Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Predsjednica u Australiju 
i Novi Zeland ide s obitelji

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
10.08.2017.
u 09:10

Kolinda Grabar-Kitarović će se ondje sastati s guvernerom, premijerom i drugim najvišim političkim dužnosnicima

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas odlazi u predsjednički posjet Australiji i Novom Zelandu, prvi u 22 godine otkako je te države 1995. posjetio predsjednik Franjo Tuđman. Predsjednica putuje sa suprugom, što je uobičajeno za državne posjete, te sa sinom, čije će troškove snositi sama. Predsjednica će se u Australiji sastati s guvernerom, premijerom i drugim najvišim političkim dužnosnicima, kako na državnoj, tako i na razini saveznih država koje će posjetiti – Novi Južni Wales, Viktorija i Južna Australija. U Novom Zelandu, gdje će doputovati 19. kolovoza, sastat će se s guvernerkom i premijerom. U Zagreb se vraća 23. kolovoza.

– Australija i Novi Zeland imaju malo državnih posjeta, tako da je to i pokazatelj koliko uvažavaju hrvatsku zajednicu, ali i koliko je Hrvatska otvorena za bilateralnu suradnju te suradnju na razini EU i NATO-a – kažu na Pantovčaku.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/42

Karte za susrete s iseljenicima su rasprodane, a čak su se morali tražiti veći objekti kako bi se što više Hrvata, kojih po statistikama u Australiji ima oko 180 tisuća, a po procjenama čak 300 tisuća, moglo susresti s predsjednicom. Kako doznajemo iz drugih diplomatskih izvora, u organizaciju su uključeni i australski koordinatori kako bi se izbjegla moguća neprimjerena ikonografija. U mjestu Fort Lincoln predsjednica će posjetiti ribare koji su razvili tehnologiju uzgoja tuna, dok će u Novom Zelandu obići najveći maslinik, inače u vlasništvu obitelji Šimunović, te neke od poznatih vinara. Predsjednica će u Sydneyu na sveučilištu Macquarie govoriti o hrvatskom kulturnom identitetu i jeziku, a u Canberri, na Institutu za međunarodne odnose, o globalnom iskoraku hrvatske vanjske politike. Neke od tema bit će migracije, klima, sigurnost i terorizam.

U Australiju odlazi i šef HGK Luka Burilović. Robna razmjena Hrvatske i Australije lani je iznosila 27,5 milijuna USD, sa suficitom na hrvatskoj strani, dok je razmjena s Novim Zelandom samo šest milijuna USD. Hrvatska je među članicama EU koja podupire sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini, a Australija i Novi Zeland u svjetlu Brexita tragaju za novim partnerima u EU.

Komentara 40

AL
alf
10:26 10.08.2017.

Drzavne posjete nisu vazna vjest ovdje, nema velike policijske kolone I ministri I Prime Ministar nemaju veliku pratnju iza sebe. Cak I u tisku se puno ne pise o tim posjetama.

BU
burza
10:32 10.08.2017.

Sta je tu sporno neka ide cjela obitelj Mi iz obicnih stvari radimo radimo afere kao da mi isto nebi tako postupili samo se njoj sve gleda kroz povecalo To smeta samo frustriranim ljudima

Avatar matalan
matalan
09:23 10.08.2017.

Dva tjedna na njen trošak, planirala je dok klinac ima ferije u Belgiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije