Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Altruizam, a ne egoizam

Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih

Zaklada Novo Sutra
Foto: Iz arhive Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece
1/3
13.11.2020.
u 10:30

Dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Claudia Juranić Klarić ispričala nam je kako je projekt „Trebam B da budem bolji” postao nova nada za djecu u udomiteljskoj skrbi koja se uskoro prijavljuju na tržište rada zahvaljujući Zakladi Novo sutra

Svi bi željeli društvo u kojem svako dijete ima sretnu obitelj. No u stvarnosti je to puno lakše reći nego realizirati. Srećom, postoji mnogo udruga koje ostavljenoj djeci žele pružiti više kako bi, bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze, imali jednaku priliku kao i drugi za sretno djetinstvo i život.

Iz tog je razloga oformljen i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, prva mreža udruga udomitelja djece u Hrvatskoj, neformalno utemeljena 2005., a službeno osnovana u srpnju 2008. Forum djeluje putem uspostavljanja mreže podrške, edukacija, aktivnosti zagovaranja, pružanja informacija, povezivanja i suradnje s udrugama udomitelja. Danas broje 14 članica, od čega 13 udruga udomitelja i Stelu Njemeček kao fizičku osobu, jednu od osnivačica Foruma. Svoj rad temelje na aktivnom uključivanju te osnaživanju djece, mladih i udomitelja, o čemu najbolje govore projekti u kojima sudjeluju.

Vrijednost njihovih projekata prepoznala je i Zaklada Novo Sutra koja će svojom donacijom za projekt „Trebam B da budem bolji” u vrijednosti od 190.000,00 kuna osigurati da 23 djece, koje uskoro odlazi iz udomiteljske skrbi, imaju položeni vozački ispit u vrijednosti od 8000 kuna i novom vještinom budu konkurentni na tržištu rada.

Riječ je o Zakladi sa sjedištem u Vukovaru čiji je osnivač gospodin Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave tvrtki ENNA i PPD, koje financiraju rad i projekte Zaklade. Zaklada Novo Sutra je osnovana 2016. godine, a prvi ciklus natječaja za financiranje projekata i za stipendiranje studenata bio je 2017. godine i provode se do danas. Cilj svih aktivnosti Zaklade je omogućiti izvanrednim mladim ljudima da se obrazuju bez obzira na materijalni status, daroviti stvaraju, a nezaštićeni i potrebiti dobivaju potrebnu pažnju i pomoć, što je i glavni cilj projekta koji je Forum za kvalitetno udomiteljstvo prijavio na njihov natječaj.  

- Prvenstveno smo gledali koje su potrebe naše djece. Uočili smo da im je veliki problem pri zapošljavanju to što nemaju položen vozački ispit. Tada smo osmislili projekt i krenuli u potragu za sponzorom. Više od godinu dana smo tražili, pisali i čekali da se nešto dogodi po tom pitanju. Konačno smo na internetu pronašli Zakladu Novo sutra te prijavili  projekt „Trebam B da budem bolji“ - ispričala nam je dopredsjednica Foruma Claudia Juranić Klarić, dodajući kako je sigurna da je njihov projekt bio prepoznat po tome što će njegovom provedbom pogurati jednu čitavu generaciju mladih ljudi kojima je potrebna pomoć.

Zahvaljujući sredstvima Zaklade Novo Sutra, 23 djece iz udruga udomitelja će imati položen vozački ispit
Foto: Iz arhive Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece

- Cilj ovog projekta jest da im se osigura sredstva za polaganje vozačkog ispita. Za njih to znači da odmah u startu samostalnog života imaju veću i bolju priliku za zapošljavanje. Mnogi poslodavci uvjetuju da kandidati moraju imati položenu B kategoriju, a sada će naša djeca biti konkurentna. Zatim, otvara im se širi spektar zanimanja koje mogu obavljati (npr. dostavljači, komercijalisti, taksisti…) ili raditi part-time, te dodatno popuniti budžet. Možete zamisliti,ukoliko netko ostane bez posla u struci koliko će mu značiti ta vozačka dozvola. Na kraju, da i sve bude u redu, taj iznos koji bi utrošili u polaganje vozačkog ispita utrošit će za poboljšanje životnog standarda - kaže dopredsjednica Foruma, ponosna na ovaj projekt i zahvalna Zakladi Novo Sutra što su donijeli osmjehe na dječja lica kojima je san o vozačkoj dozvoli do sada bio miljama daleko.

Brojni dječji snovi ove će se godine ostvariti zahvaljujući Zakladi Novo Sutra koja je donijela odluku o odabiru 7 projekata ukupne vrijednosti od 941.466,00 kuna koji će biti financirani od strane Zaklade u 2020. godini čija je provedba tijekom 2020./2021. godine. Među odabranima se našao i projekt „Trebam B da budem bolji” a, kako je prijavitelj Forum za kvalitetno udomiteljstvo mreža različitih udruga koje pomažu djeci, tako novčana sredstva odlaze djeci diljem Hrvatske.

- U ovom projektu prijavljena su djeca koja zadovoljavaju uvjete da imaju najmanje 17 godina, da su sposobni i zdravi za polaganje vozačkog ispita te da su još uvijek u udomiteljskoj obitelji, za što su udomitelji trebali dostaviti dokaz. Tako je Udruga ZIPKA iz Varaždina prijavila 10, Udruga Međimurja i Udruga DAMDOM iz PGŽ-a po 4 kandidata, Udruga Zagrljaj iz Vukovara 3 te Udruge Osmjeh iz Đurđevca i Nada iz Ivanca po jednog kandidata. Sveukupno dvadeset i troje djece iz cijele Hrvatske dobilo je sjajnu priliku da polože vozački ispit - ispričala nam gđa. Juranić Klarić, dodajući kako smatra da je glavni razlog zbog kojega je Forum zaslužio ovakvu donaciju od Zaklade to što su uspješno prepoznali probleme s kojima se djeca na izlasku iz doma suočavaju.

Radni sastanak Foruma na kojem su se rađale ideje o projektima
Foto: Iz arhive Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece

 - Djeca ostaju kod nas do završetka redovnog obrazovanja ili do 18. godine ako se dalje ne školuju. Većina djece nakon završene srednje trogodišnje ili četverogodišnje škole prekida školovanje. Žele se zaposliti i osamostaliti i tu nastaje problem. Znamo kakvo je danas tržište rada, koliko se teško dolazi do posla i kolika su prosječna primanja. Mladi se zaposle, iznajme stan, podmiruju troškove režija, prehrane, osobnih potreba i to vrlo racionalno i skromno, koliko im to prihodi dozvoljavaju. O nekom društvenom životu teško da možemo i razgovarati. Vrlo je bitno da si stvaraju skromnu financijsku zalihu jer, ostanu li bez posla dva ili tri mjeseca, oni ostaju na ulici! Toga su jako svjesni. U takvim uvjetima teško mogu uštedjeti ili podignuti kredit  za polaganje vozačkog ispita - kaže Claudia Juranić Klarić, zadovoljna svime što su dosad uspjeli postići, ali naglašavajući kako još uvijek ima prostora za dodatni razvoj udomiteljstva.

- Željela bih naglasiti da je udomiteljstvo poziv, nikako posao. Samim time, kad netko ima poziv, onda daje sve od sebe da na taj poziv odgovori najbolje što zna i može. Granice su različite. Netko može više, netko manje. Moje je mišljenje da ima puno prostora za jačanje kvalitete udomiteljstva. Prvenstveno mislim na stručnu podršku udomiteljima, na sistematizaciju troškova i time povećanje opskrbnina, na kontroliranje troškova, na educiranje udomitelja i sl. Prije dvije godine dobili smo novi Zakon o udomiteljstvu koji nije donio očekivane rezultate pa svakako smatram da tu ima puno prostora  za dodatni razvoj - objašnjava Claudia Juranić Klarić, dodajući kako je ključna uspješna profesionalizacija za svijetlu budućnost u udomiteljstvu.

Zahvaljujući sredstvima Zaklade Novo Sutra, 23-oje djece će u sklopu projekta „Trebam B da budem bolji” biti korak bliže ostvarenju svojih snova, a Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece korak bliže viziji uspješnije i humanije zajednice.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zakladom Novo Sutra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije