Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENO PALJENJE SVIJEĆA

Prošle godine počinjeno 566 suicida, velik porast zabilježen kod mladih osoba

Zagreb: 625 svijeća na Mostu slobode u spomen na osobe koje su lani počinile suicid
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
02.09.2021.
u 22:17

Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr

Udruga Životna linija najavila je u četvrtak da će 10. rujna, na Svjetski dan prevencije suicida, na Trgu Petra Preradovića upaliti 566 svijeća u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.

 Svjetski dan prevencije suicida obilježava se 10. rujna diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom, ističe predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac i upozorava da godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi.  

Udruga u priopćenju navodi da je prošle godine u Hrvatskoj suicid počinilo 566 osoba, prema podacima MUP-a, 117 žena449 muškaraca što je gotovo četiri puta veći broj.

 Pri tome su u dobnoj skupini od 15 do 25 godina bila 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 posto u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225, što predstavlja 39,7 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj. 

Daleko najveći broj samoubojstava, 120, zabilježila je PU Zagrebačka, na drugom je mjestu PU splitsko-dalmatinska sa 45 samoubojstva.

Stoga se Udruga Životna linija zauzima za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr, priopćila je Udruga.

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
08:48 03.09.2021.

Da, svijećama. To će svakako riješiti probleme otuđenosti, osamljenosti, bolesti, siromaštva, nezaposlenosti... Mogli biste pozvati "slavne" osobe; nogometaše, njihove žene, modne "savjetnike" i slične, da kažu koju, kako bi podigli duh, moral, kako bi doprinijeli boljem sutra, nadi....I nakon još jednog derneka, sve pospremite pod krevet. Kao i uvijek i u svemu.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:32 05.09.2021.

"ima li i jedna osoba koja je počinila suicid da je vlasnik hdz-ove iskaznice ili ta iskaznica štiti i od suicida"

DU
Deleted user
09:48 03.09.2021.

Ovo je užasno. To me je baš šokiralo pa se pitam, da li je to moguće? A mala smo država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije