Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFRICATOWN

Pronađen posljednji poznati brod s robovima koji je stigao u SAD

Foto: Igor Soban/PIXSELL
23.05.2019.
u 12:34

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami

Olupina posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u SAD otkriven je u Alabami, potvrdili su u srijedu istraživači i vlasti. "Clotilda" koja je ilegalno dovezla 110 crnaca u Alabamu više od 50 godina nakon što su Sjedinjene Države zabranile uvoz robova 1807. pronađena je u rijeci Mobile u Alabami, objavio je institut Smithsonian.

Povjerenstvo za povijest Alabame (AHC) i podmorski arheolozi iz skupine SEARCH Inc sudjelovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest Smithsoniana i Culture's Slave Wrecks Project (SWP).

"Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune Clotilde", navodi se u priopćenju AHC-a.

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami. Nakon Američkog građanskog rata preživjeli s Clotilde osnovali su naselje Africatown.

"To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo", kazao je direktor SWP-a Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

"Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirbi i oporavku", poručio je.

SAD je zabranio trgovinu robljem 25. ožujka 1807. no zabrana je stupila na snagu tek 1808., a ropstovo je postojalo sve do 1863.  kada je objavljena Proklamacija o emancipaciji pred kraj Američkog građanskog rata kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama.

 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
draza_u_srcu
15:45 23.05.2019.

Nisam primjetio da je u americi zabranjeno robovlasnistvo. Sto je jos gore, oni tu svoju povlasticu prosirise na cjeli svjet.

LI
lipotan
13:39 23.05.2019.

vlasnici robova demokrati zale I dan danas sto im udarena zabrana na robovlasnistvo.

MX
Mister X
23:22 23.05.2019.

Jeli to istina da su Ameri pobili oko 3- 5 miliona indijanca , i da su imali robove , dobro je da su sada jako čestiti i da su humani prema drugim narodima <! na pr. Izrelu i ( NATO( NATO partnerima. )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije