Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'humanitarac'

Iz švicarske zaklade izvukao 14 mil. kuna

jozo primorac zlouporaba zaklada porezni dužnik
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.08.2015.
u 14:45

Tužiteljstvo humanitarca tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza i krivotvorenja

        Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv čelnika humanitarne zaklade Joze Primorca (74) zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te utaje poreza. Tereti ga se da je između siječnja 2004. i 2008. kao predsjednik upravnog vijeća švicarske humanitarne zaklade Hilfe für Kinder s računa te zaklade izvukao ukupno više od 14 milijuna kuna.

Kako bi to prikrio, za inspekcijskog nadzora provedenog u listopadu 2010. djelatnicima Ministarstva financija predao je 215 lažnih računa navodno izdanih trgovačkim društvima iz BiH za obavljene različite radove i usluge iako između njih nije bilo nikakvih poslovnih odnosa. Tužiteljstvo ga tereti i zbog utaje poreza 2006. i 2007.

Primorac je inače u veljači 2014. uhićen, a bio mu je određen i istražni zatvor zbog opasnosti od bijega budući da ima tri državljanstva – hrvatsko, švicarsko i bosansko-hercegovačko. Osim hrvatske, istraživala ga je i švicarska policija.

Optuženi Primorac drugi je na listi poreznih dužnika, a njegov ukupni porezni dug iznosi oko 15,2 milijuna kuna.      

 

Komentara 10

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
16:27 10.08.2015.

Jože Primorac je pre svega naš pravi hrvat i ne treba ga sada radi toga kriminalno teretiti i treba u tretmanu i eventualnoj presudu njegov domoljuban gard u fazi krađe osjetiti i primjetiti..

ZA
zambezi
18:30 10.08.2015.

Praaavi humanitarac,nema sto.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
15:51 10.08.2015.

Primorac jeli? U rodu s "ministrom" Primorcem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije