Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pouka slučaja Pukanić

Policija mora istražiti i kada im je nešto kontroverzno

Ivo Pukanić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
23.08.2017.
u 16:15

Ivo Pukanić ubijen je u listopadu 2008. U travnju 2008. prijavio je da ga je netko pokšao ubiti, no malobrojni su mu vjerovali

Tko, kako i zašto je pucao u Zdravka Mamića, pitanja su kojima će se u danima koji slijede baviti policija, prevrćući svaki kamen u Mamićevu životu. Moraju to napraviti jer je to po pravilima službe, a moraju tako raditi i ako žele otkriti počinitelja. No napad na Mamića policija mora ozbiljno shvatiti i da im se opet ne bi dogodila situacija Pukanić.

Jer Ivi Pukaniću, vlasniku Nacionala, svojevremeno nitko nije vjerovao kada im je prijavio da ga je u travnju 2008. pred stanom u Ilici dočekao nepoznati čovjek, koji je pokušao pucati u njega. Pokušao, no pištolj mu se zaglavio pa u svojoj zločinačkoj nakani nije uspio. Napadač je pobjegao, Pukanić sve prijavio policiji, no ne da napadač nije otkriven, već je u ono vrijeme, u travnju 2008., malo tko vjerovao Pukaniću dok je na sav glas objašnjavao javnosti i kolegama iz medija da ga je netko pokušao ubiti. Pola godine kasnije Pukanić je, nažalost, uistinu ubijen, paklenom napravom podmetnutom pod njegovo vozilo parkirano pred redakcijom Nacionala. U toma brutalnom napadu ubijen je i Niko Franić.

Policija je tada ekspresno reagirala, u manje od tjedan dana pronašla je počinitelje, no ne i naručitelja ubojstva. Počiniteljima je suđeno, većina ih je osuđena na višegodišnje kazne zatvora, no nakon svega postavilo se i pitanje jesu li Pukanićev i Franićev život mogli biti spašeni da je prva njegova prijava shvaćena malo ozbiljnije. Istinu, naravno, nikada nećemo doznati, no činjenica je da je policija od Pukanićeva ubojstva prijave ovakvog tipa počela puno ozbiljnije shvaćati. Pogotovo kada im takve stvari prijavljuju osobe za koje javnost smatra da su kontroverzne.

Ivo Pukanić
1/20

Pukanić je bez sumnje bio kontroverzna osoba, a takva osoba je i Mamić. No bio Mamić kontroverzan ili ne, to ne znači da oni koji se ne slažu s njegovim likom i djelom mogu hodati okolo te ga fizički napadati ili čak pucati na njega. Iako je Mamić sklon verbalnom nasilju, činjenica je da je u više navrata i sam bio meta fizičkih napada. No njegove je ranije prijave, za razliku od Pukanićevih, policija ipak ozbiljnije shvaćala pa su napadači na njega prijavljivani ako ne kazneno, onda makar prekršajno.

Komentara 19

Avatar toxic alien
toxic alien
17:57 23.08.2017.

Za pocetak, trebalo bi podignuti optuznicu protiv vlasnika i urednika vecine hrvatskih medija koji su i doveli do ove situacije otvorenog lova na Mamica. Ali to i ne cudi kad se zna da yugo-ljevicarsko politicko podzemlje kontrolira i medije i drzavni represivni aparat. Cak kad i uhvate teroriste, izruguju se javnosti klasifikacijom tih teroristickih djela i "kaznama" teroristima. Kakva je to drzava u kojoj mediji svakih par tjedana objavljuju proglase huliganskih i teroristickih skupina koje se opisuju kao "navijacke skupine"? Cini mi se da je drzava onakva kakav je i narod koji zivi u njoj, narod koji aplaudira pokusajima ubojstva, premlacivanjima, fizickim napadima cak i na zene... Negdje je nesto opasno pogresno krenulo u Hrvatskoj kad narod slavi kao heroje one koji bi trebali biti na odsluzenju visegodisnje zatvorske kazne. I ne znam zasto se nitko ne usudjuje jasno i glasno reci da je uzrok ogromne vecine tog zla NK Hajduk. Kakav je to klub ciji "navijaci" su poznatiji od njegovih igraca i trenera!? Taj klub je teroristicko gnijezdo koje treba temeljito istraziti i procistiti. Sto prije to bolje. Za dobrobit hrvatskog nogometa i Hrvatske opcenito.

CA
carlo20
17:03 23.08.2017.

Mamić je 24 sata pod nadzorom tajnih službi, pnuskok-a i dorh-a i dok oni nadziru Mamića, cijela Dalmacija gori zbog piromana s istoka te bolesnici smišljaju nečiju likvidaciju. Državne institucije su dopustile da Mamić bude lice s tjeralice, 'pedro krivv za sve' kojeg je dopušteno zatući, ozlijediti, uništiti, tračati, ponižavati itd. Pojedinim medijima i Mamićevim hejterima odgovara da se napadače ne nađe jer mogu prodavati svoje konstrukcije i nastaviti Mamića konstantno stavljati u negativni kontekst. Bitno je prodati spin, percepciju da je nešto oko Mamića mutno, a istina je nebitna, zato je i stvorena klima da se pokušaj ubojstva jednog čovjeka slavi, sramota. Iako je napad izvršen na teritoriju BiH, tragovi će sigurno ukazati da je sve planirano u RH. MUPu koji se pomalo čisti od Ostojićevih kadrova jedinom vjerujem da bi mogli riješiti ovaj slučaj, a DORH-u i PNUSKOK-u koji su puni i dalje Milanovićevih kadrova koji najviše rade na tome da zaštite Milanovića i njegovu ekipu, njima ništa ne vjerujem i od njih ne treba očekivati ozbiljnu pomoć jer njima sve ovo odgovara, odgovaralo im je i kada Ostojićev MUP nije riješio slučaj udbaško-političke svastike na Poljudu jer Hrvatska mora biti etiketirana kao nacistička država, DORHu i PNUSKOKu odgovara svaki scenarij koji uništava sve one koji su partiji trn u oku.

AM
AMD------------------------
18:25 23.08.2017.

i pro i kontra komentari su skrajnje nediferenciranje. tko saziva presice ,obraca se -kojim rijecima novinarima koji mu postavljaju pitanja ? kome je jakov blazevic nalazio posao 70tih godina ?tko se ono druzi i sa kim po beogradskim cajkama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije