Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVENTIVNI PROGRAM

Na pretragu će biti pozvani svi pušači od 50 do 75 godina

Predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/14
14.01.2020.
u 19:48

U to ime na edukaciji u Beču je nekoliko liječnika Klinke za plućne bolesti Jordanovac, potvrdio nam je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Hrvatska će u narednih par mjeseci pokrenuti program transplantacije pluća, potvrdio je ministar zdravstva, prof.dr.sc. Milan Kujundžić, na sinoćnjem obilježavanju početka probira na rano otkrivanje raka pluća.

Pojedini liječnici Klinike za plućne Jordanovac odnosno KBC-a Zagreb radi toga su na edukaciji u Beču gdje inače Hrvatska šalje pacijente na transplantaciju pluća.

Prvi u Europi

Navedeni novi preventivni program pak kreće u 16 bolnica diljem zemlje u kojima su postavljeni CT uređaji niske doze zračenja, a na pretragu će biti pozvani svi pušači u dobi od 50 do 75 godina te oni koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina te posebne skupine ljudi poput onih koji su izloženi azbestu i branitelji.

- U svih 16 centara su osposobljeni stručnjaci, radiolozi i tehničari, koji bez problema mogu raditi screening program.

Cilj je dijagnosticirati tumore veličine šest do 15 milimetara, a znate da su naša svakodnevica tumori veličine šake - rekao je akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Hrvatska je prva europska zemlja s ovim probirom, a riječ je o originalnom programu koji su izradili domaći stručnjaci.

Za pacijente je najvažnije da je riječ o bezbolnoj pretragi uređajem koji ima nisku dozu zračenja te da neće biti šetanja s uputnicama, traženja termina ni hodanja po nalaze.

Program je napravljen tako da su informatički povezani svi uključeni u njega, a za pacijente sve počinje od njihovog obiteljskog liječnika koji će svoje pacijente kandidate za ovaj probir naručiti na CT, dobiti nalaz elektronski i o tome obavijestiti pacijenta.

Bez “šetanja “ pacijenata

Ovisno o nalazu razrađeno je što i kako dalje pa će oni dobrog nalaza pretragu ponoviti za godinu odnosno dvije, a na daljnju obradu jednakim pristupom bez “šetanja” pacijenta definirano je i za one čiji nalaz bude loš. 
Sinoćnjom svečanosti predstavljena je vizualna kampanja u kojoj, među ostalima, sudjeluje Mustafa Nadarević koji se bori s ovom teškom bolesti. 
- Prihvatio sam bolest kada sam shvatio da je i ona dio života - rekao je Nadarević poručivši svima da se odazovu na pregled. Rano otkrivanje raka pluća može spasiti život.

Komentara 6

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
21:04 14.01.2020.

HDZ i SDP su protjerali više Hrvata iz Hrvatske nego kuga i rak.

CH
chanchir
11:46 15.01.2020.

ovome gastarbajteru od ministra ne virujen nista....svi govore o katastrofi u zdrastvu,a on se smije ka mona..

DU
Deleted user
07:56 15.01.2020.

Obzirom na moja iskustva sa tim tamo kirurzima...Prije bi digla kredit, hipoteka, bilo što i otišla van da mi je potrebno nego se takvima ikad više dala. Presađivat će pluća...omg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije