Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ali može im se pomoći...

U pandemiji su se pogoršale prehrambene navike djece, pa je i pretilost češća nego prije

Shuttershock
02.09.2021.
u 16:30

Dopustite djeci da s vama kuhaju po zdravim receptima, pa će vjerojatnije kasnije umjesto brze hrane sami birati zdravije načine prehrane - kaže dijetetičarka

Nova studija objavljena u časopisu Pediatric Obesity Journal kaže da su tijekom pandemije koronavirusa djeca jela više nezdrave prerađene hrane nego prije, a zbog mjera i boravka u kućama dane su provodila pasivno, bez nužne fizičke aktivnosti.

- Pandemija je utjecala na sve aspekte djetetova života; aktivnost, spavanje, prehranu, vrijeme koje provode pred ekranima i sl. - navode autori ove studije čiji je najvažniji zaključak da su - u usporedbi s vremenom prije pandemije - djeca danas manje aktivna, konzumiraju više nezdravih grickalica i više vremena provode pred mobitelima, TV-om i tabletima. 

UNICEF-ov program za mlade ZABUM

1/2

U drugom su istraživanju autori 2019. šest tjedana pratili dječje navike nakon pandemije, a otkrili su da se mnogima težina najviše povećavala tijekom ljetnih mjeseci, ali i da su klinci i nakon početka online nastave u rujnu zadržali nezdrave prehrambene navike.

Slični su rezultati dobiveni i u jednoj velikoj meta studiji u kojoj su liječnici analizirali zdravstvene kartone više od 5,3 milijuna djece iz cijeloga svijeta. Ta je studija u kolovozu 2021. objavljena u Epic Health Researchu, a otkrila je da je čak jedno dijete od troje (33,8%) od početka pandemije koronavirusa povećalo svoju tjelesnu težinu van granica normale.

Foto: Shuttershock

Uz to, ta je studija pokazala i da veću konzumaciju ultraprerađene hrane među mlađom populacijom.

I premda pretilost i sjedilački način života mogu kod djece i kasnije u životu uzrokovati brojne zdravstvene probleme, nutricionisti i dijetetičari ističu da svaki roditelj može svom djetetu pomoći da stekne zdrave životne i prehrambene navike.

- Dopustite im da s vama kuhaju po zdravim receptima, tako će kasnije sami umjesto brze i junk hrane vjerojatnije birati zdravije opcije - rekla je dijetetičarka Mackenzie Burgess za Fox News.

- Roditelji mogu pozitivno utjecati na prehrambene navike djeteta i hvaleći ga svaki put kad ono samo posegne za nekom od zdravih namirnica; poput voća, povrća, humusa, maslaca od kikirikija i preljeva na bazi rajčice i jogurta - dodala je stručnjakinja.

Urnebesan prizor: Zlatna retriverica uhvaćena kako obavlja nuždu na wc-školjci!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije