Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOZO PRIMORAC

Kako je pao veliki humanitarac - siromašnima je dao stanove, zakladi je uzeo milijune

24.10.2011., Zagreb - Jozo Primorac u svojoj zgradi na adresi Branimira Gusica 11 iznajmljuje stanove socijalno ugrozenim obiteljima za 1 kn.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
11.08.2015.
u 16:20

Podignuta je optužnica protiv Joze Primorca (74), osnivača zaklada u Švicarskoj i Zagrebu

Dok je za jedne neupitni humanitarac i osoba koja im je u najtežim trenucima pružila krov nad glavom, za Poreznu upravu povratnik iz Švicarske Jozo Primorac (74) jedan je od najvećih poreznih dužnika s ukupnim dugom od 15,2 milijuna kuna, a za pravosuđe optuženik za više kaznenih djela vezanih uz poslovanje svojih zaklada sa sjedištima u Švicarskoj i Hrvatskoj.

Organizirao dječje zabave

Konkretno, tužiteljstvo tvrdi kako je Primorac između siječnja 2004. i 2008. kao predsjednik upravnog vijeća zaklade Hilfe für Kinder, koju je osnovao u Švicarskoj, s računa zaklade ukupno podigao 14.068.266 kuna te se tim novcem nepripadno okoristio. Prema optužnici tijekom 2004. podigao je više od 1,5 milijuna kuna, u 2005. čak 4,8 milijuna kuna, godinu dana kasnije 2,1 milijun kuna, tijekom 2007. 3,5 milijuna, a 2008. nešto manje od 2 milijuna kuna. Kako bi prikrio nenamjensko trošenje novca, tijekom financijskog nadzora zaklade Primorac je djelatnicima Ministarstva financija predao 215 lažnih računa. Naime, poreznicima je pokušao prikazati da su određena poduzeća iz Bosne i Hercegovine obavljala različite radove za njegovu zakladu te da je novac zapravo išao tim poduzećima. Primorca tužiteljstvo tereti i za malverzacije oko Zaklade Primorac sa sjedištem u Zagrebu.

Prema optužnici, tijekom 2006. i 2007. preko te je zaklade sklopio šest ugovora o kupoprodaji nekretnina, odnosno obavljao je gospodarsku djelatnost, a nije vodio knjigovodstvo, niti je platio porez na dobit i PDV. Neplaćanjem poreza na dobit državni proračun oštetio je za 248.041 kunu. Isto tako iako su u kupoprodajnim ugovorima za stanove koje je sagradio iskazivao i PDV, nije ga prijavio niti platio te je državu oštetio za dodatnu 294.421 kunu.

Javnost se za Primorca zainteresirala početkom 2000-ih kada je počeo graditi kuće sa stanovima koje je namijenio obiteljima s puno djece. Neke od njih gradio je bez građevinske dozvole pa su, kako je sam rekao u jednom intervjuu, tri objekta i srušena. Obitelji su najam stana plaćale simboličnu kunu, a ugovor o najmu sklapao se na 10 godina. Međutim, kako doznajemo, većina obitelji nakon isteka tog roka odbijala se odseliti iz tih stanova pa je protiv njih pokrenut i postupak za deložaciju.

– Mojoj je obitelji Primorac puno pomogao. Ja sam samohrana majka šestero djece i sve donedavno živjela sam u stanu koji sam od Primorčeve zaklade dobila u najam. U zgradi u kojoj sam živjela bilo je deset takvih stanova i, koliko mi je poznato, Primorac je svima novčano pomagao. Kada bih mu rekla da mi je zaista teško i da ne mogu platiti režije, Primorac bi ih platio. Organizirao je i zabave za našu djecu – kazala je Vedrana Ukalović, koja je u zgradi u Novačkoj ulici u zagrebačkoj Dubravi živjela od 2003. Kaže kako je ona jedina iz stana izašla mirnim putem iako je i njezinoj obitelji prijetila deložacija.

– O Primorcu mogu reći sve najbolje – zaključuje ova samohrana majka.

O optužbama, koje mu Županijsko državno odvjetništvo stavlja na teret, pokušali smo razgovarati s Primorcem, no na telefon njegove zaklade u Zagrebu nije se nitko javljao.

Često boravi u BiH

Prema posljednjim dostupnim podacima, Primorac dosta vremena provodi u Bosni i Hercegovini, a u jednom je intervjuu izjavio kako će tamo nastaviti pomagati potrebitima.

– Ondje imamo bolji pristup i razumijevanje gradske vlasti nego u Hrvatskoj – izjavio je Primorac.

Komentara 16

JO
josove
17:15 11.08.2015.

Taj novac u zakladi je od samog tog Primorca, on je iz zaklade uzimao svoj novac koji je zaradio na građevini u Njamačkoj i Švicarskoj u sedamdesetima i osamdesetima. Nije on ništa ukrao, već je žrtva iživljavanja poreznika i birokracije koja ga je uništila kada se iz Švicarske vratio u Hrvatsku. Trebao je ostati živjeti u Švicarskoj i uživati u bogatsvu i ne se vraćati u Hrvatsku gdje mu pred kraj života komunisti sude da je sam sebe pokrao.

OB
Objektivno...
17:06 11.08.2015.

Usudjujem se reci da hrvatska javnost ni ne sluti koliki se novac i kako obrce u humanitarnoj djelatnosti... Nije jos puklo jer se uslo i u lijeve i u desne pa je svima u interesu da se ne talasa i da se ovako nastavi. Dosta toga je i zakonski pokriveno sto dovoljno govori o razini zainteresiranosti. Nikada mi nece biti jasno zasto sindikati nisu postali vlasnici nekretnina koje su koristili prije rata a jedna poznata humanitarna organizacija je postala vlasnik stotina vrijednih nekretnina i nekoliko odmaralista... I neki bivsi i sadasnji suci Ustavnog suda nisu odolili da se u humanitarni rad ne ukljuce kroz najvise funkcije u toj udrugi. Sapienti sat!

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
17:34 11.08.2015.

svoj teško zarađeni novac nije želio dati komunističkim uhljebima za ljetovanja po australiji i kockanju u monte carlu,već je novac dao sirozinji i potrebitima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije