Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJENJE POREZA

'Proračuni manji za 10%, dižemo cijene vrtića'

vrtić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.09.2014.
u 08:05

Turk kaže da će biti prisiljeni ukinuti subvencije

Promjene u porezu na dohodak, koje je najavio premijer Zoran Milanović, srezat će proračune lokalnih samouprava za oko 10 posto, izračunali su u Udruzi gradova. Njezin predsjednik Željko Turk najavljuje da će takva odluka izravno utjecati na povećanje cijena vrtića i smanjenje subvencija u školstvu, kulturi, sportu i socijali.

– Da ja u Zaprešiću otpustim sve radnike, uspio bih pokriti samo 30 posto onoga bez čega ćemo ostati. Tom odlukom bit će na dobitku samo građani s najvećom plaćom, a najoštećeniji bit će oni koji će imati povećanje do 200 kuna. U srpnju smo poslali Ministarstvu financija zahtjev za sastanak, no nema reakcije – kaže Turk upozoravajući da će općinama na područjima od posebne državne skrbi biti oduzeto i do polovice proračuna, jer najavljena odluka Vlade utječe na smanjenje prihoda u Fondu za izravnanje iz kojeg te općine primaju pomoć. Na to upozorava i Slavko Kojić, pročelnik za financije grada Zagreba koji će ostati bez 840 milijuna kuna (690 milijuna od poreza na dohodak i 150 milijuna od prireza), 12 posto proračuna.

– Dovest će se u pitanje fiksne i jamstvene obveze Zagreba i rekonstruiranje Zagrebačkog holdinga. Treba misliti da imamo trogodišnje i desetogodišnje programe u kojima su nam izračunate sve obveze. Nećemo moći aplicirati ni u fondove EU jer smo dužni osigurati 20 posto sredstava – upozorava Kojić apelirajući na saborske zastupnike i njihovu odgovornost da ne glasuju za te izmjene jer su one “potpuna destrukcija financija lokalne samouprave”. I on i Turk podržavaju Vladu da poveća plaće građanima, no obojici nije jasno zašto se Ministarstvo nije s njima konzultiralo.

– Smanjit će se opća potrošnja, a povećati osobna. Tako neće ništa postići, eventualno će doći na matematičku nulu. Iako ni u to ne vjerujem jer su svi već u minusima i kreditima, odnosno potrošnju su već realizirali. Da bi grad nadoknadio gubitak, opet će morati zadirati u osobnu potrošnju građana – poručuje Kojić.

>> Milanović: Naš rast bazirao se na gradnji, ali sad je to gotovo, nema se više što graditi

>> Smanjenje poreza na dohodak: Ivanić-Grad bez dva, Gorica bez 30 milijuna...

Komentara 19

LA
larala
08:26 07.09.2014.

cemu potreba za stavljanjem bandiceve slike ako ovaj naslov nema veze s njim vec s željkom turkom predsjednikom udruge gradova? gospodo novinari, ako ne pišete po nalogu vladajucih, zašto bar jednom na ovakvu demagogiju ne stavite sliku baldasara ili obersnela?a? vec uvijek bandica koji vam je lijepo rekao da on u zagrebu nece dizati cijene vec ce smanjiti place i broj zaposlenih u holdingu a, da vladajucima ni ova metoda nece pomoci....

IB
iva.begovic
08:32 07.09.2014.

Ne natječe se država za novac iz fondova EU (osim za kapitalne projekte poput Pelješkog mosta npr.), nego tvrtke i udruge s dobrim idejama. Ali prije svih sredstva iz EU fondova namijenjena su lokalnoj zajednici. Nedavno sam šetajući Bečom zamijetilaa tablu s natpisom "Rekonstrukcija ove prometnice financirana je sredstvima EU projekta br___". Pitam se kada će Zagreb s dobrim idejama i projektima aplicirati za novac iz EU? Grad Zagreb ima oko 20.000 zaposlenih gradskih službenika i prema jednoj studiji je glavni grad s najvećim omjerom službenika prema broju stanovnika, a nisu u stanju napraviti kvalitetan projekt i dobiti novce iz EU fondova. Sramota!! Samo bi zavlačili ruke u naše džepove jer im je novac koji prikupe iz naših plaća najsigurniji prihod za koji ne moraju poslovati transparentno i svrsishodno kao što bi morali za novac iz EU fondova. Npr. mogu graditi fontane i zlatne WC-e umjesto spalionice otpada. Treba im uzeti i više novca iz proračuna jer lako je s tuđim novce gloginje mlatiti. Treba vidjeti koliko su sposobni kada imaju manje.

JK
ja-kan
09:54 07.09.2014.

Pa, za početak bi trebalo ukinuti "udrugu gradova" kao nepotreban i uhljebski trošak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije