Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez ijednog ministra

Povjerenici za etiku štit protiv raznih Buljubašića

Dalić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
29.04.2011.
u 19:09

Godinu i pol otpora korupciji u 84 državne tvrtke svelo se na objavu podataka o poslovanju na internetu

Nijednog ministra nije bilo danas na konferenciji o rezultatima antikorupcijskog programa koji se provodi u većinski državnim poduzećima, pa ni ministra Božidara Kalmete, iako se susret održao u zgradi njegova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nije bilo ni ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ni ministrice financija Martine Dalić, iako su njihova ministarstva organizirala konferenciju.

Prije godinu i pol, u studenom 2009. godine, započeto je provođenje programa u 84 tvrtke u kojima glavnu riječ vodi država, a sastoji se uglavnom u tome da se na internetskim stranicama objavljuje mnogo podataka o poslovanju, javnim natječajima i slično. U većini tvrtki su, što je zaista novost, imenovani tzv. povjerenici za etiku. To su ljudi koji već rade u državnim tvrtkama, a sad su dobili novu dužnost – sad bi oni trebali biti glavna adresa kojoj će se obratiti svi koji posumnjaju na neki oblik korupcije. Je li moguće da to zaista bude efikasno sredstvo protiv korupcije? Možda, iako su upravo u vrijeme otkako je započela provedba ovog antikorupcijskog programa u nizu državnih tvrtki otkriveni veliki slučajevi korupcije. Bi li slučaj, primjerice, Rade Buljubašića, koji je dobivao plaću u HEP-u u koji nije ni svraćao, bio spriječen da je tada u HEP-u postojao povjerenik za etiku? Teško, ako se sve vodi ne samo s vrha tvrtke nego i s vrha ministarstva ili države. Zahtijevalo bi to ipak preveliku hrabrost u Hrvatskoj, u kojoj zviždači nisu dobro prolazili. Ipak, možda zaista inzistiranje na potpunoj otvorenosti svih podataka na kraju smanji mogućnost, primjerice, davanja državnih poslova znancima.

Danas je Davor Dubravica, načelnik u Ministarstvu pravosuđa, predstavio rezultate ovog programa, u kojem se precizno navodi koja je tvrtka provela koju mjeru, pa su navedene i one najmarljivije. Među najboljima su, tako, primjerice, Hrvatske autoceste, poznate među ostalim i po tome da tunele daju dvaput bojiti... Na popisu najboljih su i tvrtke u sklopu Hrvatskih željeznica, gdje je također bilo nekoliko velikih afera...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije