Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Država će izgraditi cestu do Zagvozda i Imotski će postati Provansa!'

Imotski: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na proslavi Dana grada
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
02.08.2017.
u 13:31

Malo je naroda čija je povijest tako burna, ispunjena beskrajnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju, rekla je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Imotskom bila na proslavi Dana grada, blagdana Gospe od Anđela koji je ove godine iznimno svečan jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Imotskog od Turaka.

- Malo je naroda čija je povijest tako burna, ispunjena beskrajnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaciju. Samo u prošlom stoljeća morali smo izdržati tri strašna rata, ali najveću je žrtvu trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija. Blagdan Gospe od Anđela upisan je zlatnim slovima u povijest jer je to bio dan oslobođenja Imotskog – rekla je u svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Imotskog K. Grabar-Kitarović.

Imotski: Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na proslavi Dana grada
1/26

- Prošla su tri stoljeća i davni su ratovi povijest iz koje moramo učiti. Ona nas uči kolika je vrijednost mira kojeg stalno moramo nadograđivati na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja vjera i naroda. U demokratskoj Hrvatskoj postigli smo u tome mnogo stvorivši životno ozračje ravnopravnosti za sve naše građane – rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako sjećanje na
prošlost ima smisla ako otvara vidike budućnosti.

- U žarištu politike mora biti stvaranje takve gospodarske politike koja će svakom hrvatskom građaninu omogućiti sigurnu egzistenciju u Hrvatskoj. Na žalost, Imotski nije do sad bio u žarištu tih nastojanja. To treba priznati i ispraviti. Ne zaboravimo da su se Imoćani, iako ovaj kraj nije bio zahvaćen velikosrpskom agresijom, spremno odazvali pozivu domovine, mnogi položivši život. Ime Imotske bojne budi respekt, ponos i divljenje. To je razlog više da otvorimo projekt gospodarske obnove i demografskog oživljavanja – istaknula je Grabar-Kitarović.

Rekla je kako je razgovarala s ministrom Goranom Marićem koji joj je obećao kako će uskoro na Grad Imotski biti preneseni objekti stare duhanske stanice na Dogani i ministrom Olegom Butkovićem koji joj je rekao kako je cesta Imotski-Zagvozd, spoj na A1, ušla u četverogodišnji plan Vlade za građenja cesta.

- Tim projektom Hrvatska se mora odužiti Imotskom. Uvjerena sam da ćemo nakon izgradnje te ceste o Imotskom govoriti kao o hrvatskoj Provansi – poručila je Grabar-Kitarović.

Spomenula je i iseljenike kojima se, ako to žele, treba omogućiti povratak te o potrebi snažnijih veza s iseljenim narodom koji je bio važan čimbenik pobjede u Domovinskom ratu.

Komentara 216

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:03 02.08.2017.

Za razliku od njezina dva predhodnika predsjednica radi za drzavu i uvijek je sa svojim narodom.

ZA
zaokica
13:59 02.08.2017.

svaka cast predsjednice taj kraj je zasluzio i puno vise no nazalost ona dva antihrvatska predsjednika su upropastili 15g ulazucu sve u razbijanje jedinstva i jacanje totalitaristickih ideja proslog rezima a ni prstom na karti nisu znali pokazati gdje jee imotski jer ti lbudi iz tog kraja su skupasa svim braniteljima nanijeli bolan i zavrsni udarac toj komunistickoj crvenoj azdaji

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
14:00 02.08.2017.

volim kada yugovići kmeče. Samo jako predsjednice i ministre. Nek ih boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije