Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković i Cerar

Postignut dogovor u Bruxellesu: Evo kako će se rješavati gužve na granicama

Foto: Vlada RH
1/7
29.04.2017.
u 13:31

Dogovor se može početi primjenjivati praktički odmah, rekao je Plenković nakon sastanka.

Čim gužve na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima budu tolike da putnici čekaju dulje od 15 minuta, granična policija moći će sa sustavnih kontrola svakog državljanina EU prijeći na ciljane kontrole, što bi trebalo znatno smanjiti gužve. To je rješenje dogovoreno danas na sastanku premijera dviju država, Andreja Plenkovića i Mire Cerara, s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom u Bruxellesu. Dogovor se može početi primjenjivati praktički odmah, rekao je Plenković nakon sastanka. 

- Imali smo izvrstan sastanak. Predstavnici Europske komisije pojasnili su dodatno na koji način se može provoditi revidirani schengenski zakonik koji je uveo sustavne kontrole na granicama. Ono što smo dogovorili je da će nam EK pomoći u provedbi novih pravila na način da će se, temeljem vodiča koji je EK izradila, moći prijeći sa sustavnih na ciljane kontrole kad granična policija uvidi da su čekanja na granicama veća od 15 minuta.

Premijer Plenković u Bruxellesu se osvrnuo i na aktualne političke teme. VIDEO: Tomislav Krasnec

Sad imamo vrlo jasan, potvrđen od strane EK, pravno utemeljen način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu sa procjenom rizika lakše pređe sa sustavnih na ciljane kontrole. Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve i omogućiti brži protok. Ovo je pravno utemeljena mogućnost da se izbjegnu gužve, pogotovo u turističkoj sezoni - rekao je Plenković, a sličnu je izjavu dao i Cerar. Hrvatski premijer dodao je kako je ozračje na sastanku bilo vrlo konstruktivno. Zahvalio je slovenskom kolegi Ceraru na razumijevanju.

Komentara 30

ST
strsljen2013
13:51 29.04.2017.

"granična policija moći će" to je velika razlika od morati će. Znači gužve ostaju. Samo me i dalje zanima zašto su gužve na izlazu a ne na ulazu i zašto to nitko nije objasnio u EU?

Avatar sv.ilija
sv.ilija
15:46 29.04.2017.

E jbg ispade da je martina dalić lagala

SR
srecko
13:42 29.04.2017.

Treba počet radit,a ne optuživat druge,sirotinja koga vi imate na čelu,da vas vodi u propast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije