Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Popis onih koji su dolazili u 'klub' sve je veći: S. Adanić i V. Veselica predloženi za svjedoke

Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL
1/6
28.09.2020.
u 09:58

Sve je duži popis svjedoka u aferi Janaf, u javnost dospijevaju sve bizarniji detalji korupcijske priče, a USKOK se sprema i na blokadu Kovačevićeve imovine.

Popis onih koji su dolazili u “klub” Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 sve je veći, a priča i za njega i za sve veći broj uglednika postaje sve neugodnija. Jer kako vrijeme odmiče, a u javnost dospijevaju sve bizarniji detalji te korupcijske priče, doznalo se i da je “klub” nesmetano radio dok je za ostatak države, pa i ugostitelja, bila proglašena karantena.

No dok obični smrtnici nisu smjeli ni šetati bez straha da ih se ne proglasi bioteroristima, pravila o striktnom pridržavanju epidemioloških mjera i karanteni za Kovačevića i njegovo društvo očito nisu vrijedila. Pa se tako zasad zna da su taj famozni “klub” posjećivali jedan bivši i jedan sadašnji predsjednik države, nekoliko ministara u sadašnjoj Vladi, šef Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda...

Neke ‘muči’ amnezija

Kako oni to sami otkrivaju novinarima, tamo su ponekad znali doći, nešto popiti i pojesti, kartati belu. Doduše, neki se ne mogu sjetiti jesu li tamo išli baš u vrijeme karantene, a neki se ne mogu sjetiti i jesu li uopće išli. Hoće li sadašnji ministri, bivši i sadašnji predsjednik države, šef Glavnog stožera Oružanih snaga ili predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda zbog druženja s Kovačevićem dobiti i poziv da se u zadano vrijeme “nacrtaju” u USKOK-u kako bi bili ispitani kao svjedoci, zasad je nepoznanica. No, kada tek započeta istraga protiv Kovačevića, Kreše Peteka, Dražena Barišića, Vinka Grgića i ostalih devet osumnjičenika postane pravomoćna, neki od eminentnih posjetitelja “Kluba” mogli bi dobiti poziv za svjedočenje.

U međuvremenu, Kovačević i ostali pritvoreni su zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Barišić i Grgić – i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Njih su dvojica u nepovoljnijem položaju nego ostali osumnjičenici jer, ako ne podnesu ostavke na mjesto gradonačelnika, neće izaći iz Remetinca kada svi svjedoci budu ispitani. A što se svjedoka tiče, najzvučnije zasad predloženo ime jest ono Jakova Kitarovića, supruga bivše predsjednice. On je bio u “klubu” na Martinje lani kada je, prema sumnjama istražitelja, Petek Kovačeviću predao 1,9 milijuna kuna kako bi njegova tvrtka dobila poslove s Janafom vrijedne 40 mil. kuna.

Osim Kitarovića, u tom su trenutku u “klubu” bile još 23 osobe i sve će one biti pozvane da svjedoče na okolnosti te navodne primopredaje novca. Među onima koji će sljedećih mjeseci morati put USKOK-a su Jakša Marasović, dugogodišnji HNS-ov saborski zastupnik, Tomica Rajh, Kuzman Marasović, Jakov Beljo, Edi Sadiković, Alexei Puninski, Zlatko Stipić, Robert Šoštarić... Što se tiče Kovačevića, koji je donedavno bio šef uprave Janafa, kao svjedoci predloženi su, neslužbeno se doznaje, i članovi NO-a i uprave te tvrtke, jer se Kovačeviću i ostalima inkriminira da su nezakonite radnje poduzimali od rujna 2019. pa do uhićenja.

Za svjedoke su tako predloženi Stjepan Adanić, kojeg je Vlada upravo imenovala v.d. uprave Janafa, te član uprave Vladislav Veselica, za kojeg su mediji nagađali da je prijatelj premijera Andreja Plenkovića te čovjek kojega on želi za čelnika Janafa. Plenkovića zbog Veselice istražuje i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Janaf ‘bonus’ u istrazi

Prema svemu što je dosad poznato, Janaf je za istražitelje postao “bonus” istrage Peteka, kojeg su istražitelji počeli tajno prisluškivati u rujnu prošle godine. Dva mjeseca poslije on je, kako se sumnjiči, Kovačeviću navodno predao 1,9 mil. kuna mita, nakon čega je iz Plana investicija Janafa doslovno izabrao dva natječaja ukupno vrijedna 40 mil. kuna.

Namještanje tih poslova dogovaralo se tijekom ove godine, a zasad se osim Kovačevića za te kriminalne poslove iz Janafa još sumnjiče Vlado Zorić i Damir Vrbanc. U međuvremenu javnost doznaje da Kovačević ima podosta imovine, što skrivene što prijavljene u imovinskoj kartici, a USKOK priprema blokadu svega toga, među ostalim, vjerojatno i zbog nerazmjera u njegovim prihodima i rashodima, koji Porezna uprava očito godinama nije primijetila, a kamoli istraživala.

VIDEO: Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Komentara 37

DD
De der
10:10 28.09.2020.

Jasno ko sunce je da se tu dolazilo po lovinu, plijen je bio prevelik za jednoga gangstera. Dijelilo se šakom i kapom svima koji su tu dolazili, pa i eskort damama. Žrtva je Hrvatski narod. Otkrije se vrlo malo a narod ne dobije ništa nazad. Kad pogledate što je bio taj šupovac prije ulaska u politiku, ulaska u krug mafijaša, i dokle je dogurao. Želimo ostavke sviju koji su tu zalazili, sve do sudskog raspleta.

DU
Deleted user
10:56 28.09.2020.

Istraga vodi do slučajnog predsjednika - zato je tako nervozan i proziva sve , uskoro će i njega privesti

DU
Deleted user
10:20 28.09.2020.

Onaj tko ima amneziju svaki put kada dođe na sud je radno nesposobna osoba i trebala bi ići u prijevremenu invalidsku mirovinu jer nije u stanju izvršavati svakodnevne obaveze. Zamislite da ta osoba zaboravi zatvoriti plin ili da zaboravi da se na semaforu ide na zeleno svijetlo! Anemija, sinkopa, amnezija i tourettov sindrom i PTSP vladaju kod naših političara, ono ako imaš psihičke probleme postoje ustanove koje to pokušavaju liječiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije