Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENI DIO SJEDNICE

Vlada predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine

Zagreb: Održana 150. sjednica Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.09.2022.
u 17:33

Premijer Andrej Plenković istaknuo je danas da je afera pronevjere u trgovanju Ininim plinom napravila veliku reputacijsku štetu Ini i državi te kako je zgrožen da se nitko od hrvatskih članova uprave Ine nije ni oglasio u zadnja četiri tjedna.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. imenovanje Miroslava Skalickog, dr.sc. Hrvoja Šimovića i Emanuela Kovačića za članove Uprave toga društva, do provedbe postupka natječaja za imenovanje članova Uprave, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, stoji u priopćenju Vlade sa zatvorenog dijela.

Plenković: Ima rješenja za odlazak hrvatskih članova Uprave Ine bez otpremnine

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je izjavio kako je pozvao na odgovornost odnosno ostavke cijelu upravu Ine, uključujući i hrvatske članove, te kako će se naći rješenje njihova odlaska bez visokih otpremnina. "Mađarska strana je dobro razumjela jasnoću naše poruke, a isto očekujemo i od hrvatskih članova uprave", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je afera pronevjere u trgovanju Ininim plinom napravila veliku reputacijsku štetu Ini i državi te kako je zgrožen da se nitko od hrvatskih članova uprave Ine nije ni oglasio u zadnja četiri tjedna.

"Za mene je to diskvalifikatorni element, i oni će biti razriješeni", rekao je Plenković.

Kaže kako postoji rješenje za to da oni ne dobiju otpremninu i da će se više od tome znati nakon sjednice Nadzornog odbora Ine koja je zakazana za srijedu.

Na zatvorenome dijelu utvrđena su i stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 26. rujna 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga točku nismo u mogućnosti objaviti.

Donesena je Odluka o implementaciji Mjera odgovora na krize. Točka je označena stupnjem tajnosti "tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti. Članovi Vlade usmeno su izviješteno o Pregledu zakonskih prijedlog iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.

Što se tiče kadrovskih pitanja, donesen je i Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. izbor Damira Sesvečana i Ivane Mehle za članove Nadzornog odbora, temeljem provedenog postupka za izbor članova Nadzornog odbora, na vrijeme od četiri godine. Na osobni zahtjev, s danom 30. rujna 2022. razriješen je ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak. Državnom službeniku Robertu Blažinoviću dana je ovlast za obavljanje poslova ravnatelja Uprave do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, s danom 1. listopada 2022., a najduže do šest mjeseci.

 

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Mislav28
17:48 19.09.2022.

Predložili nove tri adz lopine, ovi što su bili mogu u mirovinu sa pokradenom lovom.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
17:45 19.09.2022.

Predložili nove a još ne znaju što će sa starima. Klub korumpiranih Plenkijevih ljudi raste po puno većoj stopi nego BDP.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
17:46 19.09.2022.

Tko su ovi ?? Neki sposobni i pošteni ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije