Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pomoć za djecu'

Uhićeni 'humanitarac' Primorac zakladu je oštetio za 14 milijuna kuna!

jozo primorac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
04.02.2014.
u 19:36

Primorac je osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Zagrebačka je policija u utorak ujutro, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO), uhitila Jozu Primorca, humanitarnog djelatnika i građevinskog poduzetnika, a potom je pretražena njegova kuća u Šestinama.

Predao 215 računa iz BiH

Primorca, povratnika iz Švicarske, sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti, za krivotvorenje službene isprave te za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Uhićen je zbog sumnje da je, kao predsjednik njezina Upravnog vijeća, s računa švicarske zaklade Hilfe für kinder između 2004. i 2008. godine podigao iznos od 14,1 milijuna kuna, “kojim se nepripadno okoristio i u tom iznosu oštetio zakladu”.

Kako bi prikazao da je taj novac utrošen za rad zaklade, Primorac je u listopadu 2010. Ministarstvu financija Republike Hrvatske predao blagajničke isplatnice Bosne i Hercegovine prema kojima je u humanitarne svrhe u toj zemlji uplatio pola milijuna kuna. Također je predao i 215 računa iz BiH, koje su izdale tvrtke Elvin i Galeb komerc iz Velike Kladuše te Try bar Europa iz Bosanskog Novog.

Ne može opravdati trošak

Na tim je računima naznačeno da su spomenute bosanske tvrtke za zakladu obavile 6,1 milijun kuna vrijedne poslove.

Međutim, putem međunarodne pravne pomoći iz BiH uskoro su stigle informacije da su ti računi mahom krivotvoreni, a nakon čega je policija RH u srpnju 2012. podnijela ŽDO Zagreb kaznenu prijavu. A čak i kad bi spomenuti računi iz BiH bili stvarni, Primorac još uvijek nije uspio opravdati trošak preostalih 7,5 milijuna kuna uzetih s računa zaklade Hilfe für Kinder.

Osim toga, ŽDO Primorca sumnjiči i da je tijekom 2006. i 2007., kao upravitelj hrvatske zaklade Primorac – pomoć ugroženoj djeci, oštetio državni proračun za 542.463 kune neplaćanjem poreza na dobit i PDV-a na stanove koje je prodao za gotovinu, između ostalog i nekim poznatim sportašima.

Istraga u Švicarskoj

Poslovanje Joze Primorca, nekadašnjeg lidera švicarskog HDZ-a, 2008. počela je istraživati švicarska policija jer im nije bilo jasno gdje završavaju milijuni franaka koje taj humanitarac šalje u Hrvatsku. U slučaj su se potom uključili hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca i DORH, a potom i Porezna uprava RH, koja je od Primorca zatražila račune za gradnju kuća za siromašne građane.

Nakon što Jozo Primorac bude saslušan, ŽDO Zagreb će sucu istrage Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora. Uhićenik naime ima tri državljanstva – hrvatsko, švicarsko i BiH, pa postoji opasnost od bijega iz zemlje.

Jozo Primorac najveći je porezni dužnik u Zagrebu te drugi najveći dužnik u Hrvatskoj. Državi je dužan 13,3 milijuna kuna, od toga 8,4 milijuna kuna za porez i prirez na dohodak te još 4,9 milijuna kuna za neplaćene doprinose. Porezna uprava još je prije nekoliko godina podnijela optužni prijedlog DORH-u zbog njegova izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak. U međuvremenu je Primorčev dug zbog kamata znatno narastao, a on tu obvezu ne priznaje.

Komentara 51

SK
Srboljub_Karahadzisavic
14:07 04.02.2014.

izgleda da ta Hilfe nije bila za Kinder vec je ta Hilfe bila namijenjena iskljucivo njemu. tzv."humanitarne" zaklade treba puno strozije kontrolirati. da se ne dogodi cirkus kao oko afere sa roditeljima pokojne Nore i onih "humanitaraca" iz Nove Gradiske

PK
puši kurac
14:54 04.02.2014.

majke ti mile pa sve sami dobrotvori i humanitarci a nama sve gore!!

Avatar __________
__________
14:30 04.02.2014.

ništa novo, nije ni prvi ni zadnji dobrotvor i humanitarac koji je uhvaćen s prstima u pekmezu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije