Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PRIJAVIO

Premijer zbog neopravdanih izostanaka izgubio posao

EDward Natapei
AFP
02.12.2009.
u 18:26

Dok je Edward Natapei, prvi ministar pacifičke otočne države Vanuatu, bio na zasjedanju šefova država Commonwealtha, kod kuće su ga smijenili jer je bez prethodne najave propustio tri parlamentarne sjednice.

Po zakonu Vanuatua, premijer mora predsjedavajućeg parlamenta obavijestiti o razlogu svakog izostanka sa sjednice, a osoblje ureda Edwarda Natapeija propustilo je službeno obavijestiti Maxime Carlot Kormain o izostanku te je ona proglasila mjesto premijera automatski upražnjenim.

Natapei je, opravdano ali nedojavljeno, boravio izvan zemlje – nazočio je godišnjem sastanku šefova država i vlada Commonwealtha na Trinidadu i Tobagu, kojim predsjedava britanska kraljica Elizabeta Druga.

Natapeijevi odvjetnici pobunili su se protiv odluke predsjednice parlamenta, koja bi značila nove izbore, i vrhovni sudac države proglasio je Natapeija još uvijek premijerom, ali privremeno, na tjedan dana, dok se ne riješi ta proceduralna kriza.

I građanske udruge pobunile su se protiv smjene premijera, naročito Transparency Vanuatu; Marie Noelle Ferrieux Patterson iz Transparencyja istakla je ogromne troškove biranja novog premijera, koji će onda vjerojatno izabrati nove ministre, a starima će se morati platiti otpremnina; samo promjena tri ministra u posljednjih mjesec dana stajala je državni proračun 35 milijuna vatua (1,8 milijuna kuna).

Upitna je i vrijednost potpisa (bivšeg?) premijera na sporazumu koji je na sastanku Commonwealtha postignut o borbi protiv klimatskih promjena, a taj problem posebno pogađa baš male države poput Vanuatua.

Vrhovni sudac Vincent Lunabeck najavio je da će idući tjedan donijeti odluku o mogućnosti da Natapei ostane na mjestu premijera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije