem", rekla je u ponedjeljak ministrica na konferenciji za novinare nakon obilaska Osnovne škole Jabukovac.

Zbog toga je propusnost sustava za virtualnu školu malo slabija, napomenula je Divjak. Izrazila je žaljenje zbog toga što postoje takvi neodgovorni pojedinci, i to u trenutku kada se cijela Hrvatska ujedinila u pozitivnoj mobilizaciji kako bi se učenicima omogućilo obrazovanje, na čemu je velik broj ljudi s ljubavlju dva tjedna danonoćno radio.

"Mi ćemo to rješavati i bit će bolje, a i sada nije nepropusno, samo je smanjeni kapacitet", rekla je ministrica Divjak.

Po njezinim riječima, kibernetički napad počeo je već u petak prošli tjedan, a situacija je kulminirala u ponedjeljak ujutro. Ministrica je OŠ Jabukovac obišla kako bi se u izravnoj interakciji s nastavnicima uvjerila u funkcioniranje tek uspostavljenih virtualnih razreda za Nastavu na daljinu, te iz razgovora s njima saznala s kojim se eventualno teškoćama susreću te vidjela kako bi im se moglo u tome pomoći.

I CARNET je jutros potvrdio da je ustav podučavanja na daljinu trenutačno pod kibernetičkim DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

"Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu", objavljeno je na Twitteru.

VIDEO Ministrica o novom sustavu namijenjenom online nastavi

Komentara 1

ZA
zakaria
14:57 16.03.2020.

Ne vjerujem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije