Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za teritorij

'Prst u oko' Japanu i SAD-u: Kina proglasila zračnu kontrolu nad spornim otocima

kina,otočje
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.11.2013.
u 19:03

Vlasti u Pekingu šokirale su samoinicijativnim prisvajanjem zračnog prostora iznad osam otoka. Japan i SAD odmah su izrazili nezadovoljstvo

'Prst u oko' mogao bi se nazvati današnji potez vlasti u Pekingu koja je područje iznad osam nenaseljenih otoka, oko čijeg se teritorija spori s Japanom, samoinicijativno proglasila novom kineskom zračnom zonom.

Japan i SAD odmah su izrazili nezadovoljstvo, javlja RT te ističe kako je Kina istovremeno upozorila kako će posegnuti za ''hitnim obrambenim mjerama'' ako zona na ikoji način bude ''ugrožena''.

Kinesko ministarstvo obrane danas je upozorilo Japan da mora prijaviti sve zrakoplove koji će letjeti u blizini Senkaku/Diaoyu otočja, odnosno da im moraju dostaviti sve linije letova kao i da piloti na tim letovima moraju održavati stalnu vezu s kineskim vlastima.

- Kineska vlada slijedila je zajedničku međunarodnu praksu u uspostavljanju zone s ciljem zaštite suverenosti te zaštite teritorijalnog i zračnog prostora. To su nužne mjere samozaštite koje nisu usmjerene na ijednu metu te neće utjecati na slobodu leta u zračnom prostoru zone - kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

U Tokiju su kineski potez ocijenili potpuno neprihvatljivim.

- Jednostrano zauzimanje zračnog prostora i uspostavljanje ograničenja letova jako je opasno i može dovesti do pogreški u tom prostoru - poručilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova. Oglasio se i američki državni tajnik John Kerry. Izrazio je ''duboku zabrinutost''.

- Apeliramo na Kinu da ne provodi nikakve akcije protiv onih letjelica koje se ne žele identificirati ili poslušati naredbe iz Pekinga - kazao je Kerry koji drži da bi ''oštra akcija samo povećala napetosti u regiji i stvorila rizik od daljnjih incidenata.''

Komentara 5

IP
infо_punkt
20:05 24.11.2013.

tako treba s njima...

NA
narod1
19:53 24.11.2013.

Ovo je samo primjer onima koji priželjkuju pad Amerike kako bi jse odmah našao niz novih 'siledžija' da preuzmu njihovu ulogu, vjerojatno znatno oštrije nego što rade Ameri. Kina je čekala da se ekonomski oporavi (na grbači zapada) i sadaada čini grešku, tj istrčava sa zahtjevima na teren prerano. Očito nisu dorasli novoj ulozi, kao ni Indija, Rusija ili Brazil. Sve je novo, ali ništa nije novo

AA
aabbcc
20:37 24.11.2013.

Ja ne kuzim sta SAD ima sa ovim otocma, jer njihovi ni blizu ne mogu biti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije