Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proboj korone u naše bolnice

Liječnici su nam sada najpotrebniji, a 500 ih je u izolaciji

Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava
Foto: Igor Kralj/Pixsell
25.03.2020.
u 21:50

U trenutku kada je svaki djelatnik u zdravstvenim ustanovama potreban, do sada ih je u izolaciji završilo oko 500.

Od Dubrave preko Rebra i Vinogradske do Vrapča… Kriza zbog koronavirusa pogađa i zagrebačke bolnice praktički od početka izbijanja epidemije u Hrvatskoj, a iste vijesti zadnjih dana stižu i iz Osijeka, Zaboka, Biograda, Zadra, Splita… Kada se pokaže da je neki od djelatnika u zdravstvenim ustanovama zaražen to je, naime, izrazito velik udarac za sustav jer tada u samoizolaciju idu i svi koji su s njime bili u kontaktu. U trenutku kada je svaki djelatnik u zdravstvenim ustanovama potreban, do sada ih je u izolaciji završilo oko 500.

Zatajili stvarno stanje

KBC Sestre milosrdnice, kao druga najveća bolnica u Hrvatskoj, ima dosta jaki pogon i veliki kadar koji može izdržati čak i ovakvu situaciju, kao što je ovako veliki broj u samoizolaciji – rekao je danas medijima Mario Zovak, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice gdje je potvrđen koronavirus pročelniku Zavoda za anesteziologiju, ali i mladom specijalizantu sa Zavoda za dijalizu zbog čega se preko 200 liječnika i medicinskih sestara našlo u izolaciji. Zovak je dodao i da KBC poznatiji pod nazivom “Vinogradska” ima oko 4.000 djelatnika, od kojih su 75 posto medicinski djelatnici na tri lokacije u Zagrebu. Također, svi tamošnji pacijenti koji su do sada testirani, imali su negativan nalaz.

No Vinogradska je samo jedna u nizu zdravstvenih ustanova čiji su djelatnici morali u samoizolaciju. Prvi su slučajevi potvrđeni prije 10 dana kod liječnika u KB Dubrava kada je virus “ušao u bolnice”. Radilo se tada o dva liječnika koji su se zarazili izvan bolnice koja je odmah evakuirana, a donesen je tada i prijedlog da ta zdravstvena ustanova postane tzv. respiracijska bolnica za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covida-19. Ispostavilo se da su u Dubravi u konačnici zaražena tri djelatnika, ubrzo se doznalo da je na koronavirus pozitivna i liječnica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Samo dva dana kasnije skandal je izbio u KBC-u Zagreb, poznatijem kao bolnica Rebro. Prvo je objavljeno da je četvero tamošnjih liječnika zaraženo, a potom je taj broj porastao na petero liječnika i tri medicinske sestre.

– Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji – rekao je tada Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb gdje je 140 djelatnika završilo u samoizolaciji. Da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom zatajila je i pacijentica u Općoj bolnici Zabok. Na kraju se ispostavilo da je i sama pozitivna na virus, a u samoizolaciji je završilo 6 doktora, 19 medicinskih sestara i tri čistačice. Slična se situacija dogodila i prošli tjedan u Vinogradskoj kada je tamo vozilom Hitne pomoći dovezen stariji muškarac koji je pao i imao prijelome, te rupturu slezene.

– Ispitan je više puta ima li sumnju da je bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, odnosno postoji li ikakva bojazan da bi mogao biti zaražen. Na sva pitanja odgovorio je negativno, tako da je hitno odvezen na operaciju – rekao je ravnatelj Zovak. Kasnije se ispostavilo da je muškarac bio u kontaktu sa zaraženima te da je i sam - pozitivan.

Novi slučaj u Osijeku

Na Zadarskom je području prvo oboljela specijalizantica na Pedijatriji, a potom i liječnik iz Specijalne bolnice za ortopediju. Potom se pokazalo da je na koronavirus pozitivna i pacijentica koju je taj liječnik operirao. Zbog toga je u samoizolaciju poslana trećina zdravstvenih djelatnika biogradske bolnice i tridesetak pacijenata i članova njihovih obitelji.

– Nakon njenog pozitivnog nalaza i samoizolaciju smo poslali dvoje liječnika i 12 sestara. Nasreću zdravstveno osoblje koje je bilo u kontaktu s pozitivnom pedijatricom je negativno no prema uputi epidemiologa moraju biti 14 dana u samoizolaciji. Baš zbog dobrog rada epidemiologa mi imamo veliki broj ljudi u samoizolaciji. Ukupno možda i osamdesetak zdravstvenih djelatnika u Zadru i u Biogradu je puno i nije lako, ali radimo i tu smo – rekao je ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

Zbog jednog je pozitivnog pacijenta koji je išao na rendgen u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije također dio osoblja stavljen u samoizolaciju, a za najnoviji slučaj koronavirusa u bolnicama saznalo se jutros na konferenciji županijskog stožera Civilne zaštite kada je objavljeno da je koronavirus 'probio' u KBC Osijek te da je zbog toga dio medicinskog osoblja u samoizolaciji. To se sve dogodilo nakon što je jučer na Pulmologiju primljena pacijentica kojoj je naknadno utvrđeno da je pozitivna na koronavirus. 

– Liječnici uvijek i prvenstveno pristupaju pacijentu s namjerom da ga spase. Sve drugo je sada irelevantno i dogodilo se što se dogodilo. Mislim da nije došlo do propusta u postupanju. Sve europske zemlje su svjesne da protiv toga nema rješenja jer je doslovno nemoguće u datom trenutku procijeniti je li hitan pacijent istovremeno i pozitivan na koronavirus – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je danas posjetio Osijek gdje je smijenjena pomoćnica ravnatelja, no Beroš je dodao kako to nije povezano s pandemijom koronavirusa. 

Komentara 15

LM
L.marija
22:16 25.03.2020.

Nije dobro da oboljevaju .Ali nisu su zarazili zbog nedostatka zaštite .Skroz drugi razlozi..Nema pandemiije bez zaraze zdravstvenog osoblja na žalost

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
22:37 25.03.2020.

Problem organizacije zdr.sustava. Zna se da virus kola naokolo, zabranjeno okupljanje, a sastanci u bolnici se umjesto videom odrzavaju uzivo, ne postoje jasni protokoli u slucaju sumnje na zarazu ili su kilavo napisani ili ih se ne pridrzavaju.

OV
Ovozemaljski
22:25 25.03.2020.

Bilo bi pametnije da su svih 500 u Areni, neka se odmore,.steknu imunitet,.trebati će nam u drugom poluvremenu. Tako su to Kinezi napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije