Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji smrti u Splitu

Djevojčica nije bila dvije godine na kontroli, majka sama ukinula terapije? Čelnica udruge: Obitelj je trebala pomoć sustava

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/Dnevnik Nova TV
1/2
13.10.2022.
u 21:15

Prema Ančić, majka i baka preminulog djeteta dale su sve od sebe.

U splitskom KBC-u danas je umrla šestogodišnja djevojčica koja je dan ranije dovezena u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Navodno je po tijelu imala modrice, dekubituse i znakove zapuštanja. O događaju su javnost izvijestili iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Obitelj, kako su izvijestili iz splitskog Centra za socijalnu skrb, nije bila pod njihovim nadzorom, niti je išta upućivalo na moguće zlostavljanje, zanemarivanje ili zapuštanje djeteta. Ministarstvo socijalne skrbi zatražilo je detaljno izvješće splitskog Centra.

Dnevniku Nove TV gostovala je Splićanka Dijana Aničić, predsjednica splitske Udruge Anđeli, koja je upoznala djevojčicu i njenu obitelj.

"Vidim njeno lice ispred sebe, bila je jedna prekrasna curica jako teško narušenog zdravlja, bila je naš korisnik i našeg rehabilitacijskog vrtića. Ovo što se dogodilo je zaista šok." rekla je Ančić, vidno potresena. Kaže da je obitelj dolazila na savjetovanje redovito te da je djevojčica uvijek bila čista i uredna. 

Prema Ančić, majka i baka preminulog djeteta dale su sve od sebe. "Kada govorimo o tako teško bolesno djeci to ne može biti prepušteno samo obitelj, treba im pomoći, a pomoći od sustava nema" smatra, a napomenula je i da palijativni pacijenti moraju imati medicinsku sestru najmanje dva sata dnevno, kao i redovite obilaske stručnih službi, no ni jedno od toga se u praksi ne događa.

"Ja ne mogu reći da je bilo zanemarivanja, ona je bila vedra i vesela, bila je divno dijete", rekla je. Otkrila je i da su u kontaktu s obitelji. Javno im je izrazila sućut i kroz suze zamolila medije da "puste majku da odboluje".

Istovremeno, RTL neslužbeno doznaje da je 2019. majka preminule djevojčice samovoljno ukinula njenu terapiju antiepilepticima, a iste joj je godine ustanovljena i tzv. zdravstvena zapuštenost. Slučaj je tada prijavljen centru za socijalnu skrb, no prema ravnateljici Centra Mileni Drlje, nakon istrage nisu postojali dokazi da se o djevojčici neadekvatno brine.

Djevojčica navodno dvije godine nije bila na kontroli, a majka joj je, također samovoljno, prekinula neinvazivnu ventilaciju, jer je malenoj to bilo neugodno. 

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

VIDEO: Učenik 7. razreda i dvije profesorice imali jače reakcije na ubod stršljena, prebačeni su u bolnicu

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Zbregov
Zbregov
22:49 13.10.2022.

NOVINARI, UDRUGE!!! SA KAKVE TERAPIJE SE BAGO SKINUO????

YO
yopi
21:48 13.10.2022.

Teska situacija svakako. S jedne strane su roditelji dali sve od sebe, a s druge strane nisu...Kome vjerovati? Pocivaj u miru malena 😥

Avatar Cohen
Cohen
10:20 14.10.2022.

Aj' ne ložite "slučaj" koji nije slučaj. Prvenstveno novinari. Dekubituse dobivaju oni koji su osuđeni na ležanje. Palijativnu skrb, koja se spominje u člancima, trebaju osobe na samrti. Neki komentatori ovdje dobro ukazuju da je zadnje dvije godine pandemija definirala ponašanje. Koliki postotak kroničnih bolesnika svih vrsta nije bio na kontrolnim pregledima? Zašto se "zgražati" nad izostankom kontrole ove djevojčice? Naklon žrtvi majke i bake svih šest godina. Sućut za odrezane nade i ovaj veliki gubitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije