Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osman Mehmedagić ‘Osmica’

Počeo rat Izetbegovića i Radončića: Otkrivamo pozadinu uhićenja šefa tajne službe BiH

U BiH uhićen šef Obavještajno-sigurnosne službe
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
15.07.2021.
u 18:10

Uhićen je prvi špijun BiH, a poznavatelji situacije kažu da se radi o borbi između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića

Ako su u BiH na nešto navikli, onda su to brojne “sočne” političke afere. No uhićenje prvog špijuna zemlje Osmana Mehmedagića “Osmice”, dakle ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), čak je i za političko Sarajevo izvanserijski događaj.

Kako se njega smatra najodanijim čovjekom lidera Bošnjaka Bakira Izetbegovića, čijeg je oca Aliju čuvao u vrijeme rata devedesetih, taj se čin može tumačiti i početkom obračuna između suprotstavljenih bošnjačkih političkih opcija.

Traži se ‘glavni nacionalist’

U ovoj priči nema mjesta ni za hrvatske (Dragan Čović), ni za srpske političke vođe (Milorad Dodik) ni za obavještajne službe, nego je otpočeo sukob oko obrane političke moći Izetbegovića, koji je sve ugroženiji političkim sukobom sa snagama jednako moćnog bošnjačkog političara i poduzetnika Fahrudina Radončića.

Izetbegović, što je i očekivano, žestoko je reagirao na uhićenje svog pouzdanika iz OSA-e te izjavljuje da je “cilj da se Mehmedagić ukloni s čela OSA-e i da antidržavne politike ovladaju obavještajnom službom kako bi se od nje napravila ispostava obavještajnih agencija iz susjedstva”.

Očita je aluzija na “susjedstvo”, dakle, na Hrvatsku i Srbiju. No bolji poznavatelji situacije reći će da je, naprotiv, ovdje riječ o kulminaciji borbe za prevlast nad pravosudnim sustavom i borbom unutar bošnjačke politike, oko toga “tko je glavni nacionalist, lider nacije”.

Središnja je figura, do odluke u petak o Mehmedagićevu puštanju na slobodu ili produljenju zatvora, Ranko Debevec, aktualni predsjednik Suda BiH, koji određuje suca koji će donijeti odluku o budućnosti Osmice. Debevec je ključni oslonac SDA i svojim je utjecajem, kažu, do sada sprečavao sudske postupke i donošenje osuđujućih presuda za najistaknutije kadrove SDA u aferama Respiratori, gdje je glavni optuženi SDA-ov premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u predmetima Diploma i Pošta, protiv ravnatelja OSA-e Mehmedagića, te u predmetu Asim, protiv istaknutog člana SDA Asima Sarajlića.

Zanimljivo da je Debevecovo imenovanje prije pet godina izazvalo veliko negodovanje u SDA, jer je tada Debevec navodno bio Radončićev čovjek, a nije nacionalno ni Bošnjak. Pored toga, njegov je otac Dušan Debevec kao prijeratni sarajevski sudac bio uključen u proces protiv Alije Izetbegovića u predmetu Islamska deklaracija iz 1983. Ipak, u međuvremenu je došlo do brzog odmicanja Debeveca od grupacije Radončić i približavanja šefu OSA-e Osmici, 2018.

Navodno ga je ovaj bio uvjerio da mu smjenu priprema Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Hrvatica. Osmica je imao saznanja i o neugodnim aferama Debeveca, gdje je ustanovljeno da u Španjolskoj, u Malagi, posjeduje neprijavljeni stan te da ima i španjolsko državljanstvo, što sve Debevec nije naveo u svojoj prijavi za mjesto prvog suca BiH.

Ključni je sudac Debevec

Debevecu se na teret stavljaju i sumnje u navodnu “blagonaklonost” u korupcijskim predmetima protiv braće Ivanković-Lijanović. Protiv suca je podnesena i anonimna kaznena prijava s ciljem stvaranja pritiska zbog tajnih sastanaka Debeveca i Osmanagića.

Početkom 2021. počinje medijski obračun grupacije oko Radončića s Debevecom uglavnom putem medija, pod nadzorom Radončića (Dnevni avaz) i Pressmedia (pod kontrolom Aljoše Čampare, još jedne ugledne bošnjačke obitelji, disidenata iz SDA, koja se suprotstavlja Izetbegoviću). U takvoj konstelaciji snaga očekuje se odluka suda koja će značiti slobodu ili pritvor i dugotrajan sudski postupak za šefa tajne službe, a mnogi očekuju da će, bez obzira, “letjeti političko perje”.

VIDEO Objavljeno za što se terete brata i sestru Šegotu: Sređivao poslove vrijedne gotovo 4 milijuna kuna!

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:56 15.07.2021.

"...ustanovljeno da (Debevec) u Španjolskoj, u Malagi, posjeduje neprijavljeni stan te da ima i španjolsko državljanstvo..." Klasican modus operandi u balkanskoj politici, ali i mnogo sire. Mocnici postave korumpiranog kriminalca na odgovornu poziciju i onda ga ucjenjuju, on mora stititi njihove interese i provoditi njihovu politiku jer u protivnom... angazirati ce svoje medije i neke poluge drzavnog represivnog aparata i unistiti mu karijeru, egzistenciju i zivot opcenito. A posto svi imaju putra na glavi, moraju jedan drugome cuvati ledja i to je upravo ono sto cine. Ono sto kazu, vrana vrani oci ne kopa! Radoncicu je Bakir svojedobno namjestao slucajeve pa je Radoncic jedno vrijeme bio i u corki, ali i on svoje adute ima. Ako taj "Osmica" padne, na duze vrijeme se ni Bakiru ne pise dobro...

MU
Muncimir
18:33 15.07.2021.

Za BiH vrijedi destabilizirati, razdvojiti i pripojiti. Svaka normalna država bi to učinila osim ove naše sramotne lutalice. Predsjednik se bude ali bez mlakok potomka crvene buržazije neće uspjeti. Njemu su ipak bliži Izmetbegović i Dodik kako su bili bliže i narodnosti Jugoslavije njegovim roditeljima. On prezire hrvatski puk u BiH i zato svi moraju stati iza predsjednika.

MI
Mi
09:25 16.07.2021.

..'naša posla..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije