Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA IZ VARŠAVE

Poljska je postala moćna država o kojoj sada ovisi EU: 'Tajna uspjeha? Nismo bili kao Hrvati'

20.03.2022.
u 09:00

Naš reporter Juraj Filipović nakon povratka iz Ukrajine boravio je u Poljskoj - zemlji koja granicu dijeli s Ukrajinom, Bjelorusijom i Rusijom. Njezin geostrateški položaj u kontekstu rata u Ukrajini strahovito je važan za budućnost Europe. No, Poljska ne bi bila spremna za ratno stanje i prihvat izbjeglica da u posljednja dva desetljeća nije postala moćna država sa snažnom ekonomijom, visokim standardom, demografskim plusom i opremljenom vojskom. Do jučer je Zapad govorio da su Poljaci ekstremni katolici i desničari koji su antieuropski raspoloženi. No, koliko tu ima istine i u čemu je tajna njihovog ekonomskog booma?

Komentara 139

PA
Pahor
09:34 20.03.2022.

Prvo su napravilu lustraciju, zabranili onima koji su bili na vlasti za vrijeme komunizma da prismrde novoj vlasti i time su rijesili i ekonomiju, smanjili pljacku i upropastavanje poduzeca.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:34 20.03.2022.

U startu su lustrirali komunističke kadrove.

Avatar Cantor
Cantor
09:34 20.03.2022.

Lustracija nije politički karneval nego jasan znak da zemlja ne želi imati ništa više sa komunizmom. Ne možeš zadržati komunistički mentalitet i kadrove i očekivati prosperitet. Guli i uništavaj radno sposobni sloj stanovništva visokim porezima, kriminalnim pravosuđem i uredbama o pogodovanju (tzv zakonima), i dobit ćeš ono što ćeš dobiti. A nacionalno vodi kukavičku i podaničku politiku i sve zajedno zbrojeno imat ćeš ono što imaš. I onda se netko još čudi rezultatima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?