Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema novca za obiteljske liječnike?

Program ranog otkrivanja raka pluća promoviran, a još ne počinje

Ilustracija
Foto: Getty Images
17.01.2020.
u 16:11

Treba nam nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, a do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbilježbe za CT snimanje, kaže akademik Samaržija

Promocija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća nije značila automatski početak provedbe tog probira u praksi, nego tek dovršenje informatičkog dijela programa. Obiteljski liječnici, koje specijalisti smatraju ključnima u ovom programu jer će upravo oni selektirati pacijente i upućivati ih na preventivni CT, priopćenjem su jučer upozorili pacijente da program još nije u provedbi.

Naveli su da se nalaze u neugodnoj situaciji da moraju objašnjavati pacijentima kako program još nije u provedbi.

Pacijenti zainteresirani

– Nadajući se da će se priprema za provedbu ubrzati i da pacijenti neće dugo čekati na prve pretrage, apeliramo da se ubrzaju preduvjeti za njegovu praktičnu provedbu. Obiteljski liječnici imat će posebnu uputnicu za upućivanje pacijenata na CT pluća, šifre dijagnostičko-terapijskog postupka po kojem će se voditi evidencija koliko je pacijenata upućeno te listu ustanova u koje ih mogu poslati – stoji u priopćenju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja upućuje pacijente da se za dodatne informacije obrate HZZO-u i Ministarstvu zdravstva.

Ovakvo priopćenje obiteljskih liječnika reakcija je očito na upite pacijenata koji nipošto ne smiju postati obeshrabreni jer će taj probir ipak profunkcionirati u praksi, prema riječima akademika Miroslava Samaržije, kroz dva do tri mjeseca. Kako kaže predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, uvođenje i razvijanje cijelog sustava traje posljednjih pet godina te je sada sustav u testnom razdoblju.

– Treba nam tih nekoliko mjeseci da se sustav uskladi, da se svi obiteljski liječnici u zemlji zajedno sa šesnaest centara u kojima će se program provoditi usklade na istoj informatičkoj platformi. Do tada obiteljski liječnici mogu uzimati predbilježbe, odnosno imena svojih osiguranika koji su kandidati za CT snimanje – objasnio je akademik Samaržija.

Neće biti šetanja

Preventivni CT niske doze zračenja radi ranog otkrivanja raka pluća osiguran je u 16 bolnica u cijeloj zemlji, a kandidati su osobe od pedeset do 75 godina koje su pušači ili su prestali pušiti u posljednjih 15 godina. Cijeli je program informatiziran tako da neće biti šetanja pacijenta po uputnice, naručivanje, nalaze.

Termin za CT i nalaz pretrage s potrebnim uputama pacijent će dobiti od svojeg obiteljskog liječnika. Za taj posao obiteljski liječnici ne znaju koliko će biti plaćeni, a neslužbeno se govori o iznosu nešto većem od 30 kuna po pacijentu te je to još jedna stavka koja očito nije riješena.

– HZZO će na kraju odrediti cijenu, a tih tridesetak kuna je sramotno, no mi ćemo to na kraju raditi usprkos bilo kojoj cijeni. Žao nam je da programi za rano otkrivanje nemaju velikog odaziva i uvijek smo govorili da se uključi obiteljske liječnike – komentira dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije