Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Liječnik iz klinike Dr. Fran Mihaljević: Djelatnici su umorni, a problem je i potrošni materijal

Foto: PIXSELL
1/3
24.10.2020.
u 23:08

U Osječko-baranjskoj županiji se pripremaju strože mjere kojima će se pokušati zaustaviti širenje zaraze i zaštititi rizične ustanove i osobe

U posljednja 24 sata zabilježena su 2242 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9745. Među njima je 731 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 52 pacijenta. Preminulo je 16 osoba.

Tijek događanja:

23:07 -   Ličko-senjski župan Darko Milinović priopćio je u subotu kako je u samoizolaciji jer mu je uži član obitelji pozitivan na koronavirus, a najavio je i kako će sutra napraviti test na Covid te o rezultatima izvijestiti javnost. 

Od jutros sam u mjeri samoizolacije budući da mi je uži član obitelji COVID-19 pozitivan. Sutra tijekom dana ću napraviti test na Covid kako bih mogao obavijestiti javnost o eventualnom pozitivnom ili negativnom testu, navodi Milinović.

Napomenuo je i da su se na svim sastancima koje je imao u posljednjih 10 dana poštovale epidemiološke mjere, što znači da je sastanak trajao kraće od 15 minuta, da je bila osigurana socijalne distanca od dva metra te da su se nosile maske.

"Još jednom pozivam sve građane Ličko-senjske županije da ozbiljno shvate ovu epidemiju te da se pridržavaju epidemioloških mjera kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije", poručio je župan Milinović.

1/9

21:33 -  Kakvo je stanje u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević s obzirom na situaciju sve većeg broja novooboljelih otkrio je za Dnevnik HRT-a dr. Ivan Christian Kurolt. Naveo je kako su djelatnici Klinike jako umorni te da se uvode novi ljudi u smjene kako bi se posao što bolje odradio.

- Reagensi nisu problem, ali potrošni materijali jesu. Puno se vremena gubi na opskrbu potrošnim materijalom. Kada bi ga bilo dovoljno, moglo bi se i više testirati, ustvrdio je i dodao: - Problem je s uređajem, imamo alociranu količinu testova od strane proizvođača uređaja za testiranje, a isti problem imaju i druge države. To nadopunjavamo s našom klasičnom metodom koja duže traje i više je ljudskog rada tu involvirano.

Potvrdio je da Krapinsko-zagorska županija čeka rezultate testova još 600 uzoraka i kazao da se u Klinici u potpunosti obrađuju uzorci iz još dvije županije. Naveo je kako trenutno rade na tome te da ima tu više problema, a ne samo u broju uzoraka. 

19:45 -  Zbog rastućeg broja novooboljelih, Stožer je najavio nove mjere koje će stupiti na snagu. Njima bi se ograničio broj osoba na javnim mjestima na 50, a svadbe bi se pak ograničile na 25 ljudi. Kako piše Jutarnji list, jedan od vjerojatnih prijedloga je zabrana prodaja alkohola na benzinskim postajama. 

Zbog velikog broja zaraženih, zagrebačka Arena mogla bi se pretvoriti u alternativni smještaj za bolesne koje je svakim danom sve više. Problem predstavlja sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su bolesni ili u samoizolaciji. Upravo zbog toga danas je HLK poslala poziv svojim umirovljenim liječnicima da im priskoče u pomoć. 

Razmatra se i promjena pravila za samoizolaciju školske djece. Prema tom novom prijedlogu u izolaciju bi se poslao samo najuži krug kolega zaraženog djeteta, a ne cijeli razred. 

14:52 Novi dnevni rekord i u KZŽ-u

U protekla 24 sata evidentirano je 115 osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. To je do sada najviše oboljelih u jednome danu u ovoj županiji.

Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave:  Grad Donja Stubica (1),  Grad Krapina (30), Grad Oroslavje (1), Grad  Pregrada (14), Grad Zabok (8), Grad Zlatar (3), Općina Bedekovčina (3), Općina Desinić (3), Općina Đurmanec (10), Općina Gornja Stubica (6), Općina Jesenje (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (2), Općina Krapinske Toplice (7), Općina Marija Bistrica (5), Općina Petrovsko (5), Općina Radoboj (4), Općina Stubičke Toplice (3), Općina Sveti Križ Začretje (2), Općina Tuhelj (1), Općina Veliko Trgovišće (4) i Općina Zlatar Bistrica (1).

Pristigla su i 199 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 652 uzoraka. Ozdravile su dodatne 4 osobe  te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 666. U samoizolaciji se nalazi 1487 osoba.

14:51 Istra više nije u zelenom na belgijskoj korona karti. Više pročitajte ovdje.

14:25 Njemačka je proširila crvenu listu. Još 5 hrvatskih županija proglašeno rizičnim područjima, više pročitajte ovdje.

13:49 Novi rekord u OBŽ-u

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata je 193 novopozitivnih na koronavirus, najviše od početka pandemije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite. U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 469 osoba.

 „Od toga je 193 uzorka bilo pozitivno, što je najveći broj na području županije od početka pandemije. Sve je veća rasprostranjenost virusa jer novozaraženi dolaze iz čak 38 naselja. Najviše novopozitivnih je s područja grada Osijeka, njih 93, od čega 84 iz Osijeka, šestoro iz prigradskog naselja Tenja i troje iz prigradskog naselja Višnjevac“, rekao je Lagator.

 Sa šireg područja Đakova novopozitivnih je 20, s područja Belišća i Valpova po 11, a Ivanovac i Čepin imaju po devet oboljelih. Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca. Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu.

 Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od Covida-19, od kojih je deset na respiratoru. Deset oboljelih osoba s lakšim simptomima hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

 „U osječkom Domu za starije i nemoćne broj pozitivnih povećan je za četvero, pa ih je sada ukupno devet, no svi su u dobrom stanju. Povećan je i broj zaraženih učenika i djelatnika u osnovnim i srednjim školama, novopozitivno je njih sedam, a 95 novih je u samoizolaciji. Stanje u KBC-u Osijek, prema informacijama koje imamo, ocjenjujemo stabilnim, iako ima pozitivnih zdravstvenih djelatnika, no svi bolnički odjeli rade prema planu i programu“, naglasio je Lagator.

 Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi 3.141 osoba, a od petka je određivanje mjere samoizolacije u ovlasti liječnika obiteljske medicine. Policija je u zadnja 24 sata obavila 120 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, no svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi. Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije obavili su 48 nadzora, najviše u noćim klubovima i ugostiteljskim objektima. Utvrdili su 34 nepravilnosti za koja su izrekli usmena i pismena upozorenje, ali i prekršajne mjere.

Lagator je izvijestio kako je na sjednici županijskog Stožera zaključeno kako se dio građana ne ponaša primjereno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Stoga se pripremaju strože mjere za područje županije kojima će se pokušati zaustaviti širenje zaraze i zaštititi rizične ustanove i osobe, a time i sve građane.

 „Prije svega one bi se odnosile na dodatno ograničavanje javnih i privatnih okupljanja građana, dodatno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, obveznog nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru na lokacijama gdje nije moguće držati propisanu distancu, te uvođenje dodatnih mjera kod skrbi za starije osobe“, rekao je načelnik županijskog Stožera CZ.

13:22 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, danas je u toj župabiji 112 novih slučajeva zaraze. Testirane su 284 osobe. Većina pozitivnih osoba na koronavirus su kontakti sa ranije zaraženim osobama.

13:20 U Varaždinskoj županiji 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u bolnici 39 s težom kliničkom slikom, svaki drugi testirani uzorak iz Covid-ambulante pozitivan!

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je, uključujući preventivna bolnička testiranja i testove na osobni zahtjev, ukupno 467 uzoraka. Od 176 uzoraka uzetih putem Covid-ambulante i ZZJZ-a, odnosno od simptomatskih pacijenata, njih 88, odnosno svaki drugi bio je pozitivan. Sedam novih osoba je hospitalizirano. U 60 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 50 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.
U tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 451 novih slučajeva. Za njih 226 izvor zaraze nije poznat.
 
- Vjerojatnost da prilikom izlaska u grad naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna. To što vidimo osobu, koja danas nema nikakve simptome, ne znači da ih za par dana neće dobiti ili da ne može proširiti virus i upravo zbog toga je sada posebno važno izbjegavati bliske kontakte. – poručuju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 39 osoba s težom kliničkom slikom, 37 na kisiku i dva na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 443 osoba. Pozitivno je ukupno 34 djelatnika Opće bolnice Varaždin, a za njih više od 50 je već sada određena mjera samoizolacije, s time da je epidemiološka obradu još u tijeku.

>> VIDEO Šostar i Capak na Velesajmu, novoj lokaciji za COVID 19 testiranje

12:51 U Primorsko-goranskoj županiji 131 novozaraženi, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata je 131 novozaraženi koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite

Kako je priopćeno iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, dvije umrle osobe su u dobi od starosti 81 i 82 godine i bile su kardiološki pacijenti. Na liječenju u riječkom KBC-u je 18 osoba, četiri su novoprimljene tijekom proteklog dana, a isto toliko je otpušteno. Dvije su u respiracijskom centru, a nitko nije na respiratoru.

 U protekla 24 sata u županiji je ozdravilo 20 osoba, pa je sad aktivnih slučajeva 486. 

12:40 Na području Šibensko-kninske županije 18 novih pozitivnih

Među pozitivnima na Covid-19 infekciju su četiri korisnika i dvoje djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem na području Šibenika, tri osobe s prebivalištem u Kninu, te po jedna osoba na području Kistanja, Vodica, Drniša i Bilica.  

Na žalost, na odjelu infektologije šibenske bolnice preminula je starija ženska osoba s područja grada Drniša, izvijestili su iz županijskog stožera.

Trenutno je 116 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Devet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 230 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 266 osoba.

Jutros je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije u užem sastavu. U suradnji sa zdravstvenim ustanovama na području županije razmatrani su prijedlozi rješavanja zbrinjavanja nezaraženih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“  Šibenik. Također, razmatrana je mogućnost zbrinjavanja zaraženih osoba socijalnih ustanova na području naše županije asimptomatskih odnosno osoba koje su pozitivne na COVID-19, a kako bi raspoloživi bolnički kapaciteti bili dostupni pacijentima kojima je potrebna bolnička skrb i liječenje - istakli su iz stožera šibensko kninske županije.

12:15 U Brodskoj županiji 12 zaraženih

U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška, Gornji Bogićevci, Staro Petrovo Selo, Donji Andrijevci i Velika Kopanica. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 900, dok je broj aktivnih slučajeva 175.

Hospitalizirane su ukupno 22 osobe (1 osoba više nego prethodni dan) od čega 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 4 osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, kontinuirano se povećava i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 783 osobe (105 osoba više nego prethodni dan).

11:25 Na dubrovačkom području u posljednja 24 sata zabilježeno 39 novih slučajeva 

Riječ je o šest muških i osam ženskih osoba iz Dubrovnika (njih deset ima utvrđenu ep. vezu), pet muških i pet ženskih osoba iz Metkovića (pet ima utvrđenu ep. vezu), tri muške i tri ženske osobe koje su iz Župe dubrovačke (za sve utvrđena ep. vezu), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (jedna osoba ima utvrđenu ep. vezu), dvije muške osobe osobe iz Opuzena, po jednoj muškoj osobi iz Ploča i s Mljeta, jednoj ženskoj osobi iz Smokvice (utvrđena ep. veza) i jednoj ženskoj osobi iz Zažablja (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je 12 osoba: sedam iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna s Mljeta i iz Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 186 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 17 931 uzorak.

U samoizolaciji je 729 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:21  Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 997 obrađenih testova danas je 266 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID.

Od ukupnog broja novooboljelih 128 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 2100 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 84 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

11: 10 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 41 je novi slučaj zaraze koronavirusom.

19 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 5 novooboljelih osoba s područja je grada Garešnice, po 4 novozaražene osobe s područja su gradova Grubišno Polje i Daruvar te općine Sirač, a po jedna novooboljela osoba s područja je grada Čazme te općina Končanica, Dežanovac, Nova Rača i Severin.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 196 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

U samoizolaciji je u našoj županiji 921 osoba.

U protekla 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije preminula je jedna osoba s koronavirusom.

10:49 Na području Zadarske županije 21 je novozaražena osoba 

Većinom je riječ o kontaktima sa dosad oboljelim osobama, a novozaraženi su mlađe i srednje životne dobi sa područja Grada Zadra(16), Biograda (2), Poličnika(1), Sv.Filipa i Jakova(1) i Vira(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 237 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor je istekao za njih 8412.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 10 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

10:45 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 42 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2

Među njima su i dvije osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 890 osoba. .

U samoizolaciji se nalazi 535 osoba. Inspekcija SCZ Karlovac - Područje Ozlja i Žakanja - caffe bar - 4, noćni bar - 1 . Nisu utvrđene nepravilnosti.

10:29 U Požeškoj županiji 32 zaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 134 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 118 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 500 osoba, a ukupno je testirano 11513 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 157 uzoraka, od kojih su 32 pozitivna.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

10:23 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 68 novih pozitivnih osoba na COVID-19

Od toga je 15 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Vukovara, 5 iz Bogdanovaca, 5 iz Starih Jankovaca, 4 iz Iloka, 4 iz Jarmine, 3 iz Antina, 2 iz Županje, 2 iz Drenovaca, 2 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Slakovaca, 1 iz Cerića, 1 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Ivankova, 1 iz Karadžićeva, 1 iz Lovasa, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Tovarnika i 6 sa boravištem izvan naše županije), a 1 osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1523, od kojih je 1164 osobe izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 225 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 15609. U samoizolaciji na području županije je 1082 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 5  nezdravstvenih radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (11 liječnika, 22 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 8 nastavnika i 18 učenika. U samoizolaciji se nalazi 22 nastavnika i 355 učenika.

>> VIDEO Epidemiolog Branko Kolarić o rekordnim brojkama novozaraženih

10:05 U Istri 29 novozaraženih osoba

Novih 29 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđena su u Istri u protekla 24 sata, od toga se kod 21 osobe radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.  

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 322 uzoraka briseva na Covid-19 kojom prilikom je potvrđeno 29 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 21 osobe radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima i to iz Rijeke i Slovenije šest, iz Zagreba pet, iz Bosne i Hercegovine tri te jedna osoba iz Slavonije", rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako se za četiri osobe radi o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, dok je za četiri slučaja u tijeku epidemiološka obrada. Kozlevac je ponovio kako je pružanje zdravstvenih usluga u svim ustanovama Istarske županije kontinuirano i bez promjena. U međuvremenu, od jučer su izliječene četiri osobe, u Istri je trenutno 171 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba dok je u mjerama samoizolacije 549 osoba. 

"Građani Istre su vrlo odgovorni i do sad nismo imali niti jednu kriznu situaciju. Uvjeren sam da ćemo ostati odgovorni. Mi nemamo problema s virusom unutar županije, nego s uvozom virusa, tu imamo prostora za ponašati se odgovornije", poručio je Kozlevac.

9:48 Potvrđena 23 nova slučaja u Koprivnici, jedna osoba preminula 

Potvrđena su 23 nova slučaja zaraze u protekla 24 sata u Koprivničko-križevačkoj županiji. Izvijestio je županijski stožer u subotu. Jedna je osoba preminula. Epidemiološka obrada kontakata zaraženih je u tijeku, navode u stožeru. Na području županije trenutno je aktivno 138 slučajeva bolesti, a na bolničkom liječenju su ukupno 24 osobe.

U Domu za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca preminula je jedna osoba s asimptomatskim pozitivitetom, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je bila u samoizolaciji te je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet“, otkrivaju.

Više zaraženih proteklih je dana otkriveno i u Županijskoj te Gradskoj upravi u Koprivnici. Pozitivan nalaz imali su i profesor koprivničke gimnazije te tamošnje obrtničke škole. No, epidemiolozi su zaključili kako nema razloga za djelomičnom online nastavom pa se sve zasad odvija redovito.

Županijski stožer civilne zaštite u petak je zabranio sva društvena okupljanja u otvorenom i zatvorenom prostoru na kojima se očekuje više od 50 osoba. No, to nije obeshrabrilo gradske vlasti u Đurđevcu da u subotu na trgu organiziraju Zlatnu jesen, manifestaciju na kojoj će se predstaviti brojni OPG-ovi, udruge i obrazovne institucije.

Građani su pak pozvani na druženje uz degustaciju pečenih kestena te koncert Enigma banda. Nije poznato kako će Županijski stožer reagirati na taj poziv.

9:20 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je u subotu da u Zagrebu ima 798 novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata. Šostar je rekao da je 681 novozaražena osoba sa trajnim prebivalištem u Gradu Zagrebu, a ukupno ih je 798 zaraženih.

"To su stanovnici koji imaju boravište u Gradu Zagrebu, a prebivalište imaju drugdje", rekao je Šostar novinarima na otvaranju nove lokacije za testiranje na koronavirus na istočnom parkiralištu  Zagrebačkog Velesajma. 

Upozorio je i kako broj novozaraženih u Gradu Zagrebu i dalje rastu najavivši i da će ići sa promotivnim letcima za poštivanje mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite na sve stolove ugostiteljskih objekata. "Radimo sve na edukaciji što je moguće da ljude osvijestimo, pogotovo mlađe sugrađane, da ovo nije šala i igra", poručio je.  

8:45 U Sisačko-moslavačkoj županiji 35  novozaraženih osoba

Riječ je o sedamnaest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Petrinje, sedam osoba s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovače i jednoj osobi s područja grada Novske.

8:41 Kako bi se smanjile gužve na Gupčevoj zvijezdi, te u Rockefellerovoj i Mirogojskoj ulici, danas se na istočnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma otvara nova lokacija za testiranje na koronavirus. Testiranja na novoj lokaciji provodit će se svaki dan od 8 do 11 sati. 

>> FOTO Posljednje pripreme u zagrebačkom Covid centru:  Vojska izgradila komunikacijski tunel u KB Dubrava

1/19

8:35 Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar" najavio je da će od ponedjeljka uvesti novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme. 

"Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike NZZJZ "Dr. Andrija Štampar" od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja", navodi se u petak u priopćenju. Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj se može pristupiti na mrežnoj stranici Zavoda ili izravno ovdje

Građani će putem tih stranica moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati u vremenu od 8 do 10 sati.  

Ključne riječi

Komentara 38

KE
Kentucky
10:46 24.10.2020.

Stozer te laze!skini masku,setaj u prirodi,jacaj imunitet!

DU
Deleted user
09:43 24.10.2020.

Sud u Francuskoj naredio pretres stanova i ureda ministra zdravstva i stožeraša, Berlinski sud suspendirao nalog stožeraša za barove i restorane.

DU
Deleted user
09:42 24.10.2020.

Kao i kod lijekova, nošenje "zaštitne maske" također ima nuspojave – na primjer, dugo disanje iza maske ravno je vrsti auto-intoksikacije. To je zato što se neke od tvari koje tijelo razgrađuje disanjem ponovno udišu. Istodobno se sadržaj kisika u krvi postupno smanjuje, dok plinski toksini ostaju u tijelu u povećanim količinama. Brzina razmišljanja se smanjuje, tijelo usporava na svim razinama, što može dovesti do nesvjestice. Vozači koji nose maske čak postaju opasnost za sebe i one oko sebe .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije