Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PREDSJEDNIK

Obilježena 14. godišnjica smrti Franje Tuđmana

Godišnjica smrti Franje Tuđmana
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/12
10.12.2013.
u 13:00

U Rijeci su građani na Jadranskom trgu zapalili svijeće pokraj Tuđmanove slike

Prije točno 14 godina, 10. prosinca 1999. godine, umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja, a sahranjen je na groblju Mirogoj uz crkvu Krista Kralja.

Godišnjicu njegove smrti danas su polaganjem vijenaca na Mirogoju obilježili članovi obitelji Tuđman, kao i izaslanstva HDZ-a, Grada Zagreba i braniteljskih udruga. U Rijeci su građani na Jadranskom trgu zapalili svijeće pokraj Tuđmanove slike.

Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Godine 1942. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a iz Drugog svjetskog rata izišao je s činom bojnika. Od 1957. radi u Generalštabu JNA te se bavi poviješću.

Međutim, nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu. Tijekom komunizma još je bio i uhićivan, a u zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata.

Godine 1989. osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je 1997. godine.

Komentara 30

Avatar marnie
marnie
08:28 10.12.2013.

Ovakav članak o dr Tuđmanu mogao je bez problema osvanuti i u New Zealand Timesu. Kao malo proširena osmrtnica.

PI
pidohca
09:10 10.12.2013.

nevjerojatno ali istinito, večernji list objavljuje opširniji i veći članak o jovi kapičiću , no,nije uopće bitno jel je neko za il proti FT osvrnimo se na činjenice...pogledajmo rezultate(statistiku) devet godina vladavine FT pa usporedimo sa dva mandata adezea ia i jedan ipo esdepea, garnitura vladavine (zajedno)u 14 godina ne bi mogla nit obranit jedan najobičniji kokošinjac ,drugarice i drugovi iz večernjeg lista ,sramite se vakog članka,......vi ste iskompleksirani bečki konjušari,šta bi FT reka"stoka sitnog zuba"

Avatar Ivkošić
Ivkošić
09:12 10.12.2013.

Koliko je Tuđmanu Hrvatska bila bitna govori činjenica da je bez problema pozvao i oporbu u vladu i da nije htio podjelu na crvene i crne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije