Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uobičajena pojava tijekom zime

HZJZ: Onečišćenje zraka lebdećim česticama ne predstavlja veću ugrozu za ljudski život

Zagreb: Zagađenje zraka u Dugavama
Marin Tironi/PIXSELL
02.11.2021.
u 17:08

Stručnjaci Zavoda napominju i kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja.

Povećana koncentracija lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku kojoj smo svjedočili posljednja tri dana u gradu Zagrebu rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta (prvenstveno magla) i uobičajena je pojava tijekom zimskih mjeseci, kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".  Objašnjavaju kako se radi se o trenutnom onečišćenju zraka koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana. 

- Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla), koji uzrokuju stvaranje tzv. "kape" nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Treba napomenuti kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja. Tako je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti - objasnio je Marko Marić, dipl. ing. el., voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Stručnjaci Zavoda napominju i kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja. U tom smislu, značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena.  Sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja kvalitete zraka, ali i ostale okolišne čimbenike, građani mogu pratiti na internetskog stranici Zavoda u okviru projekta Ekološke karte Grada Zagreba: https://ekokartazagreb.stampar.hr/.

Projekt Ekološka karta Grada Zagreba objedinjuje postojeće podatke o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te ih nadograđuje dodatnim relevantnim podacima koji služe nadležnim Gradskim uredima, kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

IB
iva.begovic
19:45 04.11.2021.

Sitne lebdeće čestice imaju i utjecaj na zdravlje.Negdje se tome pridaje više pažnje i poduzimaju mjere, negdje manje, a u nas nikako. Kod nas se, inače, zaštita okoliša svodi na podjelu novca kroz Fond za zaštitu okoliša, bez sustavnih praćenja i bez sustavnih rješenja. Hvala internetu što se na njemu mogu naći relevantni podaci pa nismo prepušteni samo našim "stručnjacima". Učas sam izguglala npr.:Denn die kleinsten Partikel sind in der Lage, tief in unseren Körper vorzudringen. Insbesondere ultrafeine Partikel wie Rußpartikel sind daher als krebserregend eingestuft. Aber auch Asthma, Allergien, Herz-Kreislauf- und Atemwegserkrankungen werden von Feinstaub verursacht.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije