Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada na jarunu

Plenković: 'Ovakvu situaciju ne možemo više tolerirati. Ovo je bila jasna prijetnja na koju se treba reagirati!'

Foto: Kruno Galjar
1/22
12.03.2022.
u 09:02

Premijer Plenković s nadležnim članovima Vlade posjetio je mjesto pada besposadne letjelice gdje se rade istražne radnje. Upozorio je da je ovakvo nešto jasna prijetnja te da se ovo više neće tolerirati. Podsjetio je također na pismo koje je jučer uputio NATO-u s upozorenjem da se ovakvo nešto može dogoditi bilo gdje.

Premijer Andrej Plenković zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Robertom Hranjem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom , ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te ministrom obrane Marijom Banožićem stigao je nešto iza 8 sati ujutro u subotu na mjesto pada besposadne letjelice gdje se rade istražne radnje.

Obišli su samo mjesto pada, nakon čega je dao izjavu za medije. 

- Letjelica je sovjetske proizvodnje koja je očito lansirana na teritoriju Ukrajine, prema onome što zasad znamo. Ne znamo u čijem je posjedu bila. U ovom trenutku prema izjavama koje ste čuli i s ruske i s ukrajinske strane, svi kažu da nije njihova nego da je netko drugi. Ona je, kao što smo dosad izvijestili, prošla osim ukrajinskog zračnog prostora, i rumunjski i mađarski, ušla u Hrvatsku, letjela je nad Hrvatskom oko 7 min i onda se srušila ovdje doslovno gdje nam je 4 i pol stisuće studenata, restorani, noćni klub, most na Savi, zgrade stambene..Dakle, možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći ipak imali sreće, da nije nitko nastradao osim oštećenja 40-ak automobila - kazao je premijer.

Dodao je da je jučer upoznao sve lidere na razini Europske unije o čemu se radi i što se dogodilo te uputio formalno pismo svima, i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu. Naznačio je u pismu da se ovakvo nešto može dogoditi u bilo kojem gradu u bilo kojoj državi članici NATO-a ili EU. Važno je, kazao je, intenzivirati suradnju da se ovakvo nešto ne dogodi opet. 

- Ova je raketa mogla past i na nuklearku. Ovdje je očito da nije bila dobra reakcija niti je bila dobra komunikacija s drugim zemljama. Iz ovog moramo puno naučiti. Trebamo još sve utvrditi, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan jako opasan scenarij na koji moramo obratiit pozornost. Sigurnost nije ugrožena - dodao je.

- Ovo upućuje na potrebu i tjesnije suradnje unutar samoga NATO-a. Ovo je zračni prostor NATO-a, i rumunjski, i mađarski i hrvatski i ovakvu situaciju više ne možemo više niti tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim tijelima i NATO-a i Europske unije i još detaljnije obavijestiti o onome što saznamo i raditi na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih da se učinkovito i brzo reagira kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da dolete i onda padnu na glavni grad u jako gusto naseljenom dijelu grada - kazao je Plenković na Jarunu.

- Stručnjaci iz vojske, DORH-a, svi stručnjaci će dati svoj doprinos da se utvrdi odakle je došla letjelica. Jučer sam direktno s aerodroma u vladu da dobijem sve informacije. Obavijestit ću Orbana o svemu i svi sustavi će se sada baviti istragom. Ne znam jesu li svi dijelovi letjelice tu, to će pokazati istraga - odgovorio je na novinarsko pitanje.

Jučer u kasnim popodnevnim satima na mjesto pada letjelice stigla je teška mašinerija predvođena bagerima kako bi se letjelica  prvo iskopala te potom izvukla i odnijela na tajnu lokaciju gdje će je pokušati sastaviti i vještačiti. Prema prvim dostupnim informacijama, kater je širok 3 metra i dug 1 metar.

Inače, premijer je sinoć održao sastanak s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu bespilotne letjelice u Zagrebu. 

- Večeras brifing s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, sigurnosti zračnog prostora i razini spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama EU i NATO - objavio je premijer sinoć na Twitteru. 

VIDEO>>NATO-u je trebalo šest sati da sroči prvu reakciju. Evo što su nam odgovorili o padu letjelice u Zagrebu

 

Komentara 163

Avatar Joja
Joja
07:48 12.03.2022.

Toliko o NATOu, treba se pouzdat use i u svoje kljuse u slucaju napada

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
08:23 12.03.2022.

a kada ce rada boric i vili matula?

Avatar future Gohan
future Gohan
09:29 12.03.2022.

Sad ti je jasno Plenki, i ti i tovja obitelj su nesigurni ako nemaš sustav za MORH kojim RH je bedem. Nije više priča kojom se plaše djeca, sad vidiš sam, a i itekako zabrinuti građani Zagreba i RH... Sustavv Patriot ili slični, tenk Abams ili slični te uđi u plan za EU tenk, bespilotne naoružane letjelice te prenosna potuoklpna i protuzrakoplova oružja. Nema tu više dileme, ali niti zdravod razuma da sad ne ojačaš MORH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije