Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Anesteziologinja: Oni koji ne vjeruju, neka dođu i vide. Znamo imati po tri smrtna ishoda u smjeni

COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
25.10.2020.
u 20:44

Krapinsko-zagorska i Brodsko-posavska bilježe do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju od početka pandemije

Jučer je prvi put prijeđena brojka od dvije tisuće zaraženih u jednom danu. Broj aktivnih slučajeva dosegnuo je 9745, a među njima je 731 pacijent na bolničkom liječenju. Od toga su na respirator bila 52 pacijenta.

Lista strelica nalazi se na dnu

Tijek događaja: 

20:40 -  Anesteziologinja intenzivistica Marija Bilić koja radi s najteže oboljelim pacijentima u Covid-bolnici u KBC Dubrava gostovala je u Dnevniku N1. 

- Radimo u smjenama po 12 sati u skafanderima, a unutra provodimo četiri, no to se često produžuje na pet, šest sati. To je vrlo dinamično vrijeme. Mi doslovno ne stajemo. Potom malo izađemo, odmorimo, a zatim se odmah vraćamo. 

- Oni pacijenti kojima nedostaje kisika, uz kronične bolesti, oni trebaju biti smješteni u bolnicama. Njih 186 u KB Dubrava su hospitalizirani. Od njih je 24 u intenzivnoj jedinici. Kod pacijenata koji su na respiratoru se iz minute u minut mijenja stanje i potrebna je pomoć svih struka - rekla je anesteziologinja i dodala: - Mi ih više puta intubiramo i više puta reanimiramo pacijente kako bi ih mogli spojiti na respirator. 

Pozvala je da dođu oni koji ne vjeruju da koronavirus postoji. 

- Ljudi koji su tu nisu uz svoje obitelji, bez bliskosti sa svojim obiteljima oni umiru. Mi smo u skafanderima, radimo invazivne metode, bodemo vene, stavljamo sonde, svjetlost je upaljena dan i noć, znamo imati po tri smrtna ishoda u smjeni od 12 sati. To utječe na psihu. Dragi narode, stanimo na loptu, mi to možemo. Poštujte mjere, nosite maske, držite se distance i da tako odigramo ovu utakmicu - rekla je dr Bilić.

15:25 -  U Varaždinskoj županiji danas 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i dan ranije. Što se tiče izvora zaraze, u 65 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 45 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 551. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalaze se 42 osobe s težom kliničkom slikom, 40 osoba je na kisiku i dvoje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 509 osoba. U Općoj bolnici Varaždin trenutno su 33 pozitivna djelatnika, a još 61 djelatnik je u samoizolaciji. 

VIDEO: Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar

15:23 -  U Međimurskoj županiji evidentiano je 86 novih osoba pozitivnih na koronavirus. U samoizolaciji je 1415 osoba. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a jedna je osoba na respiratoru.

15:15 -  U Zagrebu je u posljednja 24 sata koronavirusom zaraženo sedam učenika, jedan nastavnik i kuharica u osam gradskih osnovnih škola te 30 učenika u 14 srednjih škola, izvijestio je u nedjelju u nadopunjenom izvješću Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".  Više pročitajte OVDJE

13:21 - I dalje velike brojke: 163 osobe na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 496 uzoraka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus. 

Najviše, 61 novooboljela osoba je iz Osijeka, 12 iz Đakova, 10 iz Čepina, a po šest je iz Belišća, Tenje, Višnjavca i Antunovca. Po pet novooboljelih osoba prebivalište ima u Našicama, Donjem Miholjcu i Dalju, a po tri u Belom Manastiru, Valpovu i Josipovcu. Po dvije zaražene osobe zabilježene su u Bilju, Sarvašu, Veliškovicma, Viškovcima, Marijancima i Ivanovcu. Po jedna zaražena osoba zabilježena je u 20 naselja, Aljmaš, Beničanci, Brođanci, Črnkovci, Draž, Đurđenovac, Golinci, Kneževi Vinogradi, Koška, Lug, Paljevina, Piškorevci, Rakotovica, Samatovci, Semeljci, Strizivojna, Šag, Tomašanci, Vardarac, Zmajevac.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u samoizolaciju je stavila 31 kontakt oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 3157 osoba.

U KBC-u Osijek hospitalizirane su 74 osobe oboljele od koronavirusa, a 16 je na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna ženska osoba iz Višnjevca, 1944. godište, a osim COVID-a 19 imala je i niz drugih kroničnih bolesti. U Općoj županijskoj bolnici Našice na bolničkom liječenju nalazi se 10 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i to putem dojave na području Osijeka za jednu osobu i dojava se pokazala opravdanom te je utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Napravili su još 41 provjeru osoba u samoizolaciji kod kojih nije bilo kršenja propisane mjere.

VIDEO: Šostar i Capak na Velesajmu, novoj lokaciji za COVID 19 testiranje

12:52 - U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 59 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te 2 slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugoj županiji, a koje su testirane u Slavonskom Brodu.

To je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (18), grad Nova Gradiška (6), općina Nova Kapela (2), općina Oriovac (2), općina Sibinj (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Cernik, Garčin i Gundinci. Za preostalih 26 osoba u tijeku je epidemiološka obrada. U slavonskobrodskoj bolnici preminula je jedna muška osoba (1966. godište).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 945, dok je broj aktivnih slučajeva 204. Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije preminulo je ukupno 7 osoba.

Hospitalizirano je ukupno 25 osoba (3 osobe više nego prethodni dan) od čega 20 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 5 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. U zadnja dva tjedna broj hospitaliziranih osoba u Brodsko-posavskoj županiji se utrostručio. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 777 osoba (6 osoba manje nego prethodni dan).

11: 32 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 526 obrađenih testova danas je 99 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 60, Kaštela 6, Omiša 6, Sinja 1, Solina 4, Trilja 1, Trogira 1, Dicma 1, Dugog Rata 4, Jelse 2, Klisa 3, Marine 1, Okruga 1, Podstrane 4, Pučišća 1, Segeta 1, Sutivana 1 i Zadvarja 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 61 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 2064 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 56 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

11:03  U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

56 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, 9 novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, po dvije novooboljele osobe s područja su gradova Garešnica i Daruvar te općine Nova Rača,a po jedna novozaražena osoba s područja je gradova Grubišno Polje i Čazma te općina Dežanovac, Štefanje, Veliki Grđevac, Hercegovac i Ivanska.

8 novooboljelih osoba korisnici su privatnog doma za starije osobe na području grada Bjelovara, a tri novozaražene osobe korisnici su jednog privatnog doma za starije osobe na području općine Rovišće. Riječ je o domovima u kojima je već bilo pozitivnih osoba na COVID-19.

10: 52 U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno je 976 novooboljelih osoba, a samoizolacija je određena za 527 osoba, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar.  U tri doma za starije i nemoćne osobe na području Zagreba potvrđeni su pozitivni nalazi 13 korisnika i jedne zdravstvene djelatnice, a jedan je korisnik umro tijekom hospitalizacije.

COVID 19
1/19

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i jedne kuharice u pet zagrebačkih osnovnih škola te za 26 učenika u 12 srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 25 učenika i tri nenastavna djelatnika osnovnih te za 572 učenika srednjih škola.

 U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 25 osoba.

Od 976 novooboljelih osoba njih 757 je s prebivalištem te 219 osoba s boravištem u Gradu Zagrebu.

Služba za epidemiologiju obradila je 337 oboljelih osoba, a od njih 107 za sada ima negativnu epidemiološku anamnezu, 167 osoba su kontakti sa koronavirus pozitivnim osobama, kod pet je moguće izlaganje ne obiteljskim svečanostima i okupljanjima.

Jedna je osoba stigla iz BiH, kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti, 15 osoba su štićenici/djelatnici domova za  starije, a za 30 osoba obrada je još u tijeku. Kod osam osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne tijekom hospitalizacije, a kod jedne je osobe moguća izloženost prilikom izlaska.

U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ proveo je 1465 testiranja na koronavirus.

Na obradu ukupno čekaju 1854 osobe. Trenutno je u Gradu Zagrebu 2 987 aktivnih slučajeva, a 8 128 osoba nalazi se u samoizolaciji.

10:38 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 36 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 17 korisnika i 3 djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, tri osobe s prebivalištem na području Šibenika, pet osoba s prebivalištem u Kninu, dvije iz Skradina, te po jedna osoba iz Bilica, Pirovca i Vodica. Većina oboljelih su kontakti već poznatih oboljelih osoba. Imamo i tri osobe pozitivne na SARS-CoV-2 virus iz drugih županija koje borave na našem području.

Na žalost, na odjelu infektologije šibenske bolnice danas je preminula još jedna osoba. Riječ je o devedesetdvogodišnjem muškarcu s područja grada Vodica.

Trenutno je 118 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Osam osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

10:37 Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. 10 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra te po jedna sa područja Biograda, Pakoštana i Sv.Filipa i Jakova. Među novozaraženima je 9 ženskih i 4 muške osobe i svi su srednje i mlađe životne dobi.  Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 229 uzoraka, a u samoizolaciji i izolaciji je 560 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 11 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:42 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 51 nova pozitivna osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Vukovara, 5 iz Županje, 5 iz Ilače, 4 iz Ivankova, 3 iz Gradišta, 2 iz Jarmine, 2 iz Rokovaca, 2 iz Tovarnika, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bršadina, 1 iz Donjeg Novog Sela, 1 iz Markušice, 1 iz Pačetina, 1 iz Rajevog Sela, 1 iz Slakovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Tordinaca i 1 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1574, od kojih je 1205 osoba izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 25 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 221 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 15830. U samoizolaciji na području županije je 1070 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 5  nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (11 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika).

9:36 Krapinsko-zagorska županija opet ima novi dnevni rekord zaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata pristiglo je još 120 pozitivnih nalaza. Oboljeli su iz  Donje Stubicr (5), Krapine (15),  Oroslavjs (5), Pregrade (11),  Zaboka (6), Zlatara (7),  Bedekovčine (6), Budinšćine (4),  Desinića (12), Đurmanca(6),  Huma na Sutli (7), Jesenja (2),  Konjščine (2),  Krapinskih Toplica (6),  Kumrovca (1), Lobora (3), Mača (1),  Marije Bistrice (4),  Mihovljana (1),  Novog Golubovca (1), Petrovskog (2),  Radoboja (4), Svetog Križa Začretja (3),  Tuhelja (1), Velikog Trgovišća (2) i  Zlatar Bistrice (3). Pristiglo je i 166 negativnih nalaza, a za 401 uzorak se čekaju rezultati. Ozdravilo je 38 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 748. U samoizolaciji se nalazi 1397 osoba.

>> VIDEO Epidemiolog Branko Kolarić o rekordnim brojkama novozaraženih u Hrvatskoj

9:35 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o deset muških i šest ženskih osoba iz Dubrovnika (njih 13 ima utvrđenu ep. vezu), sedam muških i jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (tri osobe imaju utvrđenu ep. vezu), tri muške i dvije ženske osobe iz Smokvice (za sve utvrđena ep. veza), tri ženske osobe iz Konavala, dvije ženske osobe iz Vela Luke te jednoj muškoj osobi iz Dubrovačkog primorja kao i jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je dvadeset osoba osoba: deset iz Dubrovnika, osam iz Metkovića te po jedna iz Konavala i Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 164 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18 095 uzoraka.

U samoizolaciji su 774 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

9:10 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 140 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 124 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 526 osoba, a ukupno je testirano 11647 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 134 uzorka, od kojih je 17 pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:50 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su 83 novozaražene osobe od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o trideset i šest osoba s područja grada Kutine, osamnaest osoba s područja grada Petrinje, četrnaest osoba s područja grada Siska, dvanaest  osoba s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osoba s područja općine Martinska Ves.

Komentara 47

DU
Deleted user
21:18 25.10.2020.

Na zalost svaki dan u Hrvatskoj ima 150takvih slucajeva sa imenom i prezimenom koji nisu imali koronu njih ne treba gledati i vidjeti .umrli su od društveno prihvatljivih bolesti

DU
Deleted user
21:03 25.10.2020.

Svake 3 sekunde umre jedno dijete u svijetu od gladi i ništa se ne poduzima

AA
aabbcc
21:04 25.10.2020.

Anesteziologinja: jel ona vidi da njihove nove i nove mjere daju rekorde i sa istim se ko budale hvale, narod okrivljuju a nista pametno da urade pa bolje da sute i ne uvode nove mjere. Jel i ona nosi masku na livadi ko ovi strucnjaci sto daju intervju za medije ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije