Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smiljana Srnec

Potraga za oružjem: Ako su i pomogli Smiljani, njezina majka i djeca za to ne mogu odgovarati

Smiljana Srnec dolazi na ispitivanje
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/12
22.02.2019.
u 06:30

Policija nije htjela potvrditi je li pretražila gospodarske objekte u potrazi za predmetom kojim je ubijena

Smiljana Srnec (45) više nije osumnjičenica, nego okrivljenica. Protiv nje je pokrenuta istraga, a njezina obrana ima rok od osam dana za žalbu o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu. Moguće je i da će se njezina obrana žaliti i na rješenje o određivanju istražnog zatvora. Tužiteljstvo je sumnjiči da je u ljeto 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru Jasminu Dominić (23) zadavši joj dva ili više snažnih udaraca tvrdim predmetom po glavi.

Višestruki prijelomi glave

– Time joj je nanijela višestruke prijelome glave, što je bio uzrok smrti. Istraga će se nastaviti nakon pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage. Okrivljenica i njezin odvjetnik imaju pravo žalbe pa treba prvo riješiti pitanje žalbe, a nakon toga se može nastaviti s provođenjem istrage, odnosno konkretnim ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih istražnih radnji – rekao je Darko Galić, zamjenik državnog odvjetnika.

Drugim riječima, kao što je uobičajena praksa u ovakvim situacijama, potencijalne svjedoke ne može se ispitivati dok rješenje o istrazi ne postane pravomoćno. Isto tako ne mogu se provoditi ni eventualna vještačenja, bilo osumnjičenice, bilo izuzetih dokaza nađenih u obiteljskoj kući tijekom očevida.

>>Pogreb Jasmine Dominić

U slučaju koji je šokirao Hrvatsku ima još mnogo nepoznanica, a jučer se pojavila informacija da će policija u potrazi za predmetom kojim je Jasmina Dominić ubijena pretražiti gospodarske objekte u dvorištu obitelji Dominić. No ta informacija nije potvrđena, a u PU međimurskoj kažu da ne mogu davati izjave o slučaju, odnosno o radnjama koje provode ili će ih tek provoditi.

Čak i da policija napravi pretragu, pitanje je može li se predmet kojim je Jasmina Dominić izudarana po glavi naći nakon 19 godina. Sada je potvrđeno da je ubijena tvrdim predmetom, a to može biti svašta, od drvene letve do sjekire. Moguće je da je Smiljana Srnec predmet kojim je zatukla sestru negdje sakrila, no isto tako moguće je i da ga je uništila. No čak i da policija nađe taj predmet, pitanje je hoće li na njemu naći biološke tragove poput otisaka prstiju, DNK ili tragova krvi te, ako i nađe biološke tragove, hoće li oni biti iskoristivi u slaganju kockica mozaika strašnog zločina.

Dodatni problem za tužiteljstvo u ovoj priči moglo bi biti sve ono što se događalo nakon ubojstva, odnosno tko je za njega znao, a nije ga prijavio. Za ubojstvo su eventualno mogli znati članovi obitelji, no oni prema zakonu ne mogu odgovarati.

Vrijedi za sve ukućane

– To bi spadalo u pomaganje počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, a prema zakonu, svi oni koji su u bračnoj, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici s osobom koja je počinila neprijavljeno djelo ili su joj krvni srodnici u prvoj liniji, nisu počinili kazneno djelo. Drugim riječima, svi koji žive u toj kući bliski su srodnici i nisu počinili kazneno djelo ako su znali što je učinjeno, a to nisu prijavili. I zakonski za to ne mogu odgovarati – kaže odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Ta bi činjenica, po njemu, mogla otežati posao tužiteljstvu koje, kako sada stvari stoje, nema ni svjedoke, ni priznanje, a ni motiv ubojstva. Svi ti detalji vjerojatno će se raspetljavati tijekom istrage, a ovisno o pronađenim dokazima, moguće je i da se djelo prekvalificira u teže. Ubojstvo koje je šokiralo Hrvatsku šokiralo je i prijatelje Jasmine Dominić, koji je se sjećaju kao drage i vrijedne djevojke.

– Pamtim je najviše po vedrini i dobrom raspoloženju, upornosti i savjesnosti. Voljela je prirodne predmete, biologiju i kemiju, u tome je bila jako dobra. Bila je pedantna u svemu što je radila. Uvijek spremna pomoći. O obiteljskom životu i simpatijama ili zaljubljenosti nije puno govorila. O tome stvarno ne znam gotovo ništa. Nije se žalila ni na što posebno – kaže Jasminina prijateljica iz srednje škole. 

>>Tijelo u zamrzivaču: Smiljana Srnec dovedena u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu

Ključne riječi

Komentara 16

OB
ObrenM
07:13 22.02.2019.

Ovo normalan covjek ne moze poimati.Nevjerovatno je da po nasem zakonu srodnik ubojice ne odgovara za svjedocanstvo ili suucesnistvo u zlocinu.Zato radi neplacenih par stotina kuna zavrsavas u uznistvu.Lijepa nasa-Vlast.

MA
magnum2013
08:37 22.02.2019.

Sada nakon svih tih godina vidimo da je napravljen početni uvidaj kakav nije smio biti. Slušali smo glasnogovornika PU Čakovečke i njihovo objašnjenje zašto je došlo do takovog uviđaja tada. Svima koji nešto znamo o takovim radnjama i radili smo to, ispada smiješno i neozbiljno. Pravda je spora, ali dostižna no zbog propuštenih radnji i ovdje će neki ostati nekažnjeni. Hvala

LA
larala
07:18 22.02.2019.

večernji ponovo spominje djecu i potice javni linc bolesnika na njih. vecernjakovim novinarima nije važno što je jedno dijete ove žene prije 19 g. bilo jako, jako malo a, ostala nisu ni rođena ali, zato isti taj vecernji ne spominje djevojcicu koju je otac pretukao a mjerodavne institucije nisu reagirale pravovremeno na poziv i upozorenje majke.....i, sve to u državi u kojoj su svima puna usta price o zaštiti djece i njihovih prava...ta zaštita ocito vrijedi jedino za djecu iz uglednih obitelji kad autom ubiju nekog ili naprave neko kazneno djelo na štetu drugog...jer naravno svi su tobože jednaki samo su neki jednakiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije