Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neukusno i nezakonito

Pravnici i branitelji o Mikulićevu potezu: Sad kaže, nije mu stil otkrivati privatnost

andrija mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
13.05.2016.
u 19:44

Na pitanje ima li nove adute u prepucavanju s Buljem ili protiv drugih mostovaca, Mikulić kaže: Nije u mom stilu iznositi nečiju privatnost.

HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić nedavno je u Saboru rekao da je Miro Bulj predvodnik napada na Tomislava Karamarka, napadajući ga da je prodao stan koji je jeftino dobio od MORH-a i postavljajući pitanje kako to da je njegova ratna invalidnost rasla tijekom godina. No, dok je pozivao USKOK i DORH da provjere kako je Miri Bulju rasla invalidnost navodeći detalje iz rješenja o invalidnosti, Andrija Mikulić prekršio je barem jedan zakon. Buljeva invalidnost određena je na temelju medicinske dokumentacije koju je Mikulić mogao vidjeti samo protuzakonito osim ako ga Bulj za to nije ovlastio!

– Pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju ima samo pacijent osobno ili onaj koga pacijent ovlasti, jasan je Zakon o zaštiti prava pacijenata. Ako je netko dao uvid u dokumentaciju drugoj neovlaštenoj osobi, tada je počinio prekršaj za koji može odgovarati i ustanova, a predviđena je kazna od 10 do 50 tisuća kuna – kaže Snježana Cerjan, predsjednica Udruge pravnika u zdravstvu.

Disonantno u samom HDZ-u

Sam Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a koji se kandidirao za šefa Skupštine grada Zagreba, tvrdi da “nije točno da je javno pokazivao ili objavljivao nečiju medicinsku dokumentaciju”, dodajući da se “mediji nisu pozivali na zakone o zaštiti podataka kad su prije tri-četiri godine svi ovi podaci bili javno dostupni po raznim portalima, web-stranicama s raznim braniteljskim listama i slično”. Dapače, Mikulić očekuje da institucije “procijene ima li elemenata za pokretanje istrage”. Na pitanje ima li nove adute u tom prepucavanju ili protiv drugih mostovaca, Mikulić odgovara:

– Nije mi intencija, niti je to u mome stilu, iznositi nečiju privatnost.

No osuda Mikulićeva ispada gotovo je jednoglasna u braniteljskoj zajednici pa se disonantni tonovi mogu čuti čak i unutar njegove matične stranke. HDZ-ov zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić kazao je za Večernji list da takva vrsta političkog obračuna nije “ni dobra ni ugodna ni ukusna”.

– Što se tiče iznošenja statusa branitelja i dijagnoze, u žaru političke svašta se koristi. Međutim, tako se ne bi trebalo komunicirati u javnosti, ni u Saboru ni u Vladi – kazao je Đakić pa pecnuo bivšeg ministra koji je objavio osobne podatke Đure Glogoškog.

Gnusan čin

Fred Matić pak uzvraća da su podaci o iznosu mirovine ratnog invalida javni podatak, dok se u slučaju Bulj dogodilo nešto nedopustivo.

– Objava dijagnoze Mire Bulja gnusan je čin koji još jednom dokazuje da HDZ funkcionira po principu obavještajnog miljea – kaže Matić.

Za komentar smo zamolili i Josipa Klemma.

– Bilo bi dobro da i lijevi i desni, prije nego što komentiraju branitelje, a da sami to nisu, prethodno provjere jesu li neka postupanja u skladu sa zakonom ili nisu. Konkretno, Miro Bulj je temeljem zakona mogao otkupiti svoj stan, a neutemeljenim kritikama odašilje se slika da su branitelji iznad zakona, što nije točno – zaključio je Klemm.

Komentara 33

JO
jocorluka
20:15 13.05.2016.

šta bi tu bilo neukusno,drug ljulj ili bulj kupio stan od HV-a za 20 i prodao za 90 to je za ljulj veoma isplativo,casino ekonomija svi kupoprodajni ugovori su javni,nema tu niikakve intimnosti.

MI
micko3
20:05 13.05.2016.

Kad se javno objavila dijagnoza sindikaliste liječnika Babića i odvodilo ga u pritvor tad je sve bilo po zakonu.

JO
jozomali
21:11 13.05.2016.

Kad je netko javna osoba, pogotovo političari sve što se tiče osobe postaje javna stvar!, jer da su političari bilo po.šte.ni tijekom kratke demokratske povijesti narod nikad ne bi podozrivo gledao na osobne živote njih samih. Sve kao divno, krasno a ono lo.po.vluk na kvadrat! Sjetite se Sanaderovih satova...a kasnije smo doznali i još puno puno više, pa Lepog što je vodio hgk, čovjek nakrao miljone!, pa Lovrić Merzel!....lopova ima na vagone! Ukratko treba ih sve razotkriti! Novce vratiti u kasu a njih u bajbuk!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije