Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO JE ZA NJIH

'Znamo za mnoge junake iz Domovinskog rata, ali ne znamo za tisuće anonimnih'

Spomenik vojniku
Foto: Arhiva don Petar Mikić
1/3
24.01.2021.
u 09:30

Na postolju će pisati: “To je tvoja zemlja, tu sagradi dom”, natpis koji šalje jasnu poruku: “Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije” – kazuje don Petar

Spomenik hrvatskom vojniku, vjerojatno prvi u Republici Hrvatskoj, bit će postavljen u Rogotinu, nadomak Ploča, čim epidemiološke prilike dopuste njegovo svečano otkrivanje.

– Ovaj spomenik posvećen je svim vojnicima koji su se na častan, junački način borili za Hrvatsku, a njih je u burnim stoljećima naše povijesti bilo jako puno. Mi znamo za mnoge junake iz Domovinskog rata, kao i prije njih, ali ne znamo za tisuće, možda i stotine tisuća, pod navodnike malih ljudi, anonimnih, o čijem junaštvu znaju samo članovi njihove obitelji i uzak krug prijatelja, a opet su u presudnom trenutku, kada se odlučivalo o sudbini države dali sve od sebe. Zbog njih podižemo ovaj spomenik – kaže Ante Šunjić Ban, predsjednik Organizacijskog odbora za podizanje spomenika.

Izradu spomenika, koji je u kamenu izradio hrvatski ratni vojni invalid, umirovljeni časnik Ivan Pavić Mrgud, inače samouki kipar, financirao je don Petar Mikić.

– Kad je Bog stvarao svijet prosuo je svoje biserje nad ovim našim prostorima koje nazivamo svojom domovinom. Blagostanje i imanje se brani i čuva. I dok ti mirno spavaš, netko bdije nad tobom i tvojom domovinom. U Božjoj providnosti, u njegovoj stvaralačkoj moći, ne postoji slučaj. Stvara nas povjeravajući nam određene zadatke. Na nama je da otkrijemo svoje poslanje, te ga izvršimo zahvaljujući Svevišnjem na tom povjerenju. Svatko od nas treba se zapitati ne što je učinio za sebe, već za drugoga. Hrvatski vojnik nikada nije osvajao tuđe teritorije, već je svoje štitio pod cijenu vlastitog života znajući da je život vrijedan samo života za drugoga, za voljene. Ovaj spomenik je samo mali znak zahvalnosti čuvarima zemaljske domovine, koji na taj način zaslužuju vječnu domovinu na nebesima – govori don Petar Mikić, koji ima iskustva s podizanjem spomenika. U Pločama je zahvaljujući njemu, među ostalim, postavljen spomenik dr. Franji Tuđmanu. Spomenik hrvatskom vojniku, izrađen od bijelog kamena, visok je 1,5 metar, s postoljem od 2,20 metra. Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom.

– On je bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci i iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj strani u obliku stupa veliko je slovo H - Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom – opisuju nam naši sugovornici spomenik koji još uvijek nije predstavljen javnosti pa ni mještani još ne znaju kako točno izgleda. Na postolju će pisati: “To je tvoja zemlja, tu sagradi dom”. Bit će postavljen u parku Puntin u kojem je već podignut spomenik identičnih dimenzija nazvan “Zahvala predcima” koji predstavlja rogotinsku, neretvansku, tradicionalnu težačku obitelj.

Don Petar kaže da ni trenutka nije dvojio kada mu je predstavljena zamisao o podizanju spomenika hrvatskom vojniku.

– Ta ideja mi se jako svidjela, kako neće, mi smo svi na neki način braća, branimo jedan drugoga, obitelj i domovinu. Natpis na postolju šalje jasnu poruku: “Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije” – kazuje don Petar. Vrlo je zadovoljan izvedbom spomenika.

– To je hrvatski vojnik s beretkom, skroman čovjek velikog duha, to je čovjek izrastao s brda, sastavni je dio kamena i ove domovine koju simbolizira slovo H s kojim je srastao – opisuje don Petar.

– Naravno, neki će reći bilo je branitelja koji nisu nosili krunicu, ali ona na neki način simbolizira hrvatskog vojnika. Iza nas je višestoljetna borba za hrvatsku državu, a kruna te borbe je Domovinski rat i to je jedini temelj naše države, a krunica je simbol Domovinskog rata. Svatko će na svoj način tumačiti i gledati – govori Ante Šunjić. Ovo je područje don Petra pa on daje još detaljnije obrazloženje.

10.12.2020., Rogotin - U Rogotinu kod Ploca uskoro se postavlja spomenik hrvatskom vojniku, odnosno svim vojnicima kroz povijest koji su se casno borili za Hrvatsku, prvi takav spomenik u Hrvatskoj. Ante Sunjic Ban, Don Petar Mikic Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Kad odete k doktoru, on na kraju kaže: “Ja sam učinio sve što je u mojoj moći i sada se Bogu obratite.” Tako je ovdje. Svaki vojnik, osobito u ratu, čini sve što može, ali se isto pomoli Bogu. Mišo Krstičević, otac našeg gradonačelnika, bio je trener Hajduka i uvijek me prije utakmice zvao. Mi smo razgovarali i pomolili se. Koliko god čovjek bio siguran u sebe, trebamo i barem malu pomoć sa strane, nešto što daje nadu. Neki od njih misle na ženu na dicu, ali i njih simbolizira ova krunica. Ona je simbol onog duhovnog u svakom čovjeku iz čega crpimo energiju i snagu. Uzalud ti sva oružje ako nemaš duhovne snage. Zato je tu i naša sveta krunica – objašnjava don Petar. Spomenik je napravljen ali sklonjen daleko od očiju javnosti dok ne bude postavljen i svečano otkriven. Naši sugovornici kažu da su ga namjeravali otkriti u studenom prošle godine, ali zbog epidemioloških razloga su planiranu feštu odlučili prolongirati.

I dok spomenik čeka bolja vremena, organizatori pripremaju svečanost njegova otvorenja kada će se premijerno prikazati film o braniteljima iz Domovinskog rata na južnom hrvatskom bojištu.

– Kolega Miro Nikoletić s Nove TV radit će film s materijalima koji do sad nisu viđeni i u vlasništvu su Duška Milanovića. On je ratni snimatelj iz Ploča, prolazio je s 3. pločanskom bojnom 116. brigade ratište na jugu Hrvatske i snimao. Od njegovih materijala ćemo napraviti kratki dokumentarni film i na otvaranju ćemo ga prikazati. Bit će koncert klapa i onda ćemo otvoriti spomenik – najavljuje Ante Šunjić.

Na otvaranje su pozvali i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda koji je oduševljen njihovom idejom.

– Spomenik hrvatskom vojniku koji umjesto oružja u ruci drži krunicu simbolizira obrambeni karakter Domovinskog rata i višestoljetnu borbu za hrvatsku državu, u kojoj je hrvatski narod snagu crpio u svojoj vjeri. Samostalnu i neovisnu Hrvatsku sanjali su mnogi prije nas, a naša generacija imala je povijesnu ulogu u ostvarenju toga sna, to je naš privilegij na koji smo iznimno ponosni. Bez hrabrih hrvatskih branitelja spremih na žrtvu za domovinu, ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske. Zbog njih, kao i zbog onih koji će o stvaranju hrvatske države učiti iz povijesti - pamtit ćemo, sjećati se i podsjećati - da se ne ponovi i nikada ne zaboravi. Na dugogodišnjem angažmanu, promicanju povijesne istine i naporima uloženim u očuvanje kulture sjećanja zahvaljujem don Petru Mikiću koji neumorno svjedoči svoju ljubav prema Domovini. U tom svjetlu ovaj spomenik hrvatskom vojniku, hvalevrijedno djelo časnika Hrvatske vojske Ivana Pavića Mrguda, važan je doprinos očuvanju naših temeljnih vrijednosti i promicanju povijesne istine. Dužnost svih nas je promicanje vrijednosti Domovinskog rata, a posebno prenošenje tih vrijednosti na mlade generacije kojima u nasljeđe ostavljamo slobodnu Hrvatsku. To je zalog za našu bolju budućnost – izjavio je ministar Medved koji će na proljeće otkriti spomenik u Rogotinu. Ističe kako su se Neretvani kroz našu dugu povijest istaknuli kao hrabri vojnici, a to su posebno dokazali u Domovinskom ratu, kako kroz svoju 116. brigadu, tako i u drugim postrojbama Hrvatske vojske.

Zamisao o spomenku hrvatskom vojniku svidjela se i Damiru Krstičeviću, zapovjedniku 4. gardijske brigade i bivšem ministru obrane, koji kaže da će nas spomenik u Rogotinu podsjećati kako je sloboda skupo plaćena.

– Mnoge generacije našeg naroda sanjale su o slobodnoj i neovisnoj RH. Mnogi hrvatski vojnici borili su se u raznim ratovima i pod tuđim zastavama. Ali hrvatskim braniteljima pripala je čast da tijekom devedesetih godina izgrade iz temelja Hrvatsku vojsku i da uz tadašnje mudro političko vodstvo predvođeno prvim predsjednikom Dr. Franjom Tuđmanom ostvare modernu i demokratsku Hrvatsku. Zato uvijek kažem kako je temelj današnje Hrvatske Domovinski rat, a njen kamen temeljac upravo su hrvatski branitelji. Hrvatski vojnici danas su jamac sigurnosti, stabilnosti i opstojnosti našega naroda na ovim područjima. Hrvatski vojnik postao je brend i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Naš narod najviše povjerenja ima upravo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike. I zato mi je drago i što se izgradnjom spomenika odaje priznanje i zahvalnost svim hrvatskim vojnicima na svemu što su učili za Hrvatsku! Na ovaj način čuvamo i vrijednosti Domovinskog rata na kojima je stvorena današnja Hrvatska – poručio je Krstičević.

Inicijatori su dobili i podršku Dubrovačko-neretvanske županije.

– Cijeneći trud i želju za podizanjem spomenika hrvatskom vojniku, gosp. Paviću, don Petru Mikiću, ostalim inicijatorima i izrađivačima u svoje osobno ime i u ime cijele Dubrovačko-neretvanske županije izražavam veliku zahvalnost. Hrvatski vojnik, naši branitelji koji su branili svoju Domovinu od raznih osvajača, a osobito u nedavno izvojevanoj slobodi u Domovinskom ratu zaslužili su uz ostale i ovakav spomenik. Naša obveza je čuvati sjećanje na njih, u slobodi koju danas uživamo! Neka ovaj spomenik hrvatskom vojniku s krunicom u ruci bude motiv svim mladima u našoj Neretvi i cijeloj županiji za čvrsto stajanje na braniku naše domovine! – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Komentara 7

SL
slavenZadravec
10:43 24.01.2021.

Predstavnik religije koja se poziva na mir i ima načelo "ko tebe kamenom ..." podiže spomenik vojnicima. Još čudnije: predstavnik religije koja je univerzalna podiže spomenik vojnicima samo jedne nacije. Sve ratove do sada su fizički započinjali i vodili vojnici.. Ne bi li, onako kršćanski, trebalo podignuti spomenik svima onima koji su odbijali postati vojnici, odbijali odlaziti u ratove?

DA
danijelrukavina4
11:41 24.01.2021.

Po ovome do sada, ne znate i nećete da znate za tisuće anonimnih, a koji su ustvari i obranili Republiku Hrvatsku od velikosrpske agresije. Tisuće onih koji su čuvali linije obrane i po najvećoj zimi i po najvećoj žezi, po rovovima, šumama, planinama. Zar ste toliko glupi pa stvarno mislite da su oni u "crnim oblekicama", a koji su neki dan se "šepirili" u svojim "ustaško-nostalgičarskim" kombinezonima dobili ovaj obrambeni domoviski rat. Ili je i crkva pomalo "nostalgičarska".

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
11:42 24.01.2021.

dok je hrvatske diaspore ima i nade za hrvatsku , oni suje u devedesetim podigli tako ce i sada . 5milijuna hrvata je van zemlje, dosta da se 10% privuce nazad i vrati u iducih 10-20 godina i to jeje uspjeh, a financijski ce nas koji smo ostali u hrvatskoj uvijek ostatak diaspore dobro hraniti kao sto je i do sada. pozdrav hrvatima izvan domovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije