Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST NA NOVOJ RAZINI

Poštari dobili opremu dostojnu tajnog agenta: Evo kako su se 'naoružali' protiv lopova

Koprivnica: Poštar dotrajalim motorom raznosi poštu i pakete
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/5
26.02.2024.
u 15:47

"Nabava novih sustava dio je kontinuiranog i svakodnevnog rada na unaprjeđenju sustava zaštite", kazuju iz Hrvatske pošte za Večernji list.

Nakon što je Danica ranije u nedjelju pisala o posebnim sustavima zaštite koje će poštari nositi u svojim torbama, portal Večernjeg lista provjerio je o čemu je riječ.

Iz Hrvatske pošte otkrili su nam da su nabavili elektrokemijske uređaje za zaštitu novca, koji su, kazali su nam, zakonska obveza od 2003. godine. Ukupno su nabavili 400 takvih uređaja, plativši ih oko 265.000 eura bez PDV-a, odnosno 662,5 po uređaju. "Nabava novih sustava dio je kontinuiranog i svakodnevnog rada na unaprjeđenju sustava zaštite", kazuju iz HP-a.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ispitivanja elektrokemijskih sustava zaštite, elektrokemijski sustavi zaštite koriste se za neutralizaciju novčanica u slučaju pokušaja neovlaštenog otuđenja novca. 

Njihova uporaba uključuje nekoliko bitnih aspekata: neutralizaciju novčanica, označavanje počinitelja bojom i drugim kemijskim agensima te stvaranje dimnog efekta uzbunjivanja. Preciznije, neutralizacija novčanica odnosi se na bojila ili druge kemijske agense, poput kiselina, otapala ili pirotehničkih sredstava. Ti agensi, kada se aktivira elektrokemijski uređaj, nepovratno uništavaju novčanice, sprječavajući time njihovu daljnju uporabu.

VEZANI ČLANCI:

Označavanje počinitelja podrazumijeva obojenje odjeće, obuće i dijelova tijela počinitelja. Naime, kemijski agensi koji se koriste teško su uklonjivi s materijala, što otežava sakrivanje dokaza i olakšava identifikaciju počinitelja. Stvaranje dimnog efekta uzbunjivanja postiže se aktiviranjem elektrokemijskog agensa koji stvara gusti dim u jarkim bojama poput crvene ili žute. Ovaj dim je vidljiv javnosti i službama, što olakšava dojavu o kaznenom djelu i pomaže u brzoj intervenciji.

Elektrokemijski uređaj sastoji se od nekoliko osnovnih dijelova, točnije od centralne procesne jedinice, specijalne boje ili tinte te pirotehničkog sredstva za aktiviranje boje/tinte. Aktiviranje elektrokemijskog uređaja može se postići na nekoliko načina. To može biti mehaničkim odvajanjem ili prekidanjem veze s nositeljem uređaja, odvajanjem trezora, sefova kasa i blagajni od podloge, daljinskim aktiviranjem, prekoračenjem programiranog vremenskog razdoblja prijenosa/prijevoza ili izlaskom prijemnika koji se nalazi u uređaju iz zone radiosignala predajnika, navodi se još u Pravilniku.

VIDEO Opljačkana pošta u zagrebačkom naselju Travno: Počinitelj prijetio zaposlenicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije