Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinkovci

Predstavljen projekt: kako onečišćenje zraka utječe na ljude

Foto: Branimir Bradarić
1/2
09.12.2021.
u 12:06

U projekt su uključene tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Švicarska, a Vinkovci su među tri grada iz naše zemlje koja sudjeluju u projektu.

U Vinkovcima je danas predstavljen međunarodni projekt „HUMNap - onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“. Riječ je o projektu vrijednome 970.000 kuna, a čiji je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, i u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine.

- Povod današnjeg sastanka je početak realizacije međunarodnog projekta „HUMNap - onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi“, u koji su se uključili i Vinkovci. U projekt su uključene tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Švicarska, a Vinkovci su među tri grada iz naše zemlje koja sudjeluju u projektu. Sam projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja, rekao je zamjenik gradonačelnik Vinkovaca Josip Romić.

Voditelj projekta dr. Goran Gajski napomenuo je kako projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine. Najavio je kako u naredne četiri godine žele istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Konkretnije, po završetku istraživanja imat će jasniju sliku odnosno na biološkim uzorcima će stručnjaci moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi.

Foto: Branimir Bradarić

- Plan je uz pomoć patronažne službe „prikupiti“ 50-60 osoba uz informirani pristanak s područja mjesnih odbora Ban Jelačić i Mala Bosna, a koji žive u blizini Opće županijske bolnice Vinkovci i Centra Mala Terezija, Ispitanici trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u Švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podatci usporediti će se s podatcima prikupljenima iz mobilne mjerene postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, pojasnio je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije