Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPROMIS NA VRHU

Plenković i Grabar-Kitarović zajedno idu u New York

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
31.07.2017.
u 12:25

Pred Općom skupštinom govorit će Plenković, a predsjednica će odraditi susrete na margini, vezane uz Inicijativu triju mora

Na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u rujnu ove će godine ići će i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno nam je s Pantovčaka. Predsjednici i premijeri ranijih su godina Hrvatsku u New Yorku zastupali naizmjence – jedne godine išao je predsjednik, iduće premijer, a s njima obično ide i ministar vanjskih poslova. Prošle godine na zasjedanju je bila Kolinda Grabar-Kitarović s tadašnjim ministrom Mirom Kovačem pa bi po toj logici ove godine u New York trebao Plenković, i to prvi put u ulozi premijera.

Nisu htjeli novu frontu

Izvori bliski Banskim dvorima kažu, međutim, da je predsjednica inzistirala da u New York ponovo ide ona, a kao argument je navela činjenicu da Hrvatska ove godine slavi 25 godina članstva u UN-u. Iako njezina namjera u Vladi nije primljena sa simpatijama, zaključeno je kako na toj temi nije uputno otvarati još jednu frontu s Pantovčakom pa je na kraju dogovoreno da u New York putuju oboje. Državnicima na zasjedanju Opće skupštine u ime Hrvatske ipak će se obratiti Plenković, a na Pantovčaku ne vide ništa sporno u činjenici da će u New York putovati i predsjednica.

– Dogovoreno je sve. Premijer i predsjednica putuju odvojeno, no njihovi će se posjeti kratko preklopiti. Predsjednica će odraditi neke sastanke na margini zasjedanja vezane uz Inicijativu triju mora, a premijer će držati govor na Općoj skupštini – kaže glasnogovornik predsjednice Luka Đurić. Tvrdi kako oko toga nije bilo nikakvih prijepora između premijera i predsjednice. Napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora i prije su pratile zasjedanja Opće skupštine, no predsjednici Vlade i države istodobno su na zasjedanju zadnji put bili 2007., kada je javnost svjedočila “ratu priopćenjima” jer je tadašnji premijer Ivo Sanader inzistirao da se upravo on u ime Hrvatske obrati Općoj skupštini i iznese stavove vezane uz rad Haaškog suda, nakon prvostupanjske presude “vukovarskoj trojki”. Budući da je na Stjepanu Mesiću bio red da govori pred Općom skupštinom, na Pantovčaku su se pobunili protiv takve ideje. Pobjednik je na kraju bio Sanader, a Mesić se morao zadovoljiti sastancima na margini.

Govorila i 2015.

Uzrok takvom “prepucavanju” mnogi su tada vidjeli u skorim parlamentarnim izborima. Sukobe oko redovitog zasjedanja Opće skupštine uspješno su izbjegavali Zoran Milanović i Ivo Josipović, koji su se dogovorili da će u New York putovati naizmjence. Dogovora su se i držali, a iznimka je bila 2014., kada je Milanović u vrijeme zasjedanja bio u posjetu Silicijskoj dolini pa se državnicima na East Riveru drugi put zaredom obratio Josipović. Nakon smjene na Pantovčaku, Hrvatsku je na zasjedanju Opće skupštine 2015. predstavljala Kolinda Grabar-Kitarović, a to je učinila i godinu potom jer je premijeru Tihomiru Oreškoviću Sabor prethodno izglasao nepovjerenje.

 

Komentara 97

Avatar mofo
mofo
12:40 31.07.2017.

Zasto cudjenje? Jel to vi iz vl samo sebe uvjerili da su predsjednica i premijer u nekoj gadnoj svadji pa sad imate kakti vijest da idu zajedno?

DD
ddh
13:23 31.07.2017.

Crvene tracibabe, a ne kao sto same sebe nazivaju novinarke u Koje spada i autorica ovog clanka, jednostavno bez spletki protiv Predsjednice i Premijera ne mogu zivjeti. Stalno izmisljaju nekakve svadje i prijepore izmedju Banskih dvora i Pantovcaka, stalno izmisljajuu i spletkare, a na forumu se onda javljaju sa inteligencijom dosta deficitarni crveni niskoristi, koji onda pocinju vrijedjati i omalovazavati i Predsjednicu i Premijera. Primitivizam tih crvenih " komentatora" koji kod vrijedjanja nemaju granice, je slika i prilika crvenih u Hrvatskoj. Kao i svaka budala koja kad nesto nezna i onda pocinje vrijedjati, tako i crvena publika prezentira sebe samu. Dokazuje svoj komplex manje vrijednosti i pomanjkanje najosnovnijeg kucnog odgoja, odnosno pokazuje kakav kucni odgoj crveni imaju.

BA
balance
12:56 31.07.2017.

Antifa na krkadonima!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije