Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne zna se uzrok nesreće

Poginuo na BMW-u kojim je proputovao pola svijeta

Radan Kovač
Foto: Davor Javorović/Pixsell
16.04.2018.
u 15:21

Sa suprugom, inače sutkinjom polovicom 90-ih izradio je računalni preglednik sudske prakse i tako mnogima olakšao posao

Pogibija osječkog odvjetnika Radana Kovača (56) nakon pada s motocikla u subotu na cesti između Aljmaša i Erduta veliki je gubitak za pravosudne krugove u Osijeku, ali i puno šire.

Poručuju to složno njegovi kolege, redom od odvjetnika do sudaca. Široj javnosti poznat je kao branitelj Dine Kontića, a kasnije i Mirka Sivića u slučaju Selotejp, optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. Zastupao je i Branimira Glavaša, koji je Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, tužio za klevetu. Sa šefom HDSSB-a često ga se viđalo i na kavama u gradu, a branio je i bivšeg osječkog župana Vladimira Šišljagića. Angažirao ga je i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u sporu protiv novinara Velimira Bujanca, koji je za klevetu nepravomoćno kažnjen s 22.500 kuna.

Pravosudni inovatori

Odvjetnički ured u Jagerovoj ulici, u najstrožem središtu grada, otvorio je još prije Domovinskog rata. Vjenčao se tih godina s Vlastom Šimenić Kovač, danas sutkinjom Općinskog suda u Osijeku, a sudac je bio i njezin otac Dragan. Tada mladi supružnici Kovač upisali su se i u hrvatsku pravosudnu povijest.

– Izradili su računalni preglednik i tako su sudsku praksu stavili na internet. Nismo više morali satima kopati po ukoričenim spisima, koji često nisu ni bili dostupni, nego smo sve informacije mogli naći u hipu. Zbilo se to, ako se dobro sjećam, 1994. ili 1995. Bilo je to tada revolucionarno, prvi je to pokušaj digitalizacije sudske prakse u Hrvatskoj. Svima nam je olakšalo posao. Suci Vrhovnog suda bili su oduševljeni i pitali su se tko je taj odvjetnik iz Osijeka – prisjeća se odvjetnik Dražen Matijević.

Kovač je bio vrstan pravni stručnjak, a samim time i tražen pa je njegov odvjetnički ured imao pune ruke posla.

– Nije imao neprijatelje, samo prijatelje. Pravi gradski tip, bez ikakvih predrasuda o ičemu. Volio je fotografiju i glazbu, bio je i DJ, odlazio je na koncerte, živio punim plućima, a odvjetnički je nesumnjivo u prvoj ligi – potresen je njegov prijatelj i kolega Dubravko Marjanović, čelnik Odvjetničkog zbora Osijek.

Bio je pravi bajker

I bio je, dodaje, “pravi bajker”. Motocikle je vozio 20-ak godina, a proputovao je njima “pola svijeta” i nakupio tisuće kilometara pod nogama. Svojim motociklom marke BMW, na kojemu je i poginuo, stigao je do Norveške i Nordkappa prije tri godine, a dovezao se na dva kotača i do Irana.

Kovaču iskustva nije nedostajalo, a što se dogodilo i zašto je izgubio kontrolu nad upravljačem dok se vraćao od prijatelja iz Erduta u Osijek, misterij je koji će ponijeti u grob. Njegov je motocikl jedan od inače najboljih svjetskih u klasi kruzera. Nije mu ta cesta ni nepoznata jer u tom kraju ima vikendicu.
– Nesreća se dogodila oko 17 sati kada je motociklist sletio s ceste na travnatu površinu, udario u stup, pri čemu se motocikl zarotirao i završio na polju – izvijestio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Očevici su pozvali pomoć, a Kovač je prevezen u osječku bolnicu. Tri sata poslije izgubio je bitku za život.

Komentara 7

CH
che99
13:19 16.04.2018.

Nije losa kombinacija, on odvjetnik-zena sutkinja... nema greske

JL
jludvig39
23:44 16.04.2018.

jurcina,ja znam jednoga od 65g. koji šara po Evropi svako ljeto,eto napucao je tako skoro 100 000km. Rekao mi je da planira Nord Capp i to težom rutom preko Sibira.

AE
Aedes2017
18:22 16.04.2018.

,,Poginuo na BMV,, .E lega svašta .Nekdan su divanili : ak me zgazi auto..nek ne bude samo fićo ! Eto,bmv..pa tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije