Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVJET ZA PRIDRUŽIVANJE EU:

Izborna reforma u BiH mora biti u skladu s Daytonom

G20 foreign and development ministers meeting in Matera
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.07.2021.
u 10:41

EU izražava žaljenje što Ustav BiH i dalje nije usklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima

Europska unija poručuje da se ustavna i izborna reforma u BiH moraju provesti uzimajući u obzir Daytonski mirovni sporazum, u dijalogu i u skladu s europskim standardima kako bi se eliminirali svi oblici nejednakosti i diskriminacije u biračkom procesu, glasi službeno stajalište EU koje je navedeno u dokumentima jučer održanog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU – BiH.

Na jučerašnjem sastanku sudjelovali su i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, dok je iz BiH nazočio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Uneseni hrvatski prijedlozi

Četvrti je to sastanak, ali prvi od 2018. godine. To znači da prvi put od te godine postoji stajalište EU o Bosni i Hercegovini, u koje smo imali uvid i koje je usvojilo Vijeće, odnosno u službenu politiku EU prema BiH, uz izuzetak zaključaka Vijeća o Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koji predstavljaju strateški dokument, mapu reformi na putu za članstvo, a ne ulaze u aktualnu političku situaciju.

U tim stajalištima EU uneseni su prijedlozi na kojima je Hrvatska inzistirala i koje je i uobličila u non-paperu koji je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio u ožujku na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, a koje su, uz Hrvatsku, potpisale – Slovenija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Cipar.

Analizirajući stajalište EU, ističe se nekoliko točaka na kojima je inzistirala Hrvatska, prije svega vezani su za Dayton, izborni zakon i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. U stajalištima stoji kako, uzimajući u obzir institucijske mehanizme uspostavljene Daytonskim mirovnim sporazumom, Bosna i Hercegovina treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju građana, posebice uzimanjem u obzir sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u vezi s predmetom Sejdić-Finci.

Slučaj Sejdić-Finci

Druga je da EU izražava žaljenje zbog toga što Ustav Bosne i Hercegovine i dalje nije usklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, primjerice u skladu s presudom u predmetu Sejdić-Finci i srodnim predmetima te naglašava da niz odluka Ustavnog suda još nije u potpunosti proveden.

I naposljetku, EU poziva na uključiv postupak izborne reforme, putem istinskog dijaloga i u skladu s europskim standardima, kojim bi se uklonili svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

U svjetlu interesa Hrvatske i zalaganju za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i izbjegavanja dosadašnje prakse da predstavnike jednog naroda biraju drugi, od iznimne je važnosti činjenica i poruka da se ustavna i izborna reforma mora provesti uzimajući u obzir Daytonski mirovni sporazum, odnosno da provedbi ustavnih promjena i izmjena izbornog zakona, BiH mora voditi računa o institucionalnim mehanizmima uspostavljenim Daytonskim mirovnim sporazumom.

Kod reference na odluke Ustavnog suda, vezane za izborni zakon, EU poziva na implementaciju odluka Ustavnog suda, među kojima su odluke vezane za legitimno političko predstavljanje. Spominjanje na potrebu uklanjanja svih oblika nejednakosti u izbornom procesu je još jedna referenca na odluke Ustavnog suda odnosno na legitimnu političku predstavljenost.

VIDEO Zoran Milanović u Vitezu odao počast kod spomenika "Osmica“

Komentara 8

GO
Gorann
11:00 14.07.2021.

Što su se muslimani raspisali po Hrvatskim portalima. Gospodarstvo u rasulu, pa imaju vremena.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
10:52 14.07.2021.

Ovo je pravi put ka jednakopravnosti Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda a ne laprdanje po BiH selima.

PI
PijemŽivce4
10:55 14.07.2021.

Hercegovci u BiH su prošli ko Srbi u Hrvatskoj. Izgubili su rat i istjerani su iz države i svedeni na nacionalnu manjinu. Koliko uopće ima Hercegovaca, 100.000? Kako oni mogu biti konstitutivni narod? Manjina brate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije